2008: egy másodperccel hosszabb

Egy "szökő" másodperccel hosszabb lett 2008 a Föld szabálytalan forgása miatt.

2008: egy másodperccel hosszabb

Egy "szökő" másodperccel hosszabb lett 2008 a Föld szabálytalan forgása miatt.

Még mielőtt 2009 hivatalosan megérkezett volna, az "idő őrei" egy másodpercet még beiktattak a világ atomóráiba. Peter Whibley, a brit Nemzeti Fizikai Laboratórium kutatója szerint ha valaki még józan volt, az észrevehette hogy azok a digitális órák amik képesek az új információ vételére, így számoltak az új évbe: 57, 58, 59, 60, 00. Ebből a 60-as jelenti a plusz másodpercet.

A magyarázat a korrekcióra: "A különbség az atomóra és a "Föld órája" között már akkora szintet ért el, hogy szükség volt a plusz egy másodperces kiigazításra, úgyhogy 2008 utolsó perce nem 60, hanem 61 másodperc hosszú lett amit felhasználhatunk akár az ünneplésre."

Általánosságban a Föld nem megbízható az idő megtartásában. A zavarok a magban, az extrém időjárás, vulkánkitörések, földrengések és a nem állandó sebesség miatt változhat egy nap hossza. Ennek eredményeképp az atomórák idejét hozzá kell igazítani az asztrológiai időhöz, ami egyre gyakrabban fog megesni. Ezekkel a korrigációkkal érhető el, hogy a nap délben valóban a felszínnel merőlegesen álljon. A Wikipédia szerint ez a 24. alkalom hogy egy másodperccel hosszabb egy év, az első ilyen helyreigazítás pedig 1972-ben történt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward