2011-ben jön az LGA-1366 utódja?

Meglehetősen érdekes információk láttak napvilágot az Intel hatos lapkakészlet sorozatának felsőkategóriás tagjával és a hozzá tartozó processzorfoglalattal kapcsolatban. A mai nap folyamán már betekintést nyerhettünk abba, hogy a hatos lapkakészlet sorozat kereskedelem fő áramába szánt modelljei mikor kerülhetnek forgalomba, ám ebből az információ halmazból hiányzott az csúcs-lapkakészlet, ami valószínűleg X68 néven debütál majd. Most végre a vele kapcsolatos információk is rendelkezésre állnak, persze ezek nem hivatalosak, és az LGA-1366 tulajok számára nem is különösebben szívderítőek.

2011-ben jön az LGA-1366 utódja?

Meglehetősen érdekes információk láttak napvilágot az Intel hatos lapkakészlet sorozatának felsőkategóriás tagjával és a hozzá tartozó processzorfoglalattal kapcsolatban. A mai nap folyamán már betekintést nyerhettünk abba, hogy a 6-os széria középkategóriás modelljei mikor kerülhetnek forgalomba, ám ebből az információ halmazból hiányzott az csúcs-lapkakészlet, ami valószínűleg X68 néven debütál majd. Most végre a vele kapcsolatos információk is rendelkezésre állnak, persze ezek nem hivatalosak, és az LGA-1366 tulajok számára nem is különösebben szívderítőek.

Az Intel a jelenlegi értesülések alapján várhatóan a következő év harmadik negyedévében dobja piacra jelenleg is forgalomban lévő Core i7-es processzorsorozatának utódait, így aki napjainkban processzorcserén gondolkodik és esetleg egy Core i7-930-as modellt nézett ki magának, még bátran meglépheti a cserét. Rossz hír, hogy 2011 harmadik negyedévében érkezik az LGA-1366-os processzorfoglalat utódja, amelynek pontos láb-számával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk, de az biztos, hogy a forgalomban lévő Core-i7 900-as sorozatú processzorok fogadására már nem lesz képes. Úgy tűnik, hogy az Intel a nagyobb változásokat tartogató processzoraival együtt új processzorfoglalatot is bejelent, amelyre a processzorok kibővített szolgáltatás listája miatt lehet szükség.

A tajvani források szerint az X68-as lapkakészlet – amelynek neve egyelőre csak sejtés – már új processzorfoglalattal érkezik, méghozzá az új processzorok négycsatornás memóriavezérlője miatt. Az új memóriavezérlő csatornánként csak egyetlen memória modulhoz fog kapcsolódni, így az új alaplapokon hat helyett csak négy DDR3-as DIMM slot lesz majd jelen. A memória sávszélesség így kedvezőbben alakul majd, mint a jelenlegi, LGA-1366 alapú rendszereknél, amelyek háromcsatornás memóriavezérlővel gazdálkodhatnak. Az új lapkakészlet esetében a jelenleginél több PCI Express sáv áll majd rendelkezésre, amelyek 2.0-s és 3.0-s szabványúak egyaránt lehetnek majd.

Az új processzorfoglalat mérete és érintkezőinek száma tehát kérdéses, de az már tudható, hogy natív nyolcmagos processzorok kaphatnak helyet benne, amelyek a HyperThreading támogatásnak köszönhetően egyszerre akár 16 szálon is képesek lesznek dolgozni. A friss termékek a következő generációs, Sandy Bridge névre keresztelt architektúrára épülnek majd.

Reméljük, hogy hamarosan felszáll a köd és a pletykákon kívül némi konkrétum is kiszivárog az új lapkakészlettel, illetve processzorokkal kapcsolatban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward