2015-ben 10 nm-es, 2017-ben 7 nm-es lapkák jöhetnek

Az Intel útiterve szerint nem lesz nagy probléma a még alacsonyabb csíkszélességekre való átállással.

2015-ben 10 nm-es, 2017-ben 7 nm-es lapkák jöhetnek

Az Inteltől származó információk alapján a vállalat már idén is képes lesz 14 nm-es csíkszélességen készülő lapkák gyártására, de az új chipek csak a következő esztendőben fognak megjelenni kereskedelmi forgalomban. A gyáróriás állítja, már 2013-ban is meg fog történni néhány lapka leszállítása, ami természetesen elég ahhoz, hogy 2013-as terméknek nevezzük azokat. A cég távolabbi célokat is megfogalmazott. 2015-re vonatkozólag hasonló a recept, a 10 nanométeres gyártás már az év vége felé beindulhat, de a termékek piaci elérhetőségével vélhetően csak 2016 elején kell számolni.

Nem tudni biztosan, hogy ehhez az Intel az EUVL-t (Extreme Ultraviolet Lithography) kívánja-e használni, de a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint ez az új litográfiai eljárás a fejlesztések jelenlegi állapotában még elég sok nehézséggel küszködik, legalábbis a szakértők ezt állítják. A jövőbe tekintés azonban még ezen is túlmutat, ugyanis a bejelentés értelmében az előzőekkel megegyező mintára még 2017-ben beindul majd a 7 nm-es gyártástechnológiával készülő lapkák szállítása, melyek a tervek szerint 2018-ban már széles körben elterjedté fognak válni.

Ha ezeket a terveket az Intel képes megvalósítani, akkor a cég továbbra is lenyűgöző gyártástechnológia-fejlesztési képességről tesz tanúbizonyságot. Továbbá az, hogy az Intel élen jár az új gyártási eljárások bevezetésében és a csíkszélesség csökkentésében, helyzeti előnybe hozhatja az okostelefonokba és tabletekbe szánt lapkákat illetően, ami lehetővé tenné a piaci részesedésének növelését.

Mint azt sokan tudják, a szerverek, az adatközpontok, a PC-k és a notebookok ágazatában még mindig nagyon jól megy az Intelnek, azonban az okostelefonok és a tabletek jelentik most a legdinamikusabban fejlődő piacot, ahol a vállalatnak nagy lemaradást kell behoznia.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward