20 inches szélesvásznú monitorok

Mai tesztünkben a Lenovo és a Samsung széles konfigurálhatósággal megáldott kijelzőit és az LG kedvező áron kínált monitorát vizsgáltuk meg.

20 inches szélesvásznú monitorok

1. Bevezető

Mai tesztünkben a Lenovo és a Samsung széles konfigurálhatósággal megáldott kijelzőit és az LG kedvező áron kínált monitorát vizsgáltuk meg.

2. Lenovo L200p

Lenovo L200p

A Lenovo hagyományosan letisztult vonalakkal megáldott formaterve az évek során mit sem változott. Szerencsére a matt fényezésű, sötétszürke káva a szennyeződéseket is jól tűri. A felhasznált műanyagok minősége példamutató, megfelelően vastagra sikerültek és az illesztések is pontosak, ennek megfelelően a monitor állítgatása is hangtalanul történik.

Vessünk egy pillantást a menü vezérlőgombjaira! A hullámszerű nyomógombok nappal igen jól teljesítenek. A könnyű használat részben formájuknak is köszönhető, de nem utolsó szempont az sem, hogy a gombismétlés sebessége a menüből egyéni igényeink szerint állítható be. A határozott nyomáspont némi kattogással jár, de ne legyen nagyobb bajunk ennél. A gyorsgombok megkönnyítik az életünket. Segítségükkel a fényerőt állíthatjuk be, és a bemeneti video jelet választhatjuk ki, az automatikus kalibráció gombjára pedig csak a hagyományos D-Sub csatlakozásnál van szükség. Szürkületnél sem kell aggódnunk, ezúttal már a szoftveres OSD is a rendelkezésünkre áll, így egy minden helyzetben jól használható menüvel volt dolgunk. Az alkalmazás további gyorsbillentyűk konfigurálását teszik lehetővé, erről még később említést teszünk. Az állapotjelző Led halványzöld fénye a monitor működése alatt egyáltalán nem zavaró. A készenléti narancs fény viszont már kellemetlen a sötét szobában, menüből letiltani nem lehet, helyette a monitort kell kikapcsolnunk.

A kijelző remek állványa összeszerelve érkezik, így az üzembe helyezésnél semmi dolgunk nincs. Stabilitása a körülményektől függ. Fa felületen ugyan hajlandó némileg elcsúszkálni, azonban akik üvegasztallal rendelkeznek, nincs okuk aggodalomra, a talp gumikorongjai ilyenkor meggátolják, hogy a monitor elmozduljon a helyéről. A panel az ideális pozícióba kényelmesen, széles keretek közt állítható be. Az állvány mindkét irányba 45 fokban fordítható el, magassága a biztosító pöcök eltávolítása után szintén tág határok közt szabályozható. Különösen tetszett, hogy a portré mód vízszintezése miatt sem kell aggódnunk. A panel gond nélkül veszi fel a tökéletesen vízszintes és függőleges pozíciókat, ez a Lenovo készülékeire egyébként is jellemző. Azonban az állvány hátulja igen terebélyes, ezért számolnunk kell vele, hogy egy kis mélységű asztalon a monitort igencsak ki kell tolnunk a szélére, hogy a képernyőfelület átlátható legyen.

Ha a sors úgy hozza, a kijelzőt fali állványra is felszerelhetjük. Ehhez a talpszerkezetet el kell távolítanunk a helyéről - ilyenkor annak előnyeiről is le kell mondanunk -, így hozzáférhetünk a felfüggesztési lyukakhoz. A kábelek elrendezése igen kulturált módon történik, a készülékhez takaró fedél és kábelkötegelő is tartozik. Ez különösen fontos egy olyan kijelzőnél, amely portré móddal is rendelkezik, ezzel elkerülhető a vezetékek összekuszálódása. A jól megtervezett monitor szállítását egy fül segíti, ennek hála valóban könnyebb a szállítás.

A video bemeneteknél a hagyományos VGA mellett egy DVI dugasz is található. Ha az egyik jel megszűnik, a monitor automatikusan átvált a másikra. Ezt a funkciót nem lehet letiltani, két PC használatánál lehet zavaró. Beépített hangszórók és egyéb ki/bemenetek nincsenek a monitoron.

Képminőség

A kijelző legnagyobb fényereje napsütésben is elegendő, bár ezt azért nem vitték túlzásba. Kontrasztértéke jónak bizonyult, csak a skála legsötétebb és legvilágosabb elemei nem láthatóak. A színhűség közepes, enyhén fakó képén színjavító profilokkal sem tudunk segíteni, mivel nincsenek neki. A szürkeátmeneti gradiensek legalább folyamatosak, ennek haszna többek között fényképek és színátmenetes weblapok megtekintésénél mutatkozik meg.

A kijelző maximális felbontásán kellően éles. Bár a régi analóg jel is megfelelő lehet, mégis inkább a DVI ajánlott, így még jobb szövegmegjelenítés érhető el. A monitor skálázási képessége változó. Az 1440*900-as, és 1024*768-as felbontások játékra még jók, de a többi, különösen az 1280*800-as képméret már zavaróan homályos. A képarány kezelésnek köszönhetően a 16:10-től eltérő felbontások mindegyike torzításmentesen jeleníthető meg.

A monitor fekete képernyőjén csak alig látható foltosodás és bevilágítás van, szinte bogarászni kell, hogy meglássuk, ezért kiérdemli tőlünk a legjobb besorolást. Ennek leginkább szélesvásznú filmek alatt vesszük hasznát, de a cél szempontjából dicséretes, hogy a fekete mélysége is igen jó. A betekintési szögek csak közepesek. Az oldalsó láthatóság jobb is lehetne, viszonylag hamar kontrasztját veszti a panel, de legalább függőlegesen sem sokkal rosszabb. A sárgás színtorzulás enyhe mértékű, nem különösebben zavaró, inkább a sötétedés az, ami gondot okozhat a társaság szélső tagjainak. Ha játékhoz támad kedvünk, észrevehetjük, hogy a kijelző sebessége az 5ms-osok közt sem a legjobb, mozgásnál némi utánhúzás látható. Szerencsére legalább a bemeneti késés alig érezhető, így ez nem súlyosbítja a helyzetet, alkalmi játékosok még elégedettek lehetnek.

A gyártó végletekig leegyszerűsített menüje nem tartalmaz képjavító sémákat. A színhőmérséklet viszont beállítható, Neutral, Reddish, Bluish és az sRGB szabvány mellett egyéni színkeverést is alkalmazhatunk. Amint azt említettük, extraként a gombismétlés sebességét szabhatjuk meg. A monitor nem rendelkezik dinamikus kontrasztvezérléssel. A szoftveres OSD feltelepítése után billentyűparancsokat konfigurálhatunk a fényerő és kontraszt beállítására, mely nagyban növeli a kijelző használhatóságát. A színhőmérsékleti profilok, bemeneti video jelváltás és a képernyő elforgatása szintén beprogramozható egy-egy tetszőleges billentyűkombinációra.

3. LG W2043T

LG W2043T

Ami a külcsínt illeti, a kedvező árcédulával ellátott készülék formaterve ezúttal szándékosan sikerült kevésbé látványosra dizájnos társaihoz képes. A küllem szerencsére még így is emészthető maradt, habár szépségdíjat aligha nyerhet vele. A káva kerete és a talprész teteje fényes színezést kapott, a monitor egyébként mindenhol fekete, így nem csoda, hogy komor hangulatot áraszt. Szívesen láttunk volna egy szürke díszlécet is, mely megtörné az egyhangúságot. Az anyagminőséggel sajnos akadt némi kifogásolnivalónk. A káva lazán illeszkedik a panelhez, mely döntögetésnél gyenge minőségérzetet kelt.

A káva elején található menüvezérlő nyomógombok nappal remekül használhatóak, különösen, hogy a menü is igen gyorsan reagál. Nyomáspontjuk határozott, kellő távolságra helyezkednek el egymástól, ezért jól kitapinthatóak. A fehér feliratok segítenek nekünk megtalálni a keresett funkciót, azonban szürkületnél ebből már semmit sem látunk, így szoftveres menükezelő híján marad a kitapogatós módszer. Gyorsgombként automatikus kalibrációt (analóg jelnél), bemeneti jelváltást, és képprofil váltást kapunk, sajnos a fényerő beállításához a főmenüt kell előhívnunk. A Led fényereje készenléti állapotban zavaró lehet, szerencsére ez menüből kikapcsolható.

A dobozban talált ovális talp csak lazán rögzíthető (bármennyire is szorítjuk meg a beépített csavart), mely rossz hatással van a stabilitásra. Ennek hátrányát a panel döntögetése közben lehet érezni. Mellesleg ezt igen kis határok közt tehetjük meg, így normál használathoz nem tudjuk kellően hátradönteni, ráadásul talpforgatás és magasságállítás sem lehetséges. A monitor konfigurációs lehetőségei tehát igen szűkek, mely a gyári magasság miatt probléma, a panel elhelyezése kissé alacsonyra sikerült.

A készülék hátoldalát vizsgálva látható, hogy felfüggesztési lyukak is vannak. Kábelkötegelő viszont nincs, a vezetékek így nem mindig tudták hol a helyük.

Hátul, a csatlakozók táján szerencsére a VGA dugasz mellett egy DVI is helyet kapott. A bemenetek közti váltás automatikus, amikor az egyiken megszűnik a jel. Audio csatlakozó és beépített hangszórók nincsenek a monitoron.

Képminőség

A monitor háttérvilágítása ugyan nem világítja be az egész lakást, azonban közepes fényereje nappal is elég. Kontrasztértéke jónak mondható, egyedül a skála szélsőséges elemeit nem képes érzékeltetni. Az LG paneljei színhűség tekintetében jól szoktak szerepelni és a kijelző eme képességére most sem panaszkodhatunk. Bár a színátmeneti gradiensek azért mutattak némi darabosságot, összességében elégedettek voltunk.

A natív felbontás élessége a DVI bemeneten remek, éppen olyan éles, amilyet várunk tőle, analógon pedig csak kicsivel rosszabb a helyzet. A monitor interpolációs képessége közepes. Ahogy lejjebb haladunk a felbontásokon, úgy egyre homályosabb a kép. Szövegolvasásra csak a natív képméret ajánlott, de sebességnövelés céljából játékra az 1360*768 és 1280*720-as felbontás is használható. Az idegen képarányok közül csak a 4:3-asokat képes megfelelően lekezelni a kijelző, és a gyártó monitoraira jellemző módon a váltás sajnos még mindig kézi kapcsolással történik.

A fekete képernyő szélein csak enyhe bevilágítás látható. Ennek mértéke nem túl erős, így filmezés közben sem feltűnő, de azért ott vannak, ha keressük őket. A fekete mélysége közepes, részben ennek tudható be, hogy a filmjelenetek legsötétebb részletei már nem láthatóak jól. A monitor TN paneles viszonylatban rendkívül jó betekintési szögekkel rendelkezik. A legjobb minősítést annak köszönheti, hogy oldalról, felülről, sőt, még alulról is kitűnően olvasható marad a képernyő, ráadásul a színtorzulás mértéke is nagyon csekély. A készülék 5ms-os válaszideje ugyan nem veszi fel a versenyt a gyorsítással ellátott példányokkal, azonban így is tisztességesen megállja helyét a gyorsabb mozgásoknál. Bemeneti késése nem feltűnő használat közben, ezért bátran jelentjük ki, hogy a kijelző játékra is alkalmas.

A monitor színhőmérsékletét 6500K és 9300K között, négy fokozatban állíthatjuk be, elérhető továbbá az sRGB szabvány és az egyedi, színcsatornánkénti beállítás is. Nekünk a gyári kiegyenlített állapot tökéletesen megfelelt, ezért nem javasoljuk a változtatást. A kijelző f-engine színkezelő motorja csak kézi beállításokkal képes javítani a vizuális élményen (ACE a tiszta képért és RCM a természetes színekért), ízlés szerint használhatjuk őket. Azonban a gyári sémák (Movie, Internet) túlságosan magas kontrasztértékük miatt nem bizonyultak használhatónak, ezért inkább maradjuk az egyénileg jól beállított User profil mellett. Fontos megemlíteni még, hogy amíg a gyári sémák dinamikus kontrasztvezérlést alkalmaznak, addig a User profil nem használja ezt a lehetőséget, és kapcsolgatni sem áll módunkban saját belátásunk szerint. A Fun (Fün) almenüben további lehetőségek is a rendelkezésünkre állnak. Itt találjuk meg a „4:3 in wide” képarány kezelési funkciót, melynek hasznossága az olyan régi játékoknál nyer különösebb jelentőséget, ahol szélesvásznú monitoron is torz a kép. A „Photo Effect” fényképek nézegetésekor lehet hasznos. Három opció közül választhatunk: Gaussian Blur (mely némileg elmossa a képet), Sepia és Monochrome (utóbbi kettő adja magát, barnássá vagy fekete-fehérré tehetjük vele a képet).

4. Samsung 2043BW

Samsung 2043BW

A monitor klasszikus formaterve maga az egyszerűség. A vékony káva és kerek talp kombinációja nagyon letisztult, semmi sallang, talán még a szép jelzőt is megkockáztatnánk. A McKinley dizájnnal korábban már számos típusnál találkozhattunk, ezt jellemzően a közép árkategóriánál alkalmazza a gyártó. A matt fekete műanyag borítás ellenére az ujjlenyomatok is láthatóak a monitoron. A készülék anyagminősége jobb is lehetne. Bár a helyzet így sem vészes, számolnunk kell vele, hogy a káva illesztései lazák, és a panel dőlésszögének beállítása sem történik nesztelenül.

A menü érintőgombjai nappal jól kezelhetőek, ugyanis fényben a káva fehér piktogramjait jól látjuk, és a menü reakcióideje is igen gyors. Szürkületnél azonban csak tippelni lehet, hogy vajon mit nyomunk meg, ráadásul a sík felület miatt az érintőgombok sem kitapinthatóak. Szerencsére ilyenkor a menü kezelését kiválthatjuk a Samsung MagicTune szoftverével, így már sötétben is könnyen beállítható a képernyő. Gyorsgombként a Customized Key-t (egyedi gomb), fényerőállítást, video jelválasztást és az automatikus kalibrációt (csak analóg jelnél) kapjuk meg, melyek igen hasznosak, ha nem akarunk időt tölteni a legfontosabb funkciók keresésével. Az állapotjelző Led fénye a monitor bekapcsolt állapotában alig vehető észre, de készenlétnél már zavaró lehet. Sajnos a menüből nem lehet kikapcsolni, a villogó kék fényt már zavarónak találtuk.

A készülék a Samsung jól variálható állványát kapta, mely a „HAS” névre hallgat (Height Adjustable Stand - magasságállításra képes állvány). Összeszereléskor csupán a korong alakú talpat kell a kijelzőhöz csavaroznunk, így az üzembe állítás sem okozhat nehézséget. Miután a talprész hátuljából eltávolítottuk a rögzítő szöget, lehetőségünk van a magasság beállításra. A panelt közepes erőkifejtés mellett normál keretek közt van lehetőségünk megdönteni. A monitor talpa 360 fokban fordítható el (ennek társaságban is hasznát vehetjük), de a készülék Pivot (portré) móddal is rendelkezik. A konfigurálhatóság tehát igen széles körben támogatott. Szintén az állvány jellegzetessége, hogy az érintőgombok nyomkodása közben a káva inog. Ezt leszámítva a stabilitással nem akadt problémánk, olyannyira, hogy még fa asztalon sem tapasztaltunk csúszkálást.

Bár ránézésre felfüggesztési lyukak nincsenek a panel hátulján, azonban a specifikáció szerint a VESA 75 szabvány is támogatott. A lyukak minden bizonnyal az állvány lecsavarozása után bukkannak fel. Mivel minden részletre gondoltak, a kábelek rendezettségéért egy apró bilincs felel, a kijelző nulla fogyasztásának érdekében pedig egy tápkapcsolót is elhelyeztek hátul.

A készülék video bemenetei között egy DVI-t és egy D-Sub-ot tisztelhetünk. Az automatikus jelváltás a gyártó jó szokása szerint a két PC-s használat érdekében most is kikapcsolható. A látszat ellenére beépített hangszórók nincsenek, a képen szellőzőnyílások láthatók.

Képminőség

A kijelző fényereje erős napsütéshez is elegendő, képét ilyenkor is minőségromlás nélkül élvezhetjük. Kontrasztértéke jónak bizonyult, csak a legsötétebb és legvilágosabb részletek nem láthatóak. A színhűség alaphelyzetben jó, a színátmeneti gradienseken csak enyhe sávosodás látható. A MagicColor színkezelést inkább hagyjuk pihenni, ez ugyanis túl kontrasztos képet eredményez.

Élesség tekintetében natívon jól szerepelt a kijelző, DVI-n kiváló, D-Sub-on csak kicsivel homályosabb a kép. A skálázás minősége kiegyenlítetten közepes. Minden képméretet egyformán, elfogadható mértékű homályossággal jelenít meg, ezért az alacsonyabb felbontásokat még éppen elővehetjük sebességnövelés céljából (szövegolvasásra viszont nem ajánlottak). A képarányok kezelése dicséretes, a natívtól eltérő képméreteket zokszó nélkül, automatikusan lekezeli, ha korábban ezt a funkciót Auto módba állítottuk. Az egyetlen 5:4-es és a 4:3-as felbontások nem okoznak neki gondot, csupán a 16:9-eseket nem ismeri (de kéz a szívre, ki akarna ilyet használni egy 16:10-es kijelzőn?).

A fekete képernyő mindegyik szélén látható bevilágítás. Igaz, csak vékony sávban, azonban ezek nappal is láthatóak. Emellett némi foltosodás is megfigyelhető, így nem csoda, hogy a háttérvilágítást illetően a monitornak csak a közepes minősítést sikerült kiérdemelnie. A fekete mélysége picivel jobb az átlagnál, ez filmezésnél még előny lehet. A kijelző minden irányból hamar kontrasztot veszít, ezért a betekintési szögek nem nevezhetőek túl szélesnek. Szerencsére az olvashatóság oldalról is megmarad, és ilyenkor színtorzulás sem látható, a gyors sötétedés viszont rányomta bélyegét a képminőségre, ezért a megjelenítés csak egy személynek lehet tökéletes. A monitorral valószínűleg csak alkalmi játékosok lesznek maradéktalanul elégedettek, mivel a gyors mozgásokat kissé lustán jeleníti meg a készülék, bemeneti késése viszont egyáltalán nem vészes.

A kijelző MagicColor színkezelő motorjával a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni, de ahogy azt korábban említettük, a valós színvisszaadás érdekében maradjuk inkább az alapbeállításnál. Huzamosabb időre gyenge fényerejük miatt az Internet és Text módokat javasoljuk - szemkímélő hatásuk garantált lesz. Megnyerőbb képet a Game, Sports, és Movie profilokban kapunk, a Dynamic Contrast pedig a 8000:1 kontrasztértéket csalogatja elő a papírforma szerint. A színhőmérsékleti profilok a Normal, Warm és Cool értékei mellett egyéni keverésre is lehetőséget adnak. Ezúttal erre nem volt szükségünk, a gyári kiegyenlített értékek megfelelőek. A menü extrái közt megtaláljuk a ColorEffect hatásokat (Grayscale, Green, Aqua, Sepia), melyeknek fényképeink megtekintésekor vehetjük hasznát. A Customized Key segítségével egy tetszőleges gyorsgomb állítható be, az Off Timer pedig a monitor időzített kikapcsolásáért felel.

5. Értékelés

Lenovo L200p

A Lenovo kijelzőjének előnyei a teljes körű testreszabhatóság, mely igen pontosan beállítható, és a kitűnő anyaghasználat is dicséretes. Képminőségével azonban nem kápráztatott el minket. Remek háttérvilágítása és viszonylag mély feketéje jó alapokat adtak filmezéshez, azonban közepes színhűsége és látószögei miatt nem kifejezetten erre való a monitor. Játékok alatt szintén átlagos teljesítményt tudott felmutatni. A gyorsítás nélküli panel kategóriáján belül sem az igazi, ehhez társult a monitor közepes skálázási képessége is. A kijelző tehát elsősorban egy személynek ajánlott, közülük is azoknak, akik kihasználnák a széles konfigurációs lehetőségeit. A 3 napos pixelhiba garanciát mellőznünk kell, az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy eddig egyetlen tesztelt Lenovo monitornál sem láttunk képpont hibát. A dobozban az összes szükséges vezeték és egy kábelkötegelő is megtalálható. Öröm, hogy a szoftveres menü sem maradt le a telepítő lemezről, mely igen jól használható. Mindent összevetve a kijelző értékelése így is csak: 62/100.

LG W2043T

Miután túltettük magunkat a monitor lesújtó anyaghasználatán és rendkívül szűk konfigurációs lehetőségein, rá kellett jönnünk, hogy mégis egy jól használható kijelzővel volt dolgunk. Különösen jó betekintési szögei és szép színeinek hála jó társunk lehet filmezéskor. A maximális pontszámot azonban nem kaphatta meg ebből a szempontból, ugyanis a háttérvilágításnál enyhe bevilágítás is megfigyelhető, továbbá a fekete mélységén is lehetne javítani. Játékra is elővehetjük a készüléket, ugyanis sebessége és kis bemeneti késése ezt lehetővé teszi számunkra, azonban skálázási képessége kicsivel jobbra is sikerülhetett volna. Ez csak a gyengébb VGA tulajoknak okozhat kellemetlenséget, a monitor legnagyobb felbontásán elégedettek lehetünk. A dobozban VGA-, DVI-, és tápegység kábel található, szoftveres OSD nem jár a készülékhez. Viszont a 3 napos pixelhiba garanciát megkapjuk, így összességében a kijelző értékelése: 70/100.

Samsung 2043BW

A széles körben konfigurálható monitor olcsóbb a tesztben szereplő, hasonló kvalitású Lenovonál, azonban ez meg is mutatkozott az anyagminőségen és a kevésbé pontos beállíthatóságon is. Sajnálatos, hogy betekintési szögei, háttérvilágítása és skálázási képessége is csak közepes, színhűségével, kontrasztjával viszont elégedettek voltunk. A kijelző tehát filmezésre és játékra sem a legjobb választás, egyedül munkára tudjuk nyugodt szívvel ajánlani. Örvendetes, hogy a dobozban minden a működéshez szükséges madzag (VGA, DVI, tápegység kábel) megtalálható, továbbá egy kábelszorító bilincs is a csomag tartozéka. A mellékelt korongon a monitor drivere, szoftveres OSD, színkalibráló és egy portré alkalmazás is megtalálható (noha ezt videokártya driverünkkel is megoldhatnánk). A gyártó jó szokása szerint a 3 napos pixelhiba garancia is jár a kijelzőhöz. Mindezzel együtt értékelése: 64/100.

                                   

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward