2.1-es hangrendszerek próbája

Mai tesztünk során az Altec Lansing különlegességét, a Creative iPod dokkolóval ellátott hangrendszerét, és a Pleomax (Samsung) kedvező árú készülékét vettük górcső alá.

2.1-es hangrendszerek próbája

1. Altec Lansing FX3022EAM

Mai tesztünk során az Altec Lansing különlegességét, a Creative iPod dokkolóval ellátott hangrendszerét, és a Pleomax kedvező árú készülékét vettük górcső alá.

Altec Lansing FX3022EAM

Az Altec-Lansing hangfal szettje bár leginkább a sztereo rendszerekhez sorolható, mégis jobb azoknál, ugyanis mélynyomót is tartalmaz. Sőt, mindjárt kettőt, így érdemelve ki a 2.2-es besorolást.

Áttekintés

A hangszórók dobozában a lényeg mellett egy összeszerelési útmutatót, egy 3,5mm-es jack audio kábelt (mely a számítógépünkkel való összeköttetésért felel), egy táp adaptert, valamint három adapter fejet találunk, melyekkel minden országban használhatóvá válnak a hangszórók. A hangrendszer tehát különálló tápegységgel rendelkezik, így sérülés esetén könnyen cserélhető. A szett összeszerelése egyszerűen történik, mivel csak egyetlen jelkábelre van szükség, a jobb és bal hangszórók pedig fixen összekötöttek. Bár ez az elhelyezésnél némi korlátok közé szorít minket, és hosszabbításra sincs mód, a helyzet mégsem vészes, ugyanis a nagyjából 2 méteres beépített kábel elegendő az asztalon való elhelyezésre.

Az Altec-Lansing hangszórói formabontó megjelenésükkel változatosságot hoznak a PC-s hangkeltés világába. Az egyedi, gúla formájú frontsugárzók fényes fekete műanyag bevonatot kaptak, melytől garantált az elegáns küllem, az ujjlenyomatok viszont kíméletlenül meglátszanak rajtuk. A gyártó büszke lehet a felhasznált anyagok minőségére, a hangszóró „dobozok” masszívak, az illesztések pontosak. Az egyutas magas sugárzókat hangszóróselymek védik, a lefelé sugárzó mély membránok viszont szabadon találhatók meg, ezért a sérülések szempontjából fokozottabban kell odafigyelnünk rájuk. A stabilitásról gumitalpak gondoskodnak, még fa asztalon sem tapasztaltunk csúszkálást. Érthető módon a különleges formaterv miatt a falra szerelés nem lehetséges.

A rendszer vezérlése nem egy különálló egységgel történik, az ehhez szükséges nyomógombokat a jobb oldali hangszórón találjuk meg. Itt mindössze hangerőszabályzásra és ki/bekapcsolásra nyílik lehetőségünk, hangszín- vagy balansz szabályzó és egyéb (pl. térhangzás) kapcsoló nem található rajta. A konfigurálási lehetőségeink tehát igencsak szűkösek, ráadásul fejhallgató kimenetet sem kapunk. Szerencsére egy extra audio bemenet a rendelkezésünkre áll egy másodlagos készülék (mp3 lejátszó vagy DVD lejátszó) számára. A hangrendszer működő állapotára egy halványkék led figyelmeztet minket, mely a bekapcsoló gombban található meg.

Meghallgatás

Az Altec Lansing készülékének hangminőségével csak részben voltunk elégedettek. A hang tisztaságára egyáltalán nem lehet panaszunk, filmekhez és játékokhoz, sőt, zenehallgatáshoz is kellő mennyiségű részlet jön át - természetesen árkategóriájához viszonyítva. A szett akusztikus zenén mutatja meg igazán, hogy mire képes. A hangszerek jól megkülönböztethetőek egymástól, a hangerőváltásokat jól kezeli, a színpad meglepően széles, melyek filmek és játékok alatt is a készülék előnyére válnak. A hangrendszer magas hangjai nagy tisztasággal képesek megszólalni, és a középhangok is megfelelőek, így filmeknél a párbeszédek is jól hallhatóak. Azonban a hangszín semlegességét equalizer segítségével sem sikerült elérnünk, a legügyesebb elhelyezés ellenére is számolnunk kell a dobozszerű hangzással. A hangszórók méreteihez képest leadott mélyek ugyan elismerésre méltóak, azonban a 100-250Hz közötti tartomány kellemetlenül kihallatszik a rendszerből, melynek negatív hatását leginkább filmek és játékok alatt érezzük. Ezért ha lehetőségünk van rá, próbáljunk rajta enyhíteni faltól távoli elhelyezéssel vagy hangkártyánk finomhangolásával. Equalizeres beállításaink a következők voltak: 125Hz: -12dB, 250Hz: -6dB. A szett alig hallható alapzajjal rendelkezik, teljesítményét tekintve egy kellemesen magas hangerőről beszélhetünk, mely egy 15nm-es szobához elegendő.

2. Creative Inspire T3200

Creative Inspire T3200

A Creative dokkolóval ellátott 2.1-es hangfalrendszerével elsősorban az iPod tulajokat célozza meg, de hasonló sikerrel alkalmazhatjuk más mp3 lejátszóhoz és általános felhasználásra is.

[bold]Áttekintés

[/bold]

A doboz kicsomagolásával nem csak a hangszórókészlethez jutunk, de megkapjuk hozzá a szokásos összeszerelési útmutatót, tájékoztató füzetet, és dokkoló egységet, mely tartalmazza a beüzemeléshez szükséges kábeleket is. Az összeszerelés nem egyértelmű, a dokkoló hosszabbik fekete kábelét a mélynyomóhoz, a rövidet az mp3 lejátszó fejhallgató kimenetéhez, a zöld vezetéket pedig számítógépünkhöz kell csatlakoztatni. A tápegység kábel fixen, a mélynyomóhoz szerelve található - így szükség esetén cserélni is nehezebb. A hangszórók hosszú vezetékeinek köszönhetően nemcsak az asztali, hanem az állványon való elhelyezés is lehetséges, így a hangfalak nagyjából 3 méterre kerülhetnek egymástól.

Az Creative hangszóróira pillantva azonnal észrevehetők az iPod formavilágára emlékeztető stílusjegyek. A kisméretű dobozkák tetején egy kör látható, elölről a szögletesség jellemzi, a stílusos befejezést pedig az oldalról és hátulról látható félkör adja. A szatellit sugárzók szemből matt fekete színezéssel rendelkeznek, így a szem előtt lévő felületek könnyen tisztán tarthatóak. A hangdobozok többi része fényes fekete műanyag bevonatot kapott, itt már az ujjlenyomatok is meglátszanak. Az anyagminőséggel semmi kifogásolnivalónk nincs, a műanyagok kellően vastagok és az illesztések is pontosak. Az egyutas szatellitek és az előresugárzó mélynyomó membránját is hangszóróselymek védik, melyek (szerencsére) nem távolíthatók el. A stabilitásért mindenhol gumitalpak felelnek, de csak közepes sikerrel, ugyanis a tapadás csak üveg asztalhoz elegendő, fa felületen könnyen elcsúszkálnak. A front hangszórókat falra is szerelhetjük, mely a hátul látható felfüggesztési lyukaknak köszönhető. A mélynyomón nemigen változtattak, a már jól bevált kockaforma ezúttal nem illeszkedik a kis hangszórók által képviselt dizájnhoz.

A hangrendszer vezérlőegysége - mely egyben a dokkoló funkcióját is ellátja - fixen csatlakozik a mélynyomóhoz, így attól legfeljebb 2 méterre, számítógépünktől pedig 3 méterre kereshetünk neki helyet. A dokkoló bemenetére az mp3 lejátszó fejhallgató kimenetét kell csatlakoztatnunk, így számítógép nélkül is kihangosíthatjuk zenéinket. A hangerőszabályzó tekerentyű felel a bekapcsolásért is, mely állapotról egy zöld led tájékoztat minket. Konfigurálási lehetőségeink ezzel ki is merültek, hangszínszabályzó, balansz és egyéb kapcsoló nem található rajta. A mélynyomó hangerejét szerencsére beállíthatjuk, bár ehhez kissé kényelmetlen módon a szubládához kell hajolnunk. Sajnálatos módon a Creative hangrendszere sem rendelkezik fejhallgató kimenettel.

Meghallgatás

A Creative hangrendszerei általában tiszta hangú szatellitekkel és komoly mélyhangzással rendelkeznek, és szerencsére az Inspire T3200-ban sem kellett csalódnunk. Ami a hang tisztaságát és részletességét illeti, nincs miért szégyenkeznie a szettnek, filmeknél, játékoknál és akár zenehallgatásnál is jó társunk lehet - igaz, némileg elmarad az Altec Lansing hangminőségétől. A megszólalás ennek ellenére egészen precíz, a hangszereket egymástól elkülönítve halljuk, a dinamika megfelelő, és a tér is kellően széles. A hangrendszer mégis filmek alatt volt képes megmutatni, mire képes igazán. A mélynyomó kis mérete ellenére meglepően alacsony frekvenciákra képes, melynek hála némi mozi-élményben is részesülhetünk (de játékok alatt is élvezhetjük ennek előnyét). A szélessávú hangszóróknak köszönhetően a rendszer tiszta középhangokat képes produkálni, ezért a párbeszédek is jól hallhatók. A semleges hangszínt a mélynyomó egyharmad állásánál sikerült elérni, így még anélkül élvezhetjük a földrengető mélyeket, hogy túlságosan elütne a szatellitek hangjától. Elmondhatjuk tehát, hogy megfelelő elhelyezés mellett egy hosszútávon is hallgatható rendszert kapunk. Azonban akármennyire is csábító, a szubláda hangerejét tudatosan tartsuk alacsony szinten, különben hamar fárasztóvá válhat az irreálisan nagy mélytöbblet. A szett alapzaja minimális, teljesítménye szintén egy kb. 15nm-es szobához elegendő.

3. Pleomax (Samsung) S2-600B

Pleomax (Samsung) S2-600B

A Pleomax 2.1-es szettje nem rendelkezik különleges újításokkal, „mindössze” egy jól konfigurálható hangrendszer, mely kedvező vételáron kapható. A márkanév a Samsung Corporation tulajdona.

[bold]Áttekintés

[/bold]

A dobozban a hangrendszer, a különálló vezérlőegység és egy tájékoztató füzet található. Egyéb zsinórra nincs szükség: a számítógépünkkel való összeköttetésért a beépített zöld kábel felel (2 méter hosszú), a mélynyomóhoz pedig a fekete madzag csatlakozik (szintén 2m). Az összeszerelés tehát igen egyszerű, azonban az elhelyezésnél körültekintően kell eljárnunk, ugyanis a kábelek csak éppen elegendőek. A tápegység kábel szintén fixen, a szubládához szerelve található. A színkódolásnak hála a szatellitek csatlakoztatása sem okoz bonyodalmat. Ráadásul ezek RCA dugót kaptak, így meghosszabbításuk is könnyedén történik, mikor a gyári 2 méteres vezetékek rövidnek bizonyulnak.

A klasszikus szögletes formatervet a gyártó enyhén lekerekítette, melytől a szatellitek barátságosabbak lettek, az eredmény - nyugodtan kijelenthetjük, hogy - szépre sikerült. A hangsugárzók nagyrészt matt fekete színezést kaptak, így felületeik könnyen tisztán tarthatóak a szennyeződésektől. Érdekes módon a 2 utas hangdobozoknak csak a magas sugárzói kaptak védelmet a fizikai sérülésektől, így a középsugárzók sajnos ki vannak téve mechanikai behatásoknak is. Az anyagminőség egészen jónak mondható, és a kedvező ár ellenére az összeszerelés minőségével sincs semmilyen probléma. Ugyan a stabilitás érdekében a Samsung hangfalai is kaptak alulról némi gumírozást, azonban a dobozok itt is hajlamosak elcsúszkálni. Sajnálatos, hogy a szatellit hangszórókat nem tudjuk falra szerelni, így marad az asztalon való elhelyezés. Ami a küllemet illeti az ízlésesen megtervezett előresugárzó mélynyomó tökéletesen illeszkedik a kis hangszórókhoz.

A vezérléssel a Samsung hangkészleténél voltunk a legjobban megelégedve. Bár a különálló vezérlő csak hangerőszabályzásra, külső forrás (pl. mp3 lejátszó, DVD lejátszó) és fejhallgató csatlakoztatására nyújt lehetőséget, a mélynyomón további hangszínszabályzó (magas, mély) tekerőgombok találhatók, a rendszer tehát jól konfigurálható. Érdekes, hogy a szett hangerejét a mélynyomóban található erősítővel és a vezérlőtárcsával is szabályozhatjuk. A hangrendszer bekapcsolt állapotára egy zöld led figyelmeztet minket a mélynyomó hátulján. Ez a tápkapcsoló fölött található, és mivel nincs szem előtt, nem mondhatjuk zavarónak.

Meghallgatás

A Samsung készülékének vannak hiányosságai, de hangminőségével összességében elégedettek voltunk, mivel egy hosszú távon is élvezhető hangrendszert sikerült megismernünk benne. A hang tisztasága jó, a 2 utas rendszernek köszönhetően a közép és magas hangok is kellő mennyiségben vannak jelen. A részletesség és a térérzet átlagos, a hangszerek lehetnének precízebbek és a színpad is szűk, viszont a hangerőváltásokat jól bírja a rendszer. A szett legnagyobb előnye a semleges hangzásnál mutatkozott. A mélytartomány nagyszerűen illeszkedik a szatellitek hangjához, nem hallhatóak túlzások, nyoma sincs dobozszerű hangzásnak. A kiegyenlített megszólalás érdekében a mélyek szintjét egyharmad és fél hangerő között kell tartani, némi magas kiemelés pedig nem árt a rendszernek. Ezek a hangszínszabályzókkal könnyen beállíthatók, így nincs szükség equalizerre. Filmeknél és játékoknál erőteljes mélyhangokra számíthatunk, azonban az igazán alacsony frekvenciák már gondot okoznak a mélynyomónak (ilyen igénnyel inkább a Creative rendszerét válasszuk). Zenehallgatás során ne számítsunk arra, hogy az apró részleteket is meghalljuk, de a túlzásoktól mentes hangzás mindenért kárpótol, nyugodt, hosszú távon is kiválóan élvezhető a készülék. A rendszer nagy hangerejének köszönhetően egy 20nm-es szobában is képes meglepetést okozni.

4. Értékelés

[bold]Altec Lansing FX3022EAM

[/bold]

Az Altec Lansing rendszerének legnagyobb előnye a hangminőségnél mutatkozott, ugyanis a hangszórók szép, részletes hangzással rendelkeznek, azonban a nagymennyiségű mélyhangok kordában tartása némi kihívás elé állít minket, ezért finomhangolásra is szükség van. A szett vezérlési lehetőségei csak a legszükségesebbre korlátozódnak (hangerő és ki/bekapcsolás), a pozitív oldalon viszont az extravagáns külső és nagy hangnyomás áll, mely a dupla mélysugárzónak köszönhető.  A 23 ezer forintos csemege elsősorban azoknak ajánlott, akik a kristálytiszta megszólalást keresik zenéhez, de nem rettennek vissza az equalizeres beállításoktól és az elhelyezésre is hajlandóak időt szánni.

[bold]Creative Inspire T3200

[/bold]

A Creative hangrendszere kiegyensúlyozottan jó összképpel rendelkezik. Hangminősége, részletessége és széles térleképzése átlagon felüli, ráadásul a szettet egy (méreteihez képest) brutális mélynyomóval látták el, mely főleg a filmkedvelőknek öröm. A hangszínszabályzási lehetőségek szűkek (csak mélynyomó szintszabályzó van), viszont előnye, hogy a szatellitek falra is szerelhetők, a dokkoló egység és a formaterv pedig az iPod tulajoknak fog tetszeni. A 17 ezer forintos rendszer azoknak ajánlott, akik elsősorban az ütős mélyeket keresik, ezért játékhoz és filmekhez ajánlott.

Pleomax (Samsung) S2-600B

A hangrendszer nem kiemelkedő részletességgel és terével, sokkal inkább nagy teljesítményével, semleges hangzásával és egyszerű, mindenhová illeszkedő küllemével hívja fel magára a figyelmet. Hangszínszabályzóinak hála karakterét ízlés szerint konfigurálhatjuk, és a vezérlés is kényelmesnek bizonyult. A 14 ezer forintos készülék igazán jó vétel, különösen, hogy a teszt alatt leginkább itt éreztük, hogy a szett hangja hosszú távon sem fárasztó.

                                   

A teszttermékekért köszönet a Computer Emporium Kft.-nek és a Ramiris Europe Kft.-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward