19"-os 5:4-es monitorok tesztje - III.

19"-os 5:4-es monitorok tesztje - III.

Királyok a ringben

Tesztsorozatunk harmadik fejezetében az "internetezős" monitorok királyait vesszük szemügyre. Mivel nem sok xVA panellel rendelkező példány kapható ebben a méretben, S-IPS-es pedig egyáltalán nincs, ezért a tesztben TN panellel szerelt modellek is részt vesznek. Utóbbiak előnye a mondhatni utánhúzás-mentes játék, előbbieké pedig a széles látószög. Színhűségben szerencsére nagyot fejlődtek a TN panelek is, így mi most közülük csak a Wide Color Gamut minősítésűeket válogattuk ki, ezzel esélyük lesz az xVA-sokkal szemben.

A szereplők balról jobbra felé haladva:

[list type="unordered"]

[*]SAMSUNG 971P - saját S-PVA panellal

[*]HP LP1965 - AUO gyártmányú P-MVA panellal

[*]LG L1982U-BF - saját TN panellal

[*]SAMSUNG 931CW - saját TN panellal

[/list]

I. SAMSUNG 971p

Első delikvensünk egy már jó ideje létező, ám többször felújított megjelenítő, melyben változást kizárólag paneljában tapasztaltunk. De ne szaladjunk előre, kezdjük a csomagolással.

A megszokott kellékek, mint a tápkábel, analóg és digitális kábelek, használati utasítás és driver CD-n kívül találtunk egy USB kábelt is a talphoz, mely a 2 darab USB kivezetéshez szükséges. Felbukkant még egy törlőkendő, mely nem újdonság, viszont még mindig nagyon szeretjük, ha adnak hozzá. Ez apró figyelmesség, de nagyon hasznos. A monitor külső táppal rendelkezik, ezt a talp hátulján kell csatlakoztatni.

A talpat összeszerelve kapjuk a monitorral, ennek ellenére kevés helyet foglal a dobozban, mivel összehajtogatva érkezik az úgynevezett Triple Hinge talp. Nem egyszerű kitalálni, hogyan hajtogassuk szét, ezért érdemes a kézikönyvet lapozgatni mielőtt nekifogunk, nehogy kárt tegyünk benne, ugyanis kissé erőltetve kell ezt megtenni. Elcsúszásra jobb oldalon hajlamos, egyébként stabilan tartja a monitort. Dönthetősége széles skálán mozog, egészen a mennyezetre nézve is beállíthatjuk (erre azért volt szükség, hogy kis helyet foglaljon a dobozban). Ezt közepes erőkifejtés mellett teszi, aminek örülünk, mert így nem megy tönkre idő előtt. A magasság állítása sajátos módon történik: először a talpat, majd a panelt is megdöntjük. Forgatni a talpat nem tudjuk, viszont a panelt igen, a pivot mód a mellékelt MagicRotation szoftver telepítése után kényelmesen használható.

Megfelelően kemény és jó minőségű anyagok jellemzik a formatervezett képernyőt, a fényes fekete szín ebben az esetben nem kelt olcsó hatást. A kezelőszervek tárháza kimerül kettő darab gombban, melyből az érintőgomb a ki- és bekapcsolásra valamint a bemeneti jel választására szolgál (analóg vagy digitális), mely kéken világít működés közben. A másik gomb tetszőlegesen beállítható a MagicTune programmal, mellyel az OSD-t is vezérelhetjük. Segítségével munka közben hatékonyabb a kezelése, viszont ha játék során nem tetszik a színbeállítás, csak a programozható gombra támaszkodhatunk, különben ki kell lépni a játékból és csak azután tudjuk képernyőnket hangolni.

A MagicTune-nal megint meggyűlt a bajunk, a mellékelt változattal nem volt hajlandó együttműködni. Az 1.0.97-es verzió viszont gond nélkül futott, érdemes letölteni hozzá, ugyanis minden beállítást megtalálunk rajta, amire csak szükségünk lehet. Csak a fontosabbakat kiemelve: színprofilok előnézettel, színkalibráló, manuális színhőmérséklet állítás, RTA ki-, bekapcsolása (válaszidő csökkentés), programozható gomb funkciója, élességállítás.

A színreprodukció remek, kár, hogy a fehér színt nem lehet tökéletesre beállítani, ugyanis enyhén vajszínű. Látószöge szintén egyik erőssége, ennél jobbal még nem találkoztunk. Régóta emlegetett hibája, hogy játékra nem igazán alkalmas az úgynevezett "blendig" effekt miatt, ami egy szivárvány-szerű utánhúzást jelent. Új paneljának hála ez a probléma megszűnt, kiválóan alkalmas fps-re is, igaz enyhe mértékben még mindig látható maradt a hatás. A háttérvilágítás hibái csak korom sötétben vehetőek észre: alul látható egy folt, és a négy sarkában jelentkezik némi bevilágítás. A tesztek futtatása után még az is kiderült, hogy remek kontrasztaránnyal rendelkezik: a sötét és világos átmenetek jól megkülönböztethetőek, sávosodással és színátmeneti problémával sem találkoztunk.

A 971p régóta a monitorok csúcsaként emlegetett típus, kár, hogy a fehér szín beállítását még az új panellal szerelt változatban sem sikerült megoldani. A különleges talp nem arat osztatlan sikert a vásárlók körében, valamint a kezelőgombok hiánya sem jó pont. Ha az említett negatívumokkal együtt tudunk élni, akkor kiváló választás lehet, már csak az ár (mely jelenleg 88 ezer forint) ejthet minket gondolkodóba vásárlás előtt. A gyártó 3 év garanciát vállal, ebből 3 nap ingyenes pixelhiba garancia.

[italic] Specifikációk:

    * Képpontméret 0,294 mm

    * Felbontás 1280x1024 (SXGA)

    * Fényerő 250 cd/m2

    * Kontrasztarány 1500:1

    * Színek száma 16,7 M

    * Válaszidő 6 ms

    * Látószög H/V 178/178

    * D-Sub és DVI csatlakozó

    * Állítható magasság

    * Pivot mód

    * 2 db USB kivezetés

    * Külső tápegység

    * Tanúsítvány TCO-03

    * Szín fényes fehér vagy fekete[/italic]

II. HP LP1965

A következő tesztalany érkezését nagy várakozás előzte meg, mivel szintén xVA paneles megjelenítőről van szó. Az olcsóbb változattal igen jó tapasztalataink voltak és ebben az esetben is hasonló eredményekről tudunk beszámolni.

Úgy látszik ez már tendencia, a HP szereti a nagy dobozokat, óriási pakkjában akár két darab is elfért volna, ha szétszerelhető volna. Szerencsére a nagy és robosztus talp egybeépítve érkezik a monitorral, tehát semmi tennivalónk nem akad kibontás után. Kapunk kézikönyvet, driver CD-t, DVI és analóg kábelt, USB kábelt a 4 darab csatlakozó kivezetéséhez (2 az oldalán, 2 pedig hátul található), törlőkendő viszont nem jár. A tápegység beépített és saját kapcsolóval van ellátva.

A monitor bólogatási tartománya főleg előrefelé nagy, ez annak is köszönhető, hogy elég magasra tudjuk emelni (előbb egy biztonsági gombot megnyomunk), onnan pedig kénytelen lefelé nézni. Oldalra is képes forogni, valamint pivot módra is képes, ehhez szintén fel kell telepíteni a mellékelt szoftvert, mely felismeri ha elforgatjuk a kijelzőt, majd automatikusan utánaforgatja a képet. A talp nagyon nehéz, ennek hála ez a monitor a legstabilabb. A kábelek elrejtéséről takarófedelek gondoskodnak a talp oldalain.

A felhasznált anyagok jók, nem recseg sehol, a gombok nyomáspontja jól el van találva, kellemes az OSD-t kezelni velük.

Az OSD menürendszere a HP-tól megszokott egyszerű és átlátható. Ha nincs kedvünk a gombokat használni, akkor a HP Assistant vezérlőjével is kezelhetjük, profilokat menthetünk el vele. Ez igen hasznos lehetőség, ugyanis előre beállított profilokból nem sokat találunk. Színkalibráló varázslójának köszönhetően a nekünk tetsző képet nem nehéz beállítani. A megfelelő színvisszaadáshoz enyhén pirosas színhőmérsékletre van szüksége.

A látószöge nagyszerű, egyedül világos képernyőnél látszik jól észlelhető fényerő- és kontrasztvesztés. Ebben a 971p jobb, de még így is remek láthatóságot biztosít mind a négy irányban. Válaszidő tekintetében viszont a HP szerepelt jobban, a blending-hatás pedig már olyan kis mértékű, hogy szinte észrevehetetlen. Játékra tehát a kettő közül inkább ezt javasoljuk. A négy sarokban enyhe bevilágítás tapasztalható, ezt leszámítva a feketéje nem foltos. A teszteket végigjárva újra meg kellett lepődnünk, ugyanis ugyanolyan jól szerepelt, mint a 971p, nincs sávosodás, fodrozódás, a színátmenetek is tökéletesek.

A HP meglepett minket, de jó értelemben véve. Ha valaki természetes színekre vágyik és konzervatív megjelenésre, akkor ez az ő monitorja. A Samsung 971p-nek végre akadt konkurense, ráadásul 76 ezer forintos árcédulájával még olcsóbb is nála. A gyártó 3 év garanciát vállal.

Mivel mindkét monitor hasonló paraméterekkel bír és a teszteken is hasonlóan szerepeltek, a következőt tudjuk javasolni: aki a színezettebb képet és a csillogó megjelenést kedveli, válassza a 971p-t, másoknak pedig a HP-t ajánlanánk.

[italic]

Specifikációk:

    * Képpontméret 0,294 mm

    * Felbontás 1280x1024 (SXGA)

    * Fényerő 300 cd/m2

    * Kontrasztarány 1000:1

    * Színek száma 16,7 M

    * Válaszidő 6 ms

    * Látószög H/V 178/178

    * 2 db DVI csatlakozó

    * Állítható magasság

    * Pivot mód

    * 4 db USB kivezetés

    * Beépített tápegység

    * Tanúsítvány TCO-03

    * Szín matt fekete-ezüst[/italic]

III. LG L1982U-BF

A továbbiakban TN panellel szerelt Wide Color Gamut monitorokat vizsgálunk, melyek, ha látószögükkel nem is, de színreprodukciójukkal fel tudják venni a versenyt az előzőekben kipróbált típusokkal.

A csomagból itt sem maradt ki semmi, a szokásos kábelek mellett törlőkendő is található. Az LG-től megszokhattuk, hogy külön CD-n kapjuk a drivert és egy másikon az OSD vezérlésére szánt szoftvert, vagyis a Forte managert. Ez most sem történt másképp. A külső tápegységnek köszönhetően a panel nem melegszik olyan nagy mértékben, ráadásul hozzájárul a képernyő vékony kialakításához is.

A készülék szintén egybeépített talppal érkezik, ezt mindig örömmel nyugtázzuk. Sajnos bármennyire is jól néz ki, nagyon sok helyet foglal el hátul, ráadásul a csatlakozás nem oldalról, hanem szintén hátulról történik, ezzel tovább rontva a helyzetet. Mély asztalra lesz szükségünk, ha megfelelő távolságból szeretnénk használni. A képernyő nem forgatható oldalra, viszont magasságot és pivot módot tudunk rajta állítani, utóbbihoz elég a már említett Forte Managert telepíteni, automatikusan felismeri és elforgatja a képet, ha érzékeli a panel elmozdítását. Megdönteni a mindennapokban használatos skálán engedi magát ideális erőkifejtés mellett.

A felhasznált anyagok egészen jóra sikerültek, a káva enyhén csillogós küllemével elegáns hatást kelt. A kezelést intézhetjük gombokkal, melyek kimondottan kényelmesen használhatóak, megfelelően távol helyezkednek el egymástól, könnyedén nyomhatóak. A jól ismert F-engine menürendszere gyors és akár gombok nélkül is vezérelhetjük az OSD menüt. Megjegyezzük, hogy kísérteties hasonlóságot véltünk felfedezni a HP hasonló célú szoftvere és az LG-é közt, nem tudni ki találta ki előbb, mindenesetre jól használhatóak.

Válaszideje nagyon alacsony, még mindig a legjobb megoldás, ha TN panellal felvértezett monitort vásárolunk játékra. A már így is kiválóan játszható HP-hoz képest is látható javulást hozott 2ms-os idejének hála. Színhűsége mondhatni tökéletes, bátran ki lehet jelenteni, olyan szép, mint a 971p. A teszteket végigjárva remek megjelenítésről számolhatunk be, nincs sávosodás, színátmenetek rendben vannak. Látószöge TN panelokhoz képest jónak mondható, viszont a 971p-hez semmiképpen se hasonlítsuk, mert akkor bizony elmegy tőle a kedvünk. A fehér szín visszaadása a HP-hoz hasonlatosan jól sikerül neki, de ha nem tetszik a színe, keverhetünk saját színprofilt is magunknak. Szerencsére eddig egyik monitoron sem csúsztak szét a színek, fehér alapon fekete szöveget olvasni élmény ezzel is. Bevilágítás minden oldalról minimális, enyhe folt található a képernyő közepén, de csak a fényképeken látszik, használat közben dinamikus kontrasztjának köszönhetően észrevehetetlen. Világosból sötét képre váltáskor (és fordítva is) zavaró hatást kelt a fényerő dinamikus változtatása, ebben lehetne jobb is.

A LG szintén meglepett minket, igaz, hogy drága (64 ezer forint), de játékra verhetetlen monitor. Gyönyörű színeivel és abszolút nem zavaró háttérvilágításával, valamint rendkívül rövid válaszidejével rögtön nagy sikert aratott. Külleme kellemes, mely szintén nem utolsó szempont. A 3 év jótállást 3 nap pixelgaranciával egészíti ki a gyártó.

[italic]Specifikációk:

    * Képpontméret 0,294 mm

    * Felbontás 1280x1024 (SXGA)

    * Fényerő 300 cd/m2

    * Kontrasztarány 3000:1 (dinamikus)

    * Színek száma 16,7 M

    * Válaszidő 2 ms

    * Látószög H/V 170/170

    * D-sub és DVI csatlakozó

    * Állítható magasság

    * Pivot mód

    * USB kivezetés nincs

    * Külső tápegység

    * Tanúsítvány TCO-03

    * Szín fényes fekete[/italic]

IV. Samsung 931CW

Utolsó szereplőnk eredetileg a 931C lett volna, de csak a szélesvásznú változatát tudtuk megszerezni. A képaránytól eltekintve minden paraméterben megegyeznek, így tehát bátran vesszük górcső alá, mint 19"-os Wide Color Gamut-os monitort.

A kellékek tárháza teljes, a törlőkendőt is mellékelték. Beépített tápegységgel rendelkezik, mely hőleadás tekintetében rosszabb választás a külső változatnál, viszont a célnak ez is megfelel.

A szétszedhető talpat könnyedén felszerelhetjük az aljába illeszkedő csavarral. Szerencsére ez nem a bepattintós változat, amit soha többé nem lehet szétszedni. Viszont magasságot és pivot módot sem állíthatunk. Eleinte furcsa élmény volt ilyen alacsony magasságban nézni a panelt, de idővel meg lehet szokni. USB kivezetést nem kapunk sem a panelon, sem pedig a talpon, viszont kellően stabil a szerkezet könnyű súlya ellenére, használat közben egyszer sem akart felborulni.

A gombok megfelelő távolságban találhatóak egymástól, használatuk nem okoz nehézséget. Az öt gomb közül viszont eggyel meggyűlt a bajunk, valószínűleg gyártási hibáról lehet szó, mivel kétszer nyomódik be a lefelé navigáló gomb. A ki-, bekapcsoló gomb alá félkörívben beágyazott LED erősen, de még elfogadható mértékben világít.

A menü nem kényeztet el minket túl sok színprofillal, csak a legszükségesebbek találhatóak meg, közülük pedig a Game mód tűnt a legszebbnek. Ezt a lehetőséget választva valóban élénk színekkel rendelkezik, viszont más profilban nem muzsikál túl jól, ezért érdemes ezt használni, különben csak egy átlagos TN panelhoz illő színreprodukcióval büszkélkedhet. A fényerőt érdemes még nappal is 40/100 környékére állítani, a gyári maximális beállítás mellett ugyanis kimondottan csúnya képe volt. A menü vezérlése a MagicTune programmal is megoldható, a színkalibrációról pedig a NaturalColorPro szoftvere gondoskodik.

Utánhúzással minimális mértékben találkoztunk, játékra tehát kiváló. Az RTA (válaszidő gyorsítás) funkciót kikapcsolhatjuk, de felesleges, ghosting effekt egyszer sem fordult elő. A látószöge TN-es viszonylatban páratlan, eddig még nem találkoztunk ilyen jó betekintési szögekkel. Háttérvilágítását homogénnek nem nevezhetjük, néhol foltos, minden oldalról erős a bevilágítás és a feketéje nagyon szürke. Ennél többet vártunk. Sávosodás nincs, színátmenetekkel sem volt probléma, egyedül egy kis piros árnyékot véltünk felfedezni a fehér vonalak vagy pontok mellet. Ennek ellenére szövegolvasásra jó. A tökéletes fehéret megtalálni nem nehéz, ezzel nem volt probléma. Dinamikus kontraszt vezérlése észrevehetetlen, egyáltalán nem zavaró, mikor megváltozik a fényerő.

A monitor értékelésénél gondban vagyunk, ugyanis egyrészről egy jól játszható és filmek megtekintésére is alkalmas monitort kapunk, másrészről viszont nem is olyan apró hibái lerontják az összképet. A háttérvilágítás átlagon aluli és a WCG monitorok között sem állja meg a helyét (nem sikerült az LG-éhez hasonló színvisszaadást előcsalogatni belőle). Sajnos ezen tények figyelembevételével azt kell mondjuk, hiába a jó látószög és az olcsóbb ár (63 ezer forint), mindent egybevetve most alul maradt az LG-vel szemben.

A 3 éves jótálláshoz megkapjuk az elmaradhatatlan 3 napos pixelgaranciát is.

[italic]Specifikációk:

    * Képpontméret 0,2835 mm

    * Felbontás 1440x900 (WXGA)

    * Fényerő 300 cd/m2

    * Kontrasztarány 1600:1 (dinamikus), 600:1 (statikus)

    * Színek száma 16,2 M

    * Válaszidő 2 ms

    * Látószög H/V 160/160

    * D-sub és DVI csatlakozó

    * Állítható magasság nincs

    * Pivot mód nincs

    * USB kivezetés nincs

    * Belső tápegység

    * Tanúsítvány TCO-03

    * Szín fényes fekete[/italic]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward