2014 első negyedévében jöhet az Nvidia Tegra 5 és a Tegra 4i

A Tegra 4-et leváltó páros az AT&T hálózatában kezdheti a karrierjét, az ehhez szükséges hitelesítésen már átestek.

2014 első negyedévében jöhet az Nvidia Tegra 5 és a Tegra 4i

Az Nvidia legújabb chipjeire a jelek szerint már csak néhány hónapot kell várnia az érdeklődőknek.

A Tegra család a harmadik generációs megoldás nagy sikerei után jelenleg lefelé ívelő pályán fut. A Tegra 4 sajnos nem sok támogatóra talált eddig, így a megrendelések száma is messze elmaradt a várakozásoktól. Ennek az lehet az oka, hogy míg a Tegra 3 megelőzte a vetélytársait egy lépéssel, addig a Tegra 4 esetében éppen az ellenkezője történt. Ráadásul az sem elhanyagolható tény, hogy a Tegra 4 mellé csak utólagosan kapcsolható mobil kommunikációs egység, míg a Qualcommtól érkező megoldások magukba foglalják már ezt is, így a gyártók is nagyobb haszonra tehetnek szert egy Snapdragon bevetésével. Erre jelenthet majd gyógyírt az új paletta. A Tegra 4i lesz az Nvidia első olyan chipje, amelyben már helyet kapott egy integrált hálózati modem is, a Tegra 5 esetében azonban továbbra sem része ez a megoldás a csomagnak, így a csúcsra törő SoC-nél az LTE képességet felvonultató Icera i500 segíthet valamelyest az előrelépésben.

Az Nvidia újdonságairól és a fejlesztések jelenlegi állásáról egy ideje már nem lehetett hallani, de most végre felbukkantak a megoldások, ráadásul nem is akárhol. Az amerikai AT&T szolgáltató hitelesítési tanúsítványt állított ki ezek részére, ami arról tanúskodik, hogy már tesztelés alatt állnak az új chipek, és hamarosan testet is ölthetnek valamilyen formán. És hogy mit lehet tudni az érkező chipekről? Nos, konkrétumok egyelőre csak a Tegra 4i-ről vannak (igaz arról már egy ideje), a Tegra 5-nél még a sötétben tapogatózunk.

A Tegra 4i a középkategória élharcosa lehet majd, az első olyan okostelefont vagy egyéb hordozható kütyüt, amiben már ez dolgozik, a következő év első negyedéve során leplezhetik le. Erre a legjobb alkalmat a januári Consumer Electronics Show vagy a februári Mobile World Congress adhatja. Ez a SoC a Tegra 3 és a Tegra 4 házasságából jön majd létre egy Icera LTE modemmel megfűszerezve. A belsejében felújított Cortex-A9 magok jutnak majd szerephez, amiből összesen öt lesz: négy 2,3 GHz-es órajelen dolgozó és egy ötödik, mely az energiahatékonyságot tartja szem előtt. A várakozások szerint ezek az A9 magok 30-40 százalékkal erősebbek lesz a mostani középkategóriás chipekben használtaktól és jobban bánnak majd az energiával, mint a Cortex-A15 – ami igazából nem egy hatalmas pozitívum, hiszen ezek az ARM magok rettentő falánknak számítanak. A grafikus feladatok felelőse a Tegra 4-ből már ismerős IGP lesz, persze némileg megcsonkítva, mindössze 60 feldolgozóval az eredeti 72 egység helyett, 660 MHz-es órajelen. A Tegra 4i-t a fizikai méreteket szem előtt tartva alkották meg, hogy valami igazán alacsony áron kínálható lapkát hozzanak kalap alá.

A Tegra 5 esetében, ahogy arról már szó esett, nem kerül beépítésre a modem továbbra sem, de minden eddiginél egyszerűbben alkalmazhatunk majd mellette külső egységet. Az Nvidia az Icera i500-at vélhetően versenyképes áron fogja mellé kínálni, ami a piac egyik legrugalmasabb, négyes kategóriájú LTE-s megoldása. A Tegra 5-ben a grafikus munkára már egy modern, Kepler alapokkal rendelkező GPU-t fognak be, ami az eddigi információink alapján 192 feldolgozóval lehet felvértezve. A Tegra 5 bemutatására legkorábban az MWC során kerülhet majd sor, de végtermékek itt szinte biztos, hogy csak későbbre várható.

A Tegra 4i vélhetően nagy kedvenc lesz majd a távol-keleti OEM és ODM gyártók körében, és mivel a konstrukció tényleg jónak tűnik, remélhetőleg komolyabb kliensek is lecsapnak rá. A Tegra 5-nél még sok a nyitott kérdés, pontosan azt sem lehet tudni, hogy milyen processzormagokat fog használni, de az szinte biztosra vehető, hogy itt is követni fogják a 4-PLUS-1 felállást és a felsőkategóriát veszik majd célba.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward