19 inchesek: a drágábbak jobbak?

Ezúttal borsosabb árú 19 inches kijelzőket állítottunk a tesztasztalra, hogy kiderüljön, olcsóbb társaikhoz képest megérik-e a jelentős többletköltséget.

19 inchesek: a drágábbak jobbak?

1. Bevezető

Ezúttal borsosabb árú 19 inches kijelzőket állítottunk a tesztasztalra, hogy kiderüljön, olcsóbb társaikhoz képest megérik-e a jelentős többletköltséget.

Ha a táblázatra pillantunk, láthatjuk, hogy a HP készüléke sajnos csak VGA bemenettel gazdálkodhat, a másik kettőt DVI csatlakozással is felszerelték. A legkisebb fogyasztást (és legkisebb fényerőt), valamint a legjobb konfigurálhatóságot a Lenovo kijelzője tudhatja magáénak, a leggyorsabb válaszidőre pedig a Samsung monitora lehet büszke (legalábbis papíron).

2. HP L1908w

HP L1908w

Először a HP kijelzőjével ismerkedünk meg, mely formatervezését tekintve már a gyártó új vonalát képviseli.

A külcsín letisztult, a monitor konzervatív (néhol lekerekített) megjelenésével leginkább az egyszerűség híveinek kedvez. Az alapvetően fekete festés némi szürkés beütést kapott - ettől az összhatás kevésbé komor. Igaz, ez a fajta matt felületű káva is hajlamos összegyűjteni az ujjlenyomatokat, de legalább nem karcolódik és a por sem látszik meg rajta annyira. A felhasznált anyagok minősége rendkívül jó, a kijelző állítgatása közben sehol sem hallani nyekergést vagy reccsenést - reméljük, a gyártó még sokáig megtartja jó szokását.

A nagyméretű menüvezérlő gombok szerencsés helyen, elöl, a káva jobb alsó sarkában kaptak helyet. Ugyan közvetlenül egymás mellett sorakoznak, mégis egyszerűen kitapinthatóak. Puha nyomáspontjuk nagyon kellemes, kattogásnak nyoma sincs. A fehér piktogramok nappal jól olvashatóak, de sötétben sem kell aggódnunk, mivel a mindössze három gomb ilyenkor is könnyen kitapintható. Gyorsgombként csak automatikus kalibrálást kapunk, a fényerő/kontraszt páros a menüből hívható elő. A maximális komfortért még a szoftveres menükezelő is megtalálható a telepítő lemezen (HP Display Assistant). Az állapotjelző led a kijelző bekapcsolt és készenléti állapotában sem vonja el figyelmünket, ennek ellenére kikapcsolhatjuk a menüből.

A monitor üzembe állításához nincs szükség az állvány összeszerelésére, ezt ugyanis kicsomagoláskor a panelre hajtva találjuk meg. A lehajtás után szembesülnünk kellett azzal, hogy az állvány - mely ránézésre robosztus - korántsem stabil, a panel állítgatása közben a monitor nagyon könnyen elmozdul, csúszkál. A viszonylag széles dönthetőségen kívül egyéb beállítási lehetőséggel nem rendelkezik az állvány. A forgathatóság, portré mód vagy magasságállítás már luxus - bár a fix magasság szerencsére így is megfelelőnek tűnt.

A monitor falra szerelése megoldható, ehhez csak a panel hátulján található csavarokat kell eltávolítanunk. Tetszett, hogy a monitor fület is kapott, így a készülék esetleges cipelése is könnyebb. A kábelek elvezetése a nyakon keresztül történik, a konkurens Dell cég berkeiből láttunk hasonlót.

A video csatlakozók táján csak a VGA bemenet figyel, mely egy drágább monitortól meg kell mondjuk, elég karcsú. Video jelváltásról tehát nem beszélhetünk, és beépített hangszórókat, így audio bemenetet és fejhallgató kivezetést sem találtunk.

Képminőség

A monitor képminőségét majdnem minden szempontból az átlagosság jellemzi. Fényerő tekintetében helyt állt kijelző, így napsütéses időben sem ütközünk nehézségekbe. Kontrasztja jobb is lehetne, a skála sötétebb és világosabb részletei sem láthatóak, de az eredmény azért még így is elfogadható. A képernyő színei valamivel élénkebbek is lehetnének - bár a helyzet itt sem vészes. A szürkeátmeneti gradiens és a színátmeneti skálák csak alig látható darabosságot mutatnak, így összességében a színhűség jónak mondható.

Mivel a monitort csak analóg bemenettel látták el, kitettek magukért, hogy legalább ez jó legyen. A másodlagos VGA bemenetekhez képest valóban jól sikerült, ám élessége így sem ér fel a DVI minőségével, közelről enyhe szellemkép látható. Natívon tehát nem tökéletes a megjelenítés, alacsonyabb felbontásokra evezve pedig rosszabb a helyzet, az 1280*800 és 1024*768-as képméretek használhatóak, de szövegolvasásra már nem ajánljuk őket. A monitor képarány kezelésének köszönhetően a natívtól eltérő képarányok mindegyike torzításmentesen jeleníthető meg.

A monitor háttérvilágítása egészen jó, csak alul látható némi bevilágítás, egyébként a képernyő homogénnek mondható. A fekete mélysége is a jobbak közé sorolható, így elmondhatjuk, hogy ezen a területen jól szerepelt a kijelző. A filmrajongók mégsem örülhetnek, mivel a készülék betekintési szögei vízszintesen és függőlegesen is csak átlagosak, melyhez oldalról enyhe sárgás színtorzulás is társul. A panel sebessége a gyorsítás nélküli 5ms-osok közt jónak számít, ráadásul bemeneti késése is nagyon csekély, ezért alkalmi játékosoknak tökéletes monitor lehet, a megszállottak viszont ennél már jobbat is találhatnak.

A monitor gyors, egyszerű és átlátható menüvel rendelkezik, melyben a beállítások könnyen elvégezhetőek. A kijelző továbbra sem kapott extra színkezelő motort, a képbeállításoknál tehát csak az alapvető fényerő, kontraszt és színhőmérséklet érhető el. Ez utóbbi a gyári 9300K, 6500K, sRGB szabvány szerint és egyénileg is beállítható. A gyári alapértékek majdnem tökéletesek voltak, beállításaink a kis táblázatban olvashatóak. A menü extráinak a Sleep Timer (elalvás időzítő), kikapcsolható led és a már említett képarány kezelés tudható be. A kijelző nem rendelkezik dinamikus kontrasztvezérléssel.

3. Lenovo L1940p

Lenovo L1940p

A Lenovo egy olyan széles körben konfigurálható kijelzővel állt elő, mely képminőségével sem szégyenkezhet. Cserébe ennek meg is kérik az árát.

A klasszikus és stílusos Lenovo formaterv mit sem változott, a sötétszürke színezésű matt felületen az ujjlenyomatok csak elvétve látszanak meg. A készülék anyagminősége példás, a műanyagok vastagok, az illesztések pontosak, és a monitor konfigurálása is csendben történik. Egyetlen építő jellegű észrevételünk, hogy a Lenovo feliratot talán szerencsésebb lett volna a káva alján elhelyezni.

A hullámos nyomógombok jól kézre állnak, formájuk az egyedi megjelenés mellett a könnyű kitapinthatóságban is nagy szerepet játszanak. A gombismétlés sebessége egyéni igényeink szerint állítható be. A kemény nyomáspontnak köszönhetően a visszajelzés is határozott, bár a gombok talán kissé kattogósak. A gyorsgombokkal fényerőt állíthatunk és a bemeneti video jelet választhatjuk ki. Sötétben már nem egyértelmű a gombok helyzete, ezért jól jönne a szoftveres menüvezérlő is. Ezt sajnos nem találtuk meg a telepítő lemezen, a kijelző nem támogatja a funkciót. Az állapotjelző led halványzöld fénye a monitor működése alatt egyáltalán nem zavaró. A készenléti narancs fény viszont kellemetlenül erős, menüből kikapcsolni nem lehet.

A kijelző állványa a monitorra szerelve érkezik, kicsomagolása után az összeszereléssel semmi dolgunk nincs. Stabilitása remek, szokatlanul nagy súlyának hála még fa asztalon sem hajlamos az elcsúszásra. A panel kényelmesen, tág határok közt dönthető meg. Az állvány kétszer 45 fokban forgatható, magasságát pedig rendkívül széles keretek közt tudjuk beállítani (miután eltávolítottuk a biztosító pöcköt). A porté mód szintén hibátlan, a rossz vízszintezés miatt sem kell aggódnunk, mivel a panel gond nélkül veszi fel a tökéletesen vízszintes és függőleges pozíciókat.

A monitor falra is felszerelhető, bár ilyenkor le kell mondanunk a remek talpszerkezet előnyeiről. A felfüggesztési lyukakhoz az állvány lecsavarozásával férhetünk hozzá. A kábelek elrendezéséhez takaró fedelet és kábelkötegelőt is kapunk, melyek a porté mód használatánál nyernek különösebb jelentőséget. A jól megtervezett monitorról csak egyetlen kelléket hiányoltunk, ez pedig egy fül, mely a monitor emelgetését könnyítené meg.

A video-csatlakozóknál a VGA és egy DVI dugasz is megtalálható. Ha a bemeneten megszűnik a jel, a monitor automatikusan átvált és ezt a funkciót kikapcsolni sem lehet. Beépített hangszórók nincsenek a monitoron.

Képminőség

A kijelző fényerejét nem vitték túlzásba, erős napsütésben éppen csak elegendő a világosság - minden bizonnyal ennek köszönhető a monitor rendkívül kedvező fogyasztási értéke. Kontrasztja jó, de a skála szélsőséges elemei már nem láthatóak. A kijelző színhasználata (TN panelek közt) élénknek mondható, és a színátmeneti skálák is viszonylag folyamatosak, de tökéletességről azért nem beszélhetünk.

Élesség tekintetében natív felbontáson igen jól szerepelt a kijelző, mely DVI-n remek, a VGA bemeneten pedig csak picivel homályosabb. A monitor interpolációs képessége viszont jobb is lehetne. Bár az 1280*800-as, és 1024*768-as felbontások - ha nem is szövegolvasásra, de - még megfelelőek, a többi már zavaróan homályos - igaz ennél már rosszabbat is láttunk. A képarány kezelésnek köszönhetően a 16:10-től eltérő képméretek torzításmentesen jeleníthetők meg.

A monitor kitűnő háttérvilágítással büszkélkedhet, bevilágítások még a világosabb felvételen sem láthatóak, a képernyő homogén. A fekete megjelenítése kicsit mélyebb is lehetne, de filmezéshez ezzel együtt is jó esélyekkel indul a kijelző. A panel látószögei vízszintesen és függőlegesen is dicséretre méltóak, színtorzulás pedig egyik irányból sem látható. A monitorból kimaradt a válaszidő gyorsítás. Sebessége az 5ms-osok közt sem a legjobb, de szerencsére a helyzeten némileg segít, hogy bementi késése csak alig érezhető. Alkalmi játékosok ennek tudatában még így is elővehetik a kijelzőt.

A gyártó puritán menüje ezúttal sem tartalmaz képjavító sémákat. Képprofilok gyanánt csak színhőmérsékleti beállításokra kapunk lehetőséget. A Neutral, Reddish, Bluish és az sRGB szabvány mellett egyéni színkeverést is alkalmazhatunk. Extraként beállíthatjuk a gombismétlés sebességét (ahogy azt korábban említettük) és a menü kilépési idejét - úgy tűnik a gyártó szigorúan a lényegre szorítkozott. A kijelző nem rendelkezik dinamikus kontrasztvezérléssel.

4. Samsung T190

Samsung T190

A végére hagytuk a Samsung T sorozatának utolsó - még általunk nem tesztelt - darabját.

A szériánál alkalmazott CrystalClear formaterv elegáns, ám a zongoralakk fekete műanyag borítás porgyűjtő tulajdonsága miatt sűrűn kell majd a törlőkendő után nyúlnunk. Az anyagminőség ezúttal nagyon jó, a monitor konfigurálása csendben történik, és a műanyagok illesztését is rendben találtuk.

A menü vezérlése a panel jobb oldalán található nyomógombokkal történik, használatuk körülményes, mivel így a vésett piktogramok sem láthatóak. A gombok kemény nyomásponttal rendelkeznek és használat közben némileg kattognak is. Mivel szemből nem látjuk, hogy mit nyomunk meg, csak a kitapintásos módszerre hagyatkozhatunk. A helyzeten segít, hogy - az egyébként gyors - képernyőmenü szélén a gombok piktogramjai is felbukkannak. A menü kezelését kiválthatjuk a Samsung MagicTune szoftverével, így könnyebb a kezelés, és már sötétben sem okozhat gondot a képernyő állítgatása. A telepítő lemezen megtalálható továbbá a MultiScreen (képernyőfelosztó) és NaturalColorPro (színkalibráló) szoftver is. A diszkréten elhelyezett állapotjelző led halvány vörös fénye feldobja a monitor küllemét és figyelmünket sem vonja el a lényegről. A készenléti állapot villogása is megszűntethető, ugyanis a led a menüből kikapcsolható.

Az állvány panellel való egyesítése pofonegyszerű, a nyak bepattintását az ovális talp csavarozása követi. A művelet után a talp viszonylag stabilan megtartja a panelt, az alig inog, a monitor pedig szinte nem is csúszkál az asztalon. A magasságállítás, forgathatóság és portré mód nem tartozik az állvány képességei közé, ezért be kell érjük az épphogy elegendő panel döntögetéssel. Ezt legalább pontosan és kényelmesen tehetjük meg, ráadásul a fix magasságot is sikerült megfelelően eltalálni.

Ahogy azt vártuk, a panel hátuljáról újfent lemaradtak a felfüggesztési lyukak, ezért a fali állványra való rögzítés továbbra sem megoldható. A kábelek elrendezésénél siet segítségünkre egy szorító bilincs. A csatlakozók fedőlapjának hála a dizájn még hátulról is tetszetős.

A video csatlakozásnál a DVI és VGA bemenet is elérhető. Örömmel nyugtáztuk, hogy az automatikus jelválasztás kikapcsolható, így boot-oláskor elkerülhető az idegesítő kapcsolgatás két PC egyidejű használatánál. Audio bemenet és beépített hangszórók nincsenek a monitoron.

Képminőség

A kijelző fényereje erős napsütés mellett is megfelelő, a képminőség a bőséges fényerő ellenére is változatlan. Kontrasztértéke jó, a skálának csak a legsötétebb és legvilágosabb elemei nem láthatóak. Színhűsége nem az igazi, ráadásul a monitor MagicColor színkezelése sem javít a helyzeten - ilyenkor kissé rikító színekkel kell számolnunk. A színátmeneti skálákon enyhe darabosság is megfigyelhető.

A natív felbontás élessége nemcsak a DVI bemeneten, hanem VGA-n is remek, a szövegmegjelenítés mindkét esetben éles és szellemképtől mentes. A skálázás minősége viszont gyenge, az 1280*800-as felbontás megjelenítése erős homályossággal történik. A többinél ugyan kicsivel jobb a helyzet, az összkép mégsem kielégítő. Szövegolvasásra nem, játékra pedig csak végszükség esetén ajánlottak, ezért, ha tehetjük, inkább videokártyánk skálázását használjunk. A monitor képarány kezeléssel is rendelkezik, így a natívtól eltérő képarányok is torzítatlanul jeleníthetők meg - bár ha VGA skálázást alkalmazunk, akkor ennek nincs jelentősége.

A monitor nemcsak a szériára jellemző előnyöket, hanem annak hátrányait is örökölte. Az alsó és felső bevilágítások már a sötétebb felvételen láthatóak, de oldalról is megfigyelhető a jelenség. A kijelző betekintési szögei lehangolóak. A vízszintesen még elfogadható láthatósághoz erős színtorzulás társult, így rontva le a használhatóságot. Függőlegesen a helyzet még rosszabb, a drasztikus kontrasztvesztés mellé pirosas elszíneződés szegült, az összkép tehát nem túl rózsás. A monitor többfokozatú válaszidő gyorsítása pedig kudarcot vallott. Bekapcsolva (Mode1) mellékhatásként zavaró elszíneződés jelentkezik, erősebb fokozatban (Mode2) ennek hatása még jobban látható. Ezért a funkciónak nem igazán vesszük hasznát, így legjobb, ha inkább kikapcsoljuk. Ilyenkor jó esetben az 5ms-osok szintjét hozza, hozzátesszük, bemeneti késése elhanyagolható, ezért alkalmi játékosoknak még megfelelő a monitor.

A kijelző extra színprofiljainak (MagicBright) hatása igen mérsékelt - ezért csodát se várjunk tőlük -, a gyártó a kívánt hatást a képernyő fényerejének és kontrasztjának megváltoztatásával próbálta elérni. Huzamosabb időre gyenge fényerejük miatt az Internet és Text módok javallottak - szemkímélő hatásuk garantált. Megnyerőbb képet a Game, Sports, és Movie profilokban nyerhetünk, a Dynamic Contrast pedig a 20000:1 kontrasztértéket hivatott előcsalogatni (papíron). A színhőmérsékleti profilok a Normal, Warm és Cool értékei mellett egyéni keverésre is lehetőséget adnak. A menü extrái a következők:

•    Customized Key: egy tetszőleges gyorsgombot konfigurálhatunk rá

•    RTA: válaszidő gyorsítás, lehetőségek: Off, Mode1, Mode2

•    Auto Source: bemeneti video jelválasztás módja, lehetőségek: kézi, automatikus

•    Led Brightness: az állapotjelző led fényerejének beállítása vagy kikapcsolása

•    Image Size: képarány kezelési funkció

5. Értékelés

HP L1908w

A HP monitora egy középhuszár. A háttérvilágítással, menükezeléssel és a kivitelezés minőségével elégedettek voltunk, ám ami a kép élességét, a kontrasztértéket és betekintési szögeket illeti, bizony volna még mit javítani. Filmnézésre a felsoroltak miatt és az extra színprofilok hiányában csak korlátozottan ajánlott. A kellemes válaszidőnek és csekély bemeneti késésnek köszönhetően viszont játékra nyugodtan elővehetjük, bár a gyengébb VGA tulajok bizonyára nem díjazzák majd a kijelző közepes interpolációs képességét. A csomagban minden szükséges kellék (kábelek, útmutató, telepítő lemez) megtalálható, a 3 napos pixelhiba garanciát viszont mellőznünk kell. A kijelző értékelése: 62/100.

Lenovo L1940p

A Lenovo kijelzőjének legnagyobb előnye a széles konfigurálhatóság, emellett megnyerő képe és remek kivitelezése is dicséretre méltó. A kiegyensúlyozottan jó képminőségnek köszönhetően a monitor filmnézésre jó választás lehet. Fényerejét ugyan nem vitték túlzásba, a legtöbb esetben mégis jól használható a kijelző, extrém napsütésben viszont bajban lehetünk vele. Játékra korlátozottan alkalmazható, mivel a gyorsítás nélküli panel kategóriáján belül sem az igazi, ehhez társult a monitor közepes interpolációs képessége is. A monitor mellett minden szükséges kelléket megtaláltunk (kábelek, útmutató, telepítő lemez), a 3 napos pixelhiba garanciát viszont itt is nélkülöznünk kell. A kijelző értékelése: 77/100.

Samsung T190

A monitor végre remek anyagminőséggel büszkélkedhet, és jó fényerőtartalékának hála napsütésben sem esik zavarba. Remek élességének (VGA bemeneten is) köszönhetően a két PC-s használat is gond nélkül folyhat, különösen, hogy a jelválasztás is beállítható. Ám a monitor erényeit ezzel ki is merítettük, munkán kívül ugyanis erős kompromisszumra kényszerülünk. A gyenge látószögek, erős bevilágítások és közepes színhűség miatt a filmek megtekintése hagy némi kívánnivalót maga után. A játékos kedvűek sem lehetnek igazán elégedettek, mivel a fennen hangoztatott 2ms-os helyett csak az éppen elfogadható válaszidővel kell beérjük, ráadásul ehhez gyenge interpolációs képesség is társult. A monitorhoz sok mindent mellékeltek a dobozban (kábelek, telepítő lemez: menükezelő, szoftveres kalibráció) és a 3 napos pixelhiba garancia is jár hozzá, ám a fentiek függvényében még így is kénytelen beérni az 52/100-as értékeléssel.

A teszttermékekért köszönettel tartozunk a CHS Hungary Kft.-nek!

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward