19"-os 5:4-es monitorok tesztje - II.

19"-os 5:4-es monitorok tesztje - II.

Négy monitor a szorítóban

Tesztsorozatunk második fejezete azokat a felhasználókat célozza meg, akik legtöbb idejüket munkával vagy internetezéssel töltik számítógépükön. Az 5:4-es képarányú 19"-os monitorok jó olvashatósággal és erre a célra a legmegfelelőbb képaránnyal rendelkeznek, ezért ebben a fejezetben a megfizethető, emellett jó minőségű, vagyis 50-60 ezer forint környékén kapható megjelenítők közül szemezgetünk és próbálunk rávilágítani az egyes típusok gyengéire és erősségeire.

Rögtön a teszt elején leszögezzük, hogy mindegyik versenyző TN panellel rendelkezik és ugyanazt a felhasználói csoportot célozták meg velük, ezért ne várjon nagy különbségeket senki, bár előfordulhatnak meglepetések.

A szereplők balról jobbra felé haladva:

[list type="unordered"]

[*]HP L1906

[*]SAMSUNG 932BF

[*]LG L1954TQ-PF

[*]DELL E198FP

[/list]

I. DELL E198FP

A dobozban megtaláljuk a monitort és a talpat, valamint minden fontosabb kelléket: monitor kábel (megfelelő csomagolásban, mely védi a csatlakozót, sajnos csak analóg, DVI kimenete ugyanis nincs), használati utasítást papír formában, ugyanezt digitális formátumban a mellékelt CD-n, utóbbin még felbukkan a monitor drivere és színprofilja is. A telepítés után valóban szebb, telt színeket kaptunk. Egy talán nem oly apró bosszúság, hogy nem kapunk hozzá tápkábelt, ezért megvásárláskor kénytelenek leszük venni egyet hozzá, ezt azért nem kellett volna.

A talp felszerelése a DELL-nél a legkönnyebb, csak fel kell pattintani és már meg is volnánk. Kellő súlyt kapott, így megfelelően stabil a monitor minden helyzetben, a panel dönthető előre 4 fokban, hátrafelé 21 fokban és ezt anélkül teszi, hogy bármilyen ropogó vagy recsegő hangot hallatna vagy fel akarna borulni.

A felhasznált anyagok remek műanyagból készültek, öröm fogdosni, olyan masszív tőle a szerkezet. A dizájn-díjat ő viszi el, szép darab, ráadásul matt fekete enyhe ezüst beütéssel, így tényleg számítógép kinézete van. A gombok kezelése magától értetődő, nyomáspontjuk tökéletes, benyomásra gyorsan reagálnak.

Az OSD egyszerű, átlátható, de mégsem puritán a színes ikonoknak köszönhetően. Tudásban annál inkább, mivel csak a legfontosabb funkciókat állíthatjuk be rajta, mint az elmaradhatatlan Clock és Phase (nemigen használjuk, mivel minden monitoron létezik Auto mód is, és ezek rendre jól működnek), OSD helyzete, a színhőmérséklet beállítástól ne várjunk csodákat: a normálon kívül egy pirosas, kékes lehetőseget kapunk vagy pedig egy egyénileg beállítottat. Ennél azért már sok gyártó jóval több lehetőséget kínál, mint például a félképernyős előnézet és különféle eseményekhez rendelt profilok: mozi, játék vagy szöveges mód, ezek szintén hiányoznak.

Használat során nem tapasztaltunk nagy mértékű utánhúzást, a gyártó 5ms-os értékben határozta meg, ami véleményünk szerint szépíti a valóságot, bár tényleg csak éppen, hogy észrevehető a reakcióidőből fakadó késés. Színképzése jónak mondható a pirosat leszámítva, ugyanis enyhén narancssárgás, de nem zavaró mértékben, 10 perc használat után fel sem tűnik (csak ha egy másik monitor után ülünk át ehhez). Betekintési szögei a TN paneleknek megfelelő, ha alulról nézzük, drasztikus kontrasztvesztés történik, majd átmegy negatívba, oldalról és felülről nézve szintén nem a eredeti, szemből látható képet kapjuk, viszont még megfelelő és olvasható marad a szöveg. Bevilágítás teljes sötétségben vagy szélesvásznú filmeknél vehető észre, felül és a jobb alsó sarokban enyhe világos folt látható, de hatása szinte észrevehetetlen.

Az Eizo tesztprogramjával egyedül a Moire1-nél tapasztaltunk egy éppen észrevehető hullámzást, ezt leszámítva midnenhol tökéletes képet produkált (annak ellenére, hogy csak analóg kábellel tudtuk használni, úgy látszik nem ezen múlik a dolog).

Összességében a megjelenítő 4,5-ös osztályzatra vizsgázott, ebből az ötöst azzal érdemelte ki, hogy a nagyszerű anyaghasználat egy hasolnó panellel párosult, talpa pedig verhetetlen, a megjelenésről nem is beszélve. A rontást pedig a szolgáltatások hiánya miatt kapta, mint az előnézeti profil elhagyása vagy a programmal vezérelhető OSD hiánya. A dinamikus kontraszt jól jött volna, és a vélhetően kifelejtett tápkábel sem jó pont. A gyártó a termékre 3 év jótállást vállal.

[italic]Specifikációk:

[/italic]

    * Képpontméret 0,294 mm

    * Felbontás 1280x1024 (SXGA)

    * Fényerő 300 cd/m2

    * Kontrasztarány 800:1

    * Színek száma 16,2

    * Válaszidő 5 ms

    * Látószög nincs feltüntetve

    * D-Sub csatlkozó

[italic]    * Szín matt fekete-ezüst

[/italic]

 

II. HP L1906

Második tesztalanyunk a HP business kategóriás megjelenítője, mely gyártóról tudjuk, hogy remek nyomtatókat készít, ezért nagyon kíváncsiak voltunk, vajon mit tud felmutatni monitor fronton.

A kartondobozt felnyitva egyszerűen és logikusan elhelyezett panelt és talpat találunk, mellette pedig egy driver CD-t, rajta a színprofillal, felhasználói könyvvel , ugyanezt nyomtatott formában, egy analóg kábelt (DVI-t nem kapunk, mivel ez a monitor sem támogatja a digitális csatlakozót) és végül egy tápkábelre bukkanunk.

A kerek formájú talp, hasonlóan stabil mint a Dell-é volt, mégha ez nem is kap szépség-díjat. A felszerelés itt is könnyedén megy, rápattintjuk és a leszerelés hasonlóan gond nélkül történik (így kellene ennek működni minden monitornál). Dönthetőségéről nem kapunk információt, de a négy képernyő közül neki van a legnagyobb állíthatósági tartománya, melyet közepes erőkifejtéssel és hang nélkül tesz meg.

A HP is a hagyományos számítógép kinézetet preferálja, matt fekete-ezüst színével egy komoly készülék benyomását kelti. A felhasznált anyagok, mint ahogy az előző tesztalanyunkál, itt is nagyszerűek, sehol egy ropogás vagy nyiszogás, még a hátlap is rendes kemény műanyagból készült, ráadásul a gyártótól megszokott fület is megkapjuk a tetejére, hogy könnyebb legyen áthelyezni a monitort máshová. A kezelő gombjai kimondottan nagyok és könnyű benyomni, emellett megfelelő visszajelzést is kapunk használat közben.

Az OSD itt is meglehetősen egyszerű és átlátható, a szokásos fényerő, kontraszt, phase és clock-on kívül színhőmérsékletet állíthatunk profilok nélkül és az osd elhelyezkezését, viszont némi extra már felfedezhető: használati időtartam kijelzése, a készenléti mód ki- és bekapcsolásának időzítése, valamint a haladó felhasználóknak járó lehetőségek megjelenítése.

Játék és internetezés mellett szintén csak kis utánhúzás jelentkezik, gyári, 5ms-os értékének megfelel. Színhűsége neki a legjobb, nem tapasztalható semmilyen hiány vagy valamilyen szín túlzásba vitele, ezt még hosszú távon sem érezzük, így megállapíthatjuk, hogy a legtermészetesebb színe a HP-nak van. Látószöge picivel rosszabb a Dell-énél, de ez sem vészes, mindenesetre jobban járunk, ha szemből nézzük. Bevilágítás felül és alul is észrevehető, de még az elfogadható határon belül van. A monitor tesztprogramunkkal egyáltalán nem sikerült megizzasztani, ugynais mindenhol tökéletesen szerepelt, sehol nem látható hullámzás vagy a színek szétesése, pedig digitális kábel nélkül tudtuk csak használni.

A látottakat összegezve szintén 4,5-ös osztályzatot kap, az előfurduló negatívumok itt is az elmaradt extrák, mint a nem létező profil választás és szoftveres OSD, a dinamikus kontraszt hiánya. Az elmaradt DVI támogatást pedig azért nem vesszük hibának, mert anélkül is remek képpel rendelkezik és egy robosztus, könnyen kezelhető képernyőt ismerhettünk meg benne, melyhez 3 év jótállást is kapunk.

[italic]Specifikációk:

[/italic]

    * Képpontméret 0,294 mm

    * Felbontás 1280x1024 (SXGA)

    * Fényerő 270 cd/m2

    * Kontrasztarány 500:1

    * Színek száma 16 millió

    * Válaszidő 5 ms

    * Látószög H/V 140/130

    * D-Sub csatlkozó

    * Szín matt fekete-ezüst

III. LG L1954TQ-PF

A dobozból a szokásos tárgyak bújnak elő: habszivaccsal bélelt alkatrészek, DVI és analóg kábel, valamint tápkábel. Első újdonság, amit felfedeztünk, hogy a mellékelt szoftverek már nem csak driverből, színprofilból, valamint a felhasználói kézikönyv digitális változatából áll, hanem kapunk egy OSD vezérlő programot és egy színkalibráló szoftvert is.

A talp felszerelése több fázisból áll, először a "nyakát" majd az alját, harmadik lépésben pedig a kábeleket takaró lapot kell felhelyezni, ennél létezik azért egyszerűbb és gyorsabb megoldás is. Borzasztóan nehéz a panel megdöntése, az ultrakönnyű talp ugyanis egyáltalán nem tartja stabilan, minden irányban hibog és megdönteni csak nagy erőkifejtéssel és eszméletlen odafigyeléssel lehet, nehogy kiszakítsuk a talpából a monitort. Extrém helyzetekbe nem, de ésszerű keretek között maradva állíthatjuk be a dőlésszöget. Ahogy egyik tesztalanynál sem, itt sem lehet magasságot állítani és egyikük talpa sem forgatható.

A formatervezés olyan, mint ahogy azt az elmúlt 1-2 évben a koreaiaktól megszokhattuk: fekete és fénylik. Mindent látunk benne, ha egy kis fény esik rá, a "kínai piac"-hatást sikerült elérni vele, ezt az inkább vékonynak mondható műanyagok felhasználásával csak tovább erősítették. A gombok sem kivételek, túl keskenyek és kicsik, sötétben pedig egyáltalán nem lehet kitapogatni, vajon melyiket is nyomjuk be éppen.

Elérkeztük végre ahhoz a részhez, ami az egyik erőssége a megjelenítőnek, ez pedig az OSD. A korábbiakban említett alapbeállításokon kívül végre kapunk félképernyős előnézettel rendelkező profil választást (f-engine), valamint további extra az "ez zooming" funkció, ez annyit tesz, hogy eggyel alacsonyabb felbontásba teszi a képernyőnket, néha jól jöhet. Egy kis érdekesség, hogy az előlapi kéken és narancssárgán világító led-et kikapcsolhatjuk, ha zavar minket.

Túlvezérlő mechanizmusának köszönhetően 2ms-os válaszidővel rendelkezik, ezt a többi monitorhoz képest megjelenő többletet nem sikerült észrevenni. Színvilága remek, de ezt csak első ránézésre mondjuk, kis idő elteltével rájövünk, hogy túlszínezett képet látunk, ami nem természetes, de ezt meg tudjuk változtatni, ha túlzónak tartjuk. A piros is megfelelően élénk, talán neki sikerült a legjobban visszaadnia ezt a színt. Látószöge átlagon felüli, alulról nem láttunk még ilyen jó betekintési szöget TN paneltól. Bevilágítás filmnézés közben felül és alul látható (bal oldalt), de még tűrhető mértékben. Ha fekete képet nézünk rajta, eltűnik minden bevilágítás, sehol egy folt, ezt a dinamikus kontraszt szabályzásának köszönheti, ugyanis ilyenkor kevesebb világítást kap hátulról. A konrtaszt automatikája játékban egyáltalán nem zavaró, internetezés közben észrevehető, de átmenetesen teszi, ezért hozzá lehet szokni idővel. A Eizo teszprogramban a szöveg olvashatósági tesztjén megbukott, a színek szét vannak csúszva: fehér alapon a fekete betűk mellett piros és zöld elszíneződés látható erősen, ezt ugyanúgy produkálja DVI és analóg kábelen is. Sajnos ez a jelenség nem csak a teszben vehető észre, mindennemű használat során nagyon zavaró volt, ezzel tette tönkre a gyártó az amúgy majdnem tesztgyőztes megjelenítőjét.

Összefoglalva egy jó képességű panelt kapunk sok szolgáltatással átlag alattinak nevezhető anyagokból kivitelezve, melyet még megbocsáthatnánk neki, ha nem csúsztak volna szét a színek, mert így bizony csak 3,5-ös érdemjegyet kaphat (az egyébként 4,5 helyett). A 3 év garancia az LG-nél régóta bevált szokás, ez most sem lett kevesebb.

[italic] Specifikációk:

[/italic]

    * Képpontméret 0,294 mm

    * Felbontás 1280x1024 (SXGA)

    * Tanúsítványok UL, UL-cUL, TUV-GS, SEMCO,FCC-B, CE,EPA Energy Star

    * Fényerő 300 cd/m2

    * Kontrasztarány 5000 (DC)

    * Színek száma 16,2

    * Válaszidő 2 ms

    * Látószög H/V 170/170

    * DVI csatlkozó

    * Szín fényes fekete

    * Egyéb ez-Zooming; HDCP

IV. SAMSUNG 932BF

Elérkeztünk utolsó tesztalanyunkhoz. Előző példához hasonlóan most is egy vékony, kis méretű dobozban kapjuk a monitort és nem ez az egyetlen hasonlóság a két koreai gyártó között. Rendre megtaláljuk ugyanazokat az alkatrészeket, mint az LG-nél: DVI és analóg kábel, tápkábel, felhasználói kézikönyv, driver és színkalibráló szoftver.

A talpat felszereni a Samsung-nál a legnehezebb feladat, ez amolyan "egyszer felszereled és soha többé nem szeded szét" típus, melyet még megdönteni sem lehet egyik irányban sem, viszont cserébe egy stabil szerkezetet kapunk.

Az anyagminőség sajnos még gyengébb mint az LG esetében, viszont úgy gondolták, ha teljesen fekete és fénylik akkor ez kárpótolhatja. Gombjai kellő távolságra helyezkednek el egymástól, könnyű használni őket, nyomáspontjuk jó.

A legtöbb szolgáltatást a Samsung adja, melyek MagicBright2, MagicTune, RTA (Response Time Accelerator) és Natural Color névre hallgatnak. A MagicBright az f-engine-hez hasonló félképernyős előnézeti profilváltó funkció, mely itt is kényelmesen vezérelhető. Az OSD vezérlő szoftver (MagicTune) sajnos kompatibilitási probléma miatt nem volt hajlandó elindulni első körben, de kis utánajárással sikerült a weblapról megfelelő támogatást szerezni hozzá. Az OSD-ben kikapcsolhatjuk a túlvezérlést, bár nem éreztük, hogy szükség lenne rá. Színprofilokat is készíthetünk a Natural Color segítségével, kipróbáltunk néhányat, sajnos egyik sem segített a képén, a továbbiakban kiderül, hogy miért.

Az igazat megvallva a legszebb képet a Samsungtól vártuk méltán híres paneljei miatt, melyeket előszeretettel alkalmaznak ismert és kevésbé ismert gyártók egyaránt. Sajnos ez a típus nem kíválóságáról tett tanúbizonyságot. Rikító képét, melyből a zöld és sárga volt a legszembetűnőbb, semilyen beállítási lehetőség nem tudta eltüntetni. Színei elcsúsztak, fehér alapon fekete szöveget olvasni nem jó élmény, ugyanaz tapasztalható, mint az LG esetében, hiába használtuk a DVI kábelt. Színvilága szintén hozzá hasonló, túlszínezett, bár van akinek kifejezetten tetszik. Látószöge TN-es átlagnak megfelelő. A panel alul kissé lilás, felül enyhe fehér felhő látható, ezt leszámítva foltok nincsenek a képernyőn. A dinamikus kontraszt vezérlés itt is megtette jótékony hatását, bár a háttérvilágítás változtatása kissé darabos, így zavaróbb hatást kelt, mintha folyamatos lenne.

A végszó sajnos a tapasztalatok alapján nem lehet más, mint, hogy az utolsó résztvevő teljesített leggyengébben. Kár érte, mert a háttérvilágítása páratlan és a hozzá adott szoftverekkel az LG-t is maga mögé utasíthatná, ha olyan éles képet produkálna, mint a HP vagy a Dell. Így sajnos 3-as osztályzatával (melyet csupán nagyszerű szoftverkörítésének köszönhet) csak a sereghajtó szerepét töltheti be ebben a mezőnyben.

A monitorra szintén 3 év garanciát vállal a gyártó.

[italic] Specifikációk:

    * Képpontméret 0,294 mm

    * Felbontás 1280x1024 (SXGA)

    * Tanúsítvány TCO-99

    * Fényerő 300 cd/m2

    * Kontrasztarány 2000 (DC)

    * Színek száma 16,2

    * Válaszidő 5 ms

    * Látószög H/V 160/160

    * DVI csatlkozó

    * Szín [/italic]fényes [italic]fekete

    * Egyéb MagicColor, MagicBright2, MagicTune biztonsági móddal[/italic]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward