2014-ig maradnak a magasan tartott HDD árak?

A merevlemezek piacán árszabás tekintetében majd csak 2014-ben normalizálódhat a helyzet.

2014-ig maradnak a magasan tartott HDD árak?

A merevlemezgyártás teljesítménye globális szinten várhatóan már az idei év harmadik negyedévében visszaáll arra a szintre, ahol a tavaly októberi thaiföldi áradások előtt tartózkodott. Ez ugyan jó hír, viszont sajnos nem jelenti azt, hogy a merevlemezek árai is elkezdenek majd normalizálódni, legalábbis 2014-ig szinte biztosan nem – állítják legfrissebb publikációjukban az IHS iSuppli elemzői.

Hogy ennek hátterében pontosan mi áll? Az elemzők szerint az, hogy a merevlemezgyártók napjainkban komolyabban befolyásolhatják a merevlemezárak alakulását, mint azt korábban, például 2011-ben tehették. Azóta történt két óriási egyesülés: az egyik a Seagate és a Samsung, a másik a Western Digital és a Hitachi GST között. Az egyesülések jóvoltából a piac két legnagyobb HDD gyártója immár a HDD szegmens 85%-át uralja, ami a korábbi, 2011 harmadik negyedévében tapasztalt 62%-os részesedéshez képest jelentős előrelépés. A piaci részesedés újfajta eloszlása oligarchikus állapotokat eredményezett, ahol a piac vezető szereplői irányíthatják a merevlemezárak alakulását, ezáltal biztosítani tudják, hogy az átlagos eladási árak viszonylag magas szinten maradjanak.

A thaiföldi áradások miatt az átlagos eladási árak a tavalyi év harmadik negyedévében tapasztalt 51 dolláros szintről a negyedik negyedévre egészen 66 dollárig emelkedtek – azóta is stabilan tartják ezt a szintet. Az elemzők szerint az idei év második felében az átlagos eladási árak csak minimálisan, 1 dollárral csökkenhetnek.

Az árak alakulása persze nincs összhangban azzal a változással, ami ezzel egy időben a merevlemezgyártás terén végbement. Az idei év első negyedévében 145 millió HDD-t szállítottak le a gyártók, míg a második negyedév folyamán már 159 millióra emelkedik a leszállított merevlemezek mennyisége. Az elemzők szerint a tendencia folytatódik, így a harmadik negyedév folyamán már 173 millió leszállított HDD-re számíthatunk, ami azt jelenti, hogy a tavalyi áradások óta először sikerülhet felülmúlni az áradások előtti szállítási mutatók szintjét.

A korábbi értesülések szerint a merevlemezárak normalizálódására 2014-ig nem igazán lehet számítani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward