2000 éves számítógép

Több, mint 2000 éves eszköz tartja lázban a tudományos világot: most már bizonyosan állíthatjuk, hogy előkerült a történelem első számítógépe.

2000 éves számítógép

Több, mint kétezer éves eszköz tartja lázban a tudományos világot: most már bizonyosan állíthatjuk, hogy előkerült a történelem első számítógépe. Ugyan nem digitális, hanem mechanikus eszközről van szó, de akkor is hatalmas dolog bizonyosodott be egy tárgyról, amiről száz évig nem tudtunk rájönni, mi is lehet.

 

Az eszköz 1900-ban került elő, a görög Antiküthéra szigetének partjai mellett találta egy elsüllyedt római gálya maradványai között, negyvenöt méter mélyen egy szerencsés szivacshalász, név szerint Elias Stadiatos. Talált ő ott még szobrokat, műtárgyakat, kincseket is, de mind közül ez volt a legfontosabb lelet.

 

Arra, hogy voltaképpen egy gépről van szó, egy, a helyszínen dolgozó régész jött rá, aki észrevette: az általa vizsgált faragott kődarabba egy fogaskerék ágyazódott be. A hajóroncs alapos vizsgálata során még nyolcvan más fogaskereket, fogaslécet, tárcsát,számlapot találtak, sőt, az eredeti készülék fából és bronzból készült dobozának a darabjai is előkerültek, amelyeken olvasható, ógörög feliratok voltak. Ezek alapján már a lelet első elemzői szerint is egy mechanikus csillagászati naptár lehetett az antiküthérai gépezet - úgy gondolták, alkalmas volt a Nap helyzetének pontos meghatározására, az égitestek mozgásának követésére és mutatta a Hold fázisait is. Az már régóta kétségtelen volt, hogy ez lehetett az első mechanizmus, amiben fogaskereket használtak.

Nos, a legújabb kutatások kiderítették, hogy ennél sokkal többről van szó. Mike Edmunds és Tony Freeth, a Cardiff Egyetem kutatói számítógépes röntgen-tomográfia és nagyfelbontású felszínelemzés segítségével megtalálták a szerszám eddig hiányzó darabjainak legnagyobb részét is, sikerült elolvasniuk azokat a feliratokat is, amelyek ezidáig kőbe ágyazódva rejtőzködtek - sőt, részben rekonstruálták az eszközt. Ami pedig, most már bizonyos, mutatta a Nap és a Hold állatövi útját, a nap- és holdfogyatkozásokat is jelezte, mi több, képes volt pontosan modellezni a Hold pályamozgásának anomáliáit is! Összetettségére és technológiai fejlettségére nézve pedig elmondható, hogy alkatrészei voltak annyira finoman kidolgozottak, mint egy 18. századi óra. Sőt, még differenciálművet is tartalmazott. A feliratok alapján kiderült, nem a Krisztus előtti első században készült, hanem legalább százötven-kétszáz évvel korábban, és mivel a Hold pályaeltéréseit először a rhodoszi Hipparkhosz csillagász írta le Kr.e. a második században, feltehetően őt is tisztelhetjük a készülék alkotói között. Egyes kutatók feltételezése szerint a műszert - egyéb értékes kincsekkel és szobrokkal együtt - a rómaiak elrabolták Rhodoszról és maga a hadizsákmányt Rómába szállító gálya süllyedt el Kr.e. 65-ben.

Kérdéses azonban, hova lett a korhoz képest hihetetlenül fejlett mechanikai művészet, amivel ezt a műszaki csodát megalkották? Hiszen pusztulása után még legalább ezer-ezerkétszáz évig sincs tudomásunk semmi hozzá hasonlóról sem. A magyarázat talán az lehet, hogy abban az időben a bronzöntvényeket szükség esetén gyakran beolvasztották. Kevés volt az érc, még kevesebb a kész ötvözet. Lehet, hogy Róma kohóiban technikai magaskultúra olvadt szét? Az bizonyos viszont, hogy az antiküthérai gépnek párja nincs, annyira, hogy Edmunds professzor szerint értékesebb, mint a Mona Lisa. És ezt a páratlan műtárgyat egy tengeri viharnak köszönhetjük, ami pont a megfelelő gályát vágta a megfelelő helyen és időben a megfelelő sziklához... Az igen érdekes kutatási eredményekről részletesen beszámol az ehavi Nature magazin.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward