1Gb/s infrában

A jelenlegi leggyorsabb WiFi-hálózatok sebességét is sokszorosan felülmúlta a Penn Állami Egyetem egyik végzős hallgatójának, Jarir Fadlullah-nak és Mohsen Kavehrad elektromérnök-professzorának közös alkotása, egy infravörös hullámokra épített vezeték nélküli hálózat.

1Gb/s infrában

A jelenlegi leggyorsabb WiFi-hálózatok sebességét is sokszorosan felülmúlta a Penn Állami Egyetem egyik végzős hallgatójának, Jarir Fadlullah-nak és Mohsen Kavehrad elektromérnök-professzorának közös alkotása, egy infravörös hullámokra épített vezeték nélküli hálózat.

Az újszerű megoldás gyakorlatilag mindenhol jól alkalmazható lenne és mindenhol jól is jönne a sebesség, amit biztosít; kórházaktól repülőtereken és repülőgépeken át gyárakig, de még otthoni környezetben is (utóbbi esetben pl. egy fejlett központi adó egyszerre két készüléket is elláthatna HD-tartalommal). Mi több, a kutatópáros állítása szerint a méréseik és tesztjeik arról árulkodnak, hogy a rendszer még jóval gyorsabb sebességeket is "simán" lehetővé tesz, így fejleszteni is bőven lesz még hova.

Az eredményekre reflektálva Zhengyuan Daniel Xu, a Riverside (Kalifornia) Egyetem elektromérnök-professzora (aki maga is tagja egy optikai kommunikációs kutató konzorciumnak), még azt a kijelentést is megkockáztatta, hogy jó eséllyel ez a technika váltja fel majd a jelenlegi vezeték nélküli kommunikációs megoldásokat. Indoklása szerint ugyanis a fény magasabb adatrátát biztosít, mint a rádiófrekvenciák, amelynek a spektruma ráadásul amúgy is igencsak "bedugult" már.

Emellett az optikai hálózatok kevésbé is interferálnak egymással, valamint jóval biztonságosabbak is, mint a rádióhullám-alapúak, teszi hozzá Kavehrad professzor, tekintve, hogy a rádióhullámokkal ellentétben a fény nem hatol át a falakon és az ajtókon (mondjuk ez amennyire előny, annyira hátrány is). Ráadásul a fény teljes spektruma még világszerte mindenütt szabad, ezért jóval egyszerűbb is lesz majd beindítani az optikai hálózatokat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward