2013 óta nem állt ilyen jól az AMD az x86-os CPU-k szegmensében, mint most

A Mercury Research adatai alapján szépen növekszik az AMD piaci részesedése a különböző szegmensekben.

2013 óta nem állt ilyen jól az AMD az x86-os CPU-k szegmensében, mint most

Az AMD igen erős negyedévet zárt nemrégiben, amelynek eredményeiről már beszámoltunk egyik korábbi hírünkben. A vállalat körül utóbbi miatt igen pozitív befektetői hangulatot láthatunk, aminek meg is van az eredménye: a részvényárfolyam igen nagy ugrást hajtott végre nemrégiben, így az AMD piaci kapitalizációja hírünk írásakor éppen csak egy picivel marad el a 100 milliárd dolláros álomhatártól.

Amennyiben néhány pillantást vetünk a processzorpiaci részesedésekre, azt láthatjuk, hogy igen jól áll az AMD minden szegmensben, vagyis minden területen növekvő pályára állt az elmúlt negyedévek folyamán. Az asztali processzorok szegmensében a Mercury Research adatai szerint most éppen 19,2%-os piaci részesedést tudhat magáénak, amekkorára 2014 első negyedéve óta nem volt példa. Éves szinten 2,1%-os növekedés látszik ezen a téren, az elmúlt 10 negyedév pedig folyamatos emelkedést mutatott.

A notebookok szegmensét vizsgálva 19,9%-os piaci részesedést láthatunk az aktuális év második negyedévében, vagyis éves szinten 5,8 százalékpontos, negyedéves szinten pedig 2,9 százalékpontos növekedés látszik. A notebook szegmensben a pandémia miatt kisebb robbanás következett be az elmúlt hónapok folyamán, ugyanis rengetegen dolgoznak otthonról, ezt pedig többnyire céges vagy saját noteszgépen teszik.

A növekedés miatt az Intel eladásai 9%-kal nőttek, míg az AMD háza táján a Client Computing Group árbevétele 45%-kal emelkedett, amelynek nagy részét a RYZEN 4000-es mobil processzorokból befolyó összegeknek köszönheti a vállalat. RYZEN 4000 fronton idén az év végéig várhatóan 30-nál is több új modell érkezik az 50-nél is több konfigurációból álló kínálatba, azaz bőven lesz választék, ami további növekedési lehetőséget hordoz magában.

Galéria megnyitásaA szerverpiacon az EPYC sorozattal tör borsot az AMD az Intel orra alá, ezt pedig eredményesen teszi, ugyanis a részesedés szépen elindult felfelé. A vállalat jelenleg a szerverprocesszorok szegmensének 5,8%-át uralja, vagyis negyedéves szinten 0,7 százalékponttal, míg éves szinten 2,4 százalékponttal javította pozícióját.

Ez persze az árbevételen is meglátszik, ugyanis az Enterprise, Embedded and Semi-Custom Group esetében negyedéves rekordot állítottak be, az EPYC eladások pedig megduplázódtak, így összesen 565 millió dolláros árbevételt hozott össze a teljes részleg.

Az Intel persze még mindig 94,2%-os piaci részesedéssel rendelkezik ebben a szegmensben, és a legutóbbi Xeon árcsökkentéseket látva úgy tűnik, ehhez a részesedéshez az árrés kárára is ragaszkodnak – a vállalat árrése a korábbi 60% körüli szintről 53,3%-ra mérséklődött az elmúlt negyedévben, legutóbb 2009 folyamán volt ennyire alacsony.

A teljes x86-os processzorpiacot vizsgálva most azt láthatjuk, hogy az AMD 18,3%-os részesedést birtokolt az év második negyedévében, ami negyedéves szinten 3,5 százalékpontos, éves szinten pedig 4,4 százalékpontos javulást takar. Ilyen magas piaci részesedést legutóbb 2013 negyedik negyedévében produkált a vállalat. Ha csak a klienspiaci részesedést nézzük, akkor 19,7%-ot láthatunk, ami igen jó eredménynek számít, hiszen legutóbb 2012 első negyedévében állt ennyire jól a mutató. Negyedéves szinten egyébként 2,2 százalékpontos, míg éves szinten 4,7 százalékpontos növekedés áll a teljesítmény mögött.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap