2010-re érkezik a VIA dual-core Nano 3000

Várhatóan az idei év vége felé érkeznek meg a Via új, egy- és kétmagos Nano 3000-es, rendkívül alacsony energiaigényű processzorai - az egymagosak esetében kissé "régimódi" technikával ugyan, dehát valamit valamiért.

2010-re érkezik a VIA dual-core Nano 3000

Várhatóan az idei év vége felé érkeznek meg a Via új, egy- és kétmagos Nano 3000-es sorozatú, rendkívül alacsony energiaigényű processzorai - az egymagosak esetében kissé "régimódi" technikával ugyan, dehát valamit valamiért.

Az egymagos Nano 3000-esek ugyanis 65nm-es gyártási eljárással készülnek majd, ám a jelenlegi 1000/2000-es sorozatú lapkákkal szemben már fix- és lebegőpontos frissítésekkel is felruházzák őket (a maguk 40-45nm-ével és dupla teljesítményével a kétmagos egységek már valamivel "kortársabbak" lesznek).

A 40 vagy 45nm azért kérdéses, mert a VIA még nem döntött a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) 40, és a Fujitsu 45nm-es eljárásai felől - lévén mindkettő tökéletesen alkalmas a kétmagos egységek elkészítéséhez. Hasonlóképp nem lehet tudni még azt sem, hogy egymagos társához hasonlóan a kétmagos is tűkompatibilis lesz-e a korábbi Nano alaplapokkal, vagy újratervezésekre lesz-e szüksége.

Mindenesetre azonban várhatóan mind az egy-, mind a kétmagos egységeket ellátják majd SSE4 utasítás-támogatással, amelyek jelentősen felgyorsíthatják a multimédia-alkalmazásokat, előnyhöz juttatva így a VIA új processzorait még akár az Intel Atomjaival szemben is, ami pedig igen hasznosnak bizonyulhat a netbook- és a nettoppiac heves versengései közepette.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward