2008-tól hajlékony elektronikus papír

A brit Plastic Logic éppen most fektetett be 100 millió USD-t, hogy megépítse a világ legnagyobb szabású, hajlékony elektronikus papír alkatrészeit előállító gyárát. A Sony új Reader eszközénél használt technológiával ellentétben a Plastic Logic félvezető polimer backplane-je majdnem olyan hajlékony, mint az igazi papír. A gyár 2008-ban kezdi meg működését.

2008-tól hajlékony elektronikus papír

A brit Plastic Logic éppen most fektetett be 100 millió USD-t, hogy megépítse a világ legnagyobb szabású, hajlékony elektronikus papír alkatrészeit előállító gyárat. A Sony új Reader eszközénél használt technológiával ellentétben a Plastic Logic félvezető polimer backplane-je majdnem olyan hajlékony, mint az igazi papír. A gyár 2008-ban kezdi meg működését.

A vállalat olyan "backplane"-eket gyárt, amelyek az eletronikus papírképernyőket megjelenítő áramköröket tartalmaznak. A backplane-t egy LCD, OLED vagy E Ink technológiával készült frontplannel egészítik ki. Azért szeretik legjobban ezek közül az E Ink-et, mert az további áram-utánpótlás nélkül is megtartja a formáját, visszatükröződése pedig  hasonlít a fából készült papíréhoz.

A frontplane-ek mindig elég hajlékonyak voltak, ám a Plastic Logic legfontosabb újítása abban rejlik, hogy a backplane-eket is olyan rugalmassá tette, mint egy műanyag borító. A backplane valójában egy aktív mátrixos vékony filmtranzisztor (TFT) képernyő, és a Plastic Logic olyan előállítási módot fejlesztett ki, amely egy oldat segítségével lehetővé teszi a képernyőkre történő „gépelést”. Ezáltal alacsony hőmérsékleten lehet képernyőket létrehozni, és el lehet kerülni a „maszk-megvilágítást” előfordulását, amely tovább bonyolíthatja a hagyományos fotolitográfiát.

Hermann Hauser, a Plastic Logic-ot finanszírozó vállalatok egyikének vezetője úgy látja, hogy a vállalat fontos újításokat eszközöl a félvezetők ágazatában, és a szilikon-alapú termékek helyett új megoldásokat keres. „Már a kezdettől fogva támogattam a Plastic Logic-ot, és örülök neki, hogy már körvonalazódik a műanyag elektronika kereskedelme” – mondta. „Ezzel a befektetéssel nem csak egy nagy vállalatot hozunk létre, hanem egyenesen új elektronikai iparágat.”

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward