2,5 TB-os és 3 TB-os WD merevlemezek érkeznek

2,5 TB-os és 3 TB-os WD merevlemezek érkeznek

A Western Digital ma bejelentette, hogy hamarosan világszerte elérhetőek lesznek legújabb Caviar Green sorozatú asztali, azaz 3,5 hüvelykes formátummal rendelkező merevlemezei, amelyek 2,5 TB-os, illetve 3 TB-os adattároló kapacitással állnak a felhasználók rendelkezésére.

A friss jövevények egyenként 750 GB-os adattároló kapacitást kínáló merevlemez korongokból épülnek fel és az Advanced Format technológiára alapoznak, amely 4096B-os (4KB-os) szektorméret alkalmazását jelenti. A 2,19 TB-nál nagyobb adattároló kapacitással rendelkező merevlemezek használata a mai számítógépek esetében hardveres és szoftveres akadályok miatt problémás, ám annak érdekében, hogy minden zökkenőmentesen menjen és az operációs rendszer is tökéletesen használni tudja a nagy adattároló kapacitást kínáló merevlemezeket, a WD egy PCI Express x1-es slotba illeszkedő AHCI kompatibilis bővítőkártyát is mellékel az újdonságokhoz, így az azokban rejlő lehetőségek maradéktalanul kiaknázhatóak. Ez mondjuk így nem teljesen fedi a valóságot, de a következő bekezdésben mindent a helyére teszünk.

Az új merevlemezek a gyártó közleménye szerint 32-bites rendszerek esetén másodlagos, külső adattárolóként funkcionálhatnak, de 64-bites rendszerekben már a következő generációs elsődleges adattároló szerepét is betölthetik. A témában további információt a gyártó hivatalos weboldalán találunk, egészen pontosan itt és itt. Leegyszerűsítve: 64-bites Windows Vista és Windows 7, valamint Linux rendszerek esetében a két újdonságot a mellékelt PCI Express x1-es bővítőkártya használatával boot meghajtóként könnyedén használhatjuk, de 32- és 64-bites Windows XP rendszereknél, valamint 32-bites Windows Vista és Windows 7 operációs rendszereknél nem. Windows XP-hez a gyártó közvetlen támogatást egyáltalán nem kínál az újdonságok esetében, de 32-bites Windows Vista és 32-bites Windows 7 operációs rendszereknél lehetőség van az új merevlemezek másodlagos külső adattárolóként történő használatára. Mac OS X 10.5 és 10.6 alapú konfigurációknál a mellékelt PCI Express x1-es kártya nélkül is használhatjuk a merevlemezeket operációs rendszer telepítésére, azaz boot meghajtóként. Az Apple Bootcamp szoftvere viszont egyelőre nem támogatja ezeket a termékeket - áll a WD hivatalos weboldalán.

Mind a 2,5 TB-os, mind pedig a 3 TB-os adattároló kapacitást kínáló újdonság SATA 3 Gbps-os csatolófelületen kapcsolódik a rendszerhez és mindketten 64 MB-nyi gyorsítótárral gazdálkodhatnak. A friss termékek a GreenPower technológia által kínált előnyökkel is rendelkeznek, azaz a lehető leghalkabban, alacsony fogyasztás mellett üzemelnek. Ha már a fogyasztásnál tartunk, nézzük, pontosan hogyan is alakulnak: a merevlemezek terhelés közben 6W-ot, üresjáratban 5,5W-ot, míg készenléti állapotban 0,8W-ot fogyasztanak. Zajszintjük üresjáratban 24 dB(A), míg maximális terhelés közben 29 dB(A) értéket képvisel.

A három év garanciával forgalomba kerülő termékek közül a 2,5 TB-os változat 189 dollárba, míg 3 TB-os társa 239 dollárba kerül. A termékek elsőként az Amerikai Egyesült Államok területén érhetőek el, de hamarosan m világszerte megvásárolhatóak lesznek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward