2 Gb-es, 25 nm-es DDR3 DRAM az Elpidától

Az Elpida kevesebb, mint egy hete jelentette be, hogy megindult a 30 nm-es DRAM chipek sorozatgyártása, ám a gyártó máris jövőbeli terveiről ad hírt, amelyek között a 25 nm-es DRAM chipek sorozatgyártása is szerepel.

2 Gb-es, 25 nm-es DDR3 DRAM az Elpidától

Az Elpida kevesebb, mint egy hete jelentette be, hogy megindult a 30 nm-es DRAM chipek sorozatgyártása, ám a gyártó máris jövőbeli terveiről ad hírt, amelyek között a 25 nm-es DRAM chipek sorozatgyártása is szerepel.

Az Elpida mérnökei nemrégiben elkészültek a vállalat első 25 nm-es csíkszélességű, 2 Gb-es kapacitású DDR3-as DRAM chipjével, amely több előnyt is tartogat 30 nm-es gyártástechnológiára épülő elődeihez képest. Ezek közül az első és egyben legfontosabb az, hogy a friss gyártástechnológiával készülő 2 Gb-es chip ugyanakkora kapacitása ellenére 30%-kal kisebb területet foglal el, mint elődje, ezzel együtt 15%-kal alacsonyabb üzemi áramfelvétel mellett és 20%-kal alacsonyabb készenléti áramfelvétel mellett üzemel, mint a 30 nm-es példányok, ami összességében komoly előny. A kisebb cella/bit területnek köszönhetően ugyanakkora szilícium ostyából tehát 30%-kal több memóriachipet lehet előállítani a 25 nm-es gyártástechnológia alkalmazásával, vagyis javítható a termelékenység és csökkenthetőek az előállítási költségek.

A 25 nm-es gyártástechnológiára alapozó 2 Gb-es memóriachip akár 1866 MHz-es órajelen is képes üzemelni 1,5V-os feszültség mellett (DDR3 szabvány). Amennyiben a memóriachip energiatakarékossági szempontok miatt 1,35V-os feszültség mellett kell, hogy működjön, az elérhető maximális órajel 1600 MHz-es értéket képvisel (DDR3L szabvány). A 2 Gb-es újdonság első mintapéldányai júliusban készülnek majd el, de ugyanebben a hónapban az Elpida a termék sorozatgyártását is szeretné elindítani.

A vállalat mérnökei ezzel egy időben egy 4 Gb-es memóriachip fejlesztésén is dolgoznak, amelynek sorozatgyártása valamikor az év vége felé indulhat meg. Az újdonságról további információk itt találhatóak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward