19 inches belépőszintű monitorok

Mai cikkünkben a kisméretű kijelzőkre koncentrálunk, ezért az ASUS, az AOC és a Dell 19 inches monitorjaival ismerkedünk meg.

19 inches belépőszintű monitorok

1. Bevezető

Mai cikkünkben azon olvasóinknak kedvezünk, akiknek nem feltétlenül nagyméretű monitorra van szükségük. Ennek egyik előnye, hogy viszonylag olcsón megúszhatják a vásárlást, de akadnak más pozitívumok is: például alacsonyabb felbontáson, mégis tökéletes élesség mellett játszhatnak, de említhetnénk még az alacsonyabb fogyasztást is. Ezúttal az ASUS, az AOC és a Dell 19 inches kijelzőivel ismerkedünk meg.

Ha a monitorok adatlapjára pillantunk, észrevehetjük, hogy nagyjából egyforma kvalitással rendelkeznek, de azért néhány különbséget már rögtön az elején megfigyelhetünk. Válaszidő gyorsítást csak az Asus készüléke kapott, az AOC pedig csak egyetlen analóg video bemenettel gazdálkodhat, míg a többiek számára a DVI is megadatott. Az Asus és AOC kijelzője beépített hangszórókkal is rendelkezik, ráadásul utóbbi a legkisebb maximális fogyasztást is magáénak tudhatja.

2. Asus VW195U

Asus VW195U

Elsőként az ASUS versenyzőjéhez volt szerencsénk, melynek vételára a kategóriatársak közt is barátinak mondható. Ami a külcsínt illeti, nem változtattak a megszokott formaterven, ugyanaz a szögletesség és egyszerűség jellemzi a kijelzőt, mint amit a gyártótól eddig megszokhattunk. Mivel mindenhol matt felületekkel találkozhatunk, a szennyeződések csak alig láthatóak. Az anyaghasználat nagyon jó, az illesztések pontosak, konfigurálás közben pedig egyáltalán nem recseg a monitor.

A kezelőgombok viszonylag jól használhatóak, bár a káva pereméhez kerültek, így kicsit nehezebb nyomkodni őket. A menü közepesen gyorsan reagál, a sebességgel tehát nincs gond, a segéd piktogramok pedig jól láthatóak, mivel a fekete alapon fehér feliratok még szürkületben is olvashatóak maradnak. Gyorsgombként hangerőszabályzást és képprofil váltást kapunk, a fényerő/kontraszt beállításaiért viszont kénytelenek vagyunk a főmenüt előhívni. Menükezelő szoftvert sajnos nem kapunk, ugyanis már telepítő CD sincs a kijelzőhöz, így a monitor színprofiljait is hiába keresnénk. Az állapotjelző led fénye viszont egyáltalán nem zavaró, tájékoztató jellegét mindig képes megőrizni, ugyanis kék és narancs színei halványak, így figyelmünket sem vonják el.

A kijelző talpa egyszerű jellegéből fakadóan nem sok mutatványra képes. A megszokott kör alakján nem változtattak, kis súlya ellenére kellően stabil tud maradni a monitor panelének állítgatása közben is - melyet közepes határok közt szabályozhatunk.

Hátul néhány érdekesség is megfigyelhető. A VESA szabványú lyukaknak hála a monitort állványra is felszerelhetjük, de a kábelek rendezettségéről sem feledkeztek meg, melyért egy beépített bilincs felel.

A video csatlakozóknál a D-Sub dugasz mellett egy DVI is fellelhető. Ha az aktuális bemeneten megszűnik a jel, a monitor magától keresésbe kezd. Ez a funkció sajnos nem kapcsolható ki, mely csak olyankor idegesítő, mikor két PC-t próbálunk használni egyszerre. Szintén hiányosság, hogy a bemenetek beállításai sem választhatóak szét egymástól. A beépített, felfelé sugárzó hangszórók dicséretet érdemelnek. Hangerejük bár alacsony, minőségük bőven kárpótol minket ezért, kategóriájukban telt mélyhanggal és tiszta megszólalással rendelkeznek. A jelet egy 3,5mm-es jack bemenet szállítja hozzájuk, a csipogók hangereje pedig a menüből szabályozható.

Képminőség

A kijelző maximális fényereje erős napsütésben is jó olvashatóságot biztosít. Kontrasztjára kivételesen büszke lehet, mivel a sötét árnyalatokat is képes megjeleníteni. Színhűségével viszont nem kápráztatott el minket, mivel a piros színek kicsit fakónak tűnnek. A Splendid színjavító profilokkal sokat javíthatunk a helyzeten, szövegolvasáshoz mégis jobb, ha kerüljük ezeket. A színátmeneti tesztek nagyjából folyamatosak, egy TN panel lehetőségeihez méreten ez még jónak mondható.

Élesség tekintetében natívon, a DVI bemeneten kicsit többet vártunk a kijelzőtől, a végeredmény azért még így is jónak mondható. Analógon csak alig homályosabb a kép, ebben viszont nagy szerepet vállal a VGA kártyánk is, ezért egy integrált megoldástól ilyenkor ne várjunk sokat. A monitor interpolációs képessége gyenge, az alacsony felbontások mindegyikét homályosnak találtuk, bár láttunk ennél rosszabbat is. Képarány kezelés van, de csak a 4:3 arányú felbontásoknál működik jól, a többiek közül (5:4, 16:9) is csak néhány képméretet képes torzításmentesen megjeleníteni a kijelző, ezért ilyenkor szintén VGA kártyánkra kell támaszkodnunk.

A monitor háttérvilágítása nagy dicséretet érdemel, mivel a széleken szinte egyáltalán nem látható bevilágítás. A világosabb tesztképen is csak elvétve látunk némi felhősödést, melynek hatása még egyáltalán nem mondható zavarónak. A fekete mélysége is kellemes, így a filmek sötét jelenetei is élvezhetőek. A panel látószögeit viszont nem nevezhetjük túl szélesnek. A vízszintes és függőleges láthatóság is átlagos, ám a helyzeten sokat ront, hogy színtorzulás is látható. Alulról hamar észrevehető a sárgásodás, de oldalról is láthatunk némi elszíneződést. A kijelzőt szerencsés módón válaszidő gyorsítással ellátták. Jótékony hatása rögtön látható, mivel a gyors mozgások jól követhetőek szemmel és a mellékhatások (sárgás árnyékok) sem jelentkeznek. Játékra a legjobbak közé soroljuk, mivel csak alacsony bemeneti késéssel kell számolnunk.

A gyártó monitorának színkezelését a sokszor bizonyított Splendid motorjával kívánta megoldani. Az alapállapotban használatos Standard sémát munkához vagy internetezéshez érdemes választanunk, ám a gyári profilok mindegyike megváltoztatható, ha az előre beállított értékek nem nyerték volna el tetszésünket. A színekkel is játszó profilokat, vagyis a Scenery, Game, Theater és Night View módokat csak az ajánlott helyzetekben érdemes elővennünk, különben kellemetlen, túlszaturált és túlélesített képpel szembesülünk. Az ajánlott körülményeknél viszont jól muzsikál a kijelző, használatukkal mondhatni kicserélődik a képernyő. A gyárilag kikapcsolt automatikus fényerőszabályzást (ASCR) a profilok mindegyikében külön-külön aktiválnunk kell (mivel ezek egyenként konfigurálhatóak), a fényerőváltások pedig az adott helyzetben nagyon gyorsan mennek végbe. A sémák tehát teljes mértékben függetlenek egymástól, ráadásul a profilok váltogatása közben színhőmérsékleti beállításunk is változatlan marad. Extraként a bőrtónus színét tolhatjuk el a sárga vagy vörös tartományba, mely lehetőség a különleges profilok kiváltsága, így a Standard beállítás esetén ezt kénytelenek vagyunk nélkülözni.

3. AOC 916Swa

AOC 916Swa

A készülék külleménél a gyártó megszokott szürke festése és kissé sajátos vonalai köszönnek vissza. Az AOC kijelzője leginkább egy tévére hasonlít, mely részben az elöl látható hangszóróknak is köszönhető. Az anyagminőség nem rossz, pontos illesztések és viszonylag masszív műanyagok jellemzik a monitort, a konfigurálást néha azért halk reccsenés is kíséri.

A monitor nyomógombjai a káva elején találhatóak, középen. A kávába karcolt segédfeliratok sajnos csak alig olvashatóak, emiatt sötétben már nehéz őket megtalálni. Bár a menükezelő gombok elég jól elkülönülnek egymástól és nyomkodni sem rossz őket, mégsem túl kényelmes őket használni, mivel csattognak és a menü is lassan reagál. A helyzeten segíthetene a szoftveres menükezelés, ám ezt a funkciót nem támogatja a kijelző, a telepítő lemezen csak a színprofilok találhatóak meg, így kénytelenek vagyunk beérni a gombokkal. Az állapotjelző led szolid zöld fénye nem vonja el figyelmünket a képről, a készenléti narancsszín pedig még sötét szobában sem mondható zavarónak.

A lekerekítet sarkú, négyzet alakú talp könnyen a helyére pattintható és megfelelően képes tartani a kijelzőt. Az egyszerű állvány gyárilag nem képes extra mutatványokra, de mivel könnyen elcsúszkál, ezt a gyengeséget kihasználhatjuk forgatásra. A panel dőlésszöge viszont normál keretek közt könnyen beállítható és fix magassága is megfelelő. Ezen kívül sem a magasságállítás, sem a portré mód nem szerepel a képességek között, ami nem csoda, hiszen belépőszintű készülékről van szó. Érdekességképpen jegyezzük meg, hogy a talp bemélyedését ceruzatárolásra is használhatjuk.

Hátul találhatóak a falra rögzítéshez szükséges lyukak és a kábelrendező hurok helye, melyet a dobozban találunk meg - ezek mind hasznos kiegészítői a monitornak.

A kijelző video bemenetei közül sajnos mindössze a D-Sub dugaszt tisztelhetjük, mellette csak egy audio bemenet található a beépített hangszórókhoz. Ez utóbbi miatt nem kell aggódnunk, a monitor csomagja egy összekötő kábelt is tartalmaz. Ha nem lennénk megelégedve a beépített csipogók tölcséres hangjával, akkor szépíthetünk rajta egy szoftveres equalizerrel, segítségével már emészthetővé válik a végeredmény.

Képminőség

A kijelző képe maximális fényerő mellett kellően fényes, kontrasztja viszont jobb is lehetne, a sötét árnyalatok megjelenítése már problémás. Színvisszaadása alapállapotban csak közepes, és a monitor változatos színjavító funkcióival (Color Boost) sem lehet igazán jó eredményt elérni, így be kell érjük az átlagos színhűséggel. A színátmeneti gradiensek néhol darabosak, mely alól egyedül a vörös szín tekinthető kivételnek, mivel tesztképünkön ez egyenletesen változik.

A natív felbontás élessége - ahhoz képest, hogy csak analóg bemenettel használhatjuk a kijelzőt - meglehetősen jó. Ilyenkor viszont számolnunk kell azzal is, hogy a jó képminőség érdekében kerülnünk kell az integrált videokártyákat - bár ekkora felbontáson még jó esélyünk lehet a szép megjelenítésre. A monitor interpolációs képessége különösen jó, nagyjából az összes nem natív képméretet szépen, jól olvashatóan jeleníti meg a kijelző. A tökéletes értékelést ennek ellenére nem kaphatta meg, mivel képarány kezelése nincs, ami egy analóg bemenetes monitornál különösen fontos, ugyanis ezt a funkciót videokártyánkkal sem helyettesíthetjük.

Az AOC kijelzője háttérvilágítás terén viszont már nem domborít olyan nagyot, ugyanis teljes sötétségben már jól láthatóak a képszélek bevilágításai. A fekete mélysége is lehetne jobb, ami különösen filmezés közben érezteti hatását. A panel betekintési szögei ellenben elég szélesek (főleg vízszintesen) és a szélek felől nézve a színtorzulás is csak alig észrevehető, természetesen alulról már rosszabb a helyzet. A monitor válaszideje megfelelő játékra, ám némi utánhúzással azért számolnunk kell, mivel a kijelző nem kapott válaszidő gyorsítást. Bemeneti késése nagyon alacsony, ezért játékunkat közvetlen irányítással jutalmazza a kijelző.

A monitor képprofiljai sajnos nem igazán hatékonynak. A Standard, Text, Internet, Game, Movie és Sports között csak minimális különbséget fedezhetünk fel, ugyanis a Standardot leszámítva mindegyikük egyazon kontraszt értéket használ (mely nagyon magas, ezért csúnya képet eredményez), egyedül fényerejükben különböznek. A színhőmérsékleti részlegben megtalálható az sRGB szabvány, ami mellett egyedi, normál, hideg, és a meleg tónus is fellelhető. Közülük utóbbival járunk a legjobban, anélkül, hogy bármit is átállítanánk, dicséretes módon a gyári értékek tökéletesen megfelelőek. A menüben elérhető extrának a Color Boost funkciót tudhatjuk be, mellyel különleges színezést érhetünk el, a természetes megjelenítésről viszont ilyenkor le kell mondanunk. Lehetőségeink: Sky-blue, Green Field, Nature Skin, valamint ezek kombinációja: Auto Detect (ilyenkor a monitor dönti el, hogy kék, zöld vagy bőrszín kiemelést használjon) és Full Enhance (minden kiemelés bekapcsolva). További csemege a Picture Boost szolgáltatás, mely a képernyő egy részletét képes kiemelni képmanipuláló eljárásokkal. A kiemelni kívánt képkocka pozícióját és képi beállításait is bekonfigurálhatjuk.

4. Dell E1909WFP

Dell E1909WFP

A Dell a TN paneles megjelenítőinél néhány hónapja dizájnfrissítésbe fogott, így ennek hatása a konzervatív vonalakkal megáldott kijelzőin is érezhető. A teljesen matt fekete festésű műanyag borítás hasznos, az ujjlenyomatok csak mérsékelten látszanak meg rajta. A készülék anyagminősége kifejezetten jó, a gyártó legdrágább típusai mellett sem szégyenkezhet, recsegés egyáltalán nem hallható a monitor konfigurálása közben.

Az újítás kizárólag a menü vezérlésénél mutatkozik meg, mivel az eddig jól bevált kör alakú gombokat négyzetekre cserélték. Ezek továbbra is a káva elején foglalnak helyet, viszont apró változtatásként alulról átkerültek a jobb szélre, mely önmagában még nem is lenne gond. A formaváltozás miatt viszont sötétben már nagyon nehéz kitapintani őket, ezért nem szerencsés, hogy a gombok tagolatlanul, közvetlenül egymás mellett helyezkednek el. A gombok a menü navigációja mellett gyors funkciókat is ellátnak a főmenün kívül, így a fényerő/kontraszt páros bármikor előhívható, a bemeneti jelváltás pedig szintén egy gombnyomással érhető el. A szoftveres vezérlésről hiába is álmodunk, ennek lehetősége már meghaladja a kijelző képességeit. Mindemellett a menü átlátható és gyors ezért nem jelent nagy gondot beállításainkat elvégezni. Az állapotjelző led kék fénye bekapcsolt állapotban éppen csak elfogadható, menüből kikapcsolni nem lehet, ezért csak letakarásos módszerrel tudjuk eltüntetni ha zavar minket.

Dicséretes, hogy a gyártó még a kedvező árú szegmensben is a könnyen felszerelhető  állványát mellékeli monitorjához - a bepattintós módszer továbbra is nagy kedvencünk. Az talpnak nincsenek különösebb stabilitási gondjai, ezért csak szőrszálhasogatásként említjük meg, hogy előre és hátrafelé könnyebben elbillen, mint oldalra, de némi súlytöbblettel még ez is korrigálható lenne. Különleges képességekkel nem rendelkezik, a forgatás, magasságállítás és portré mód sem szerepel a repertoárjában. Az állvány mindössze némi dönthetőséget enged a panelnek, mely még épp elegendő a kis monitornak, fix magassága pedig ideális, ezért itt sem éreztünk hiányosságot. A talp bemélyedésének köszönhetően ceruzatárolásra is alkalmas.

A panel hátulján megtaláljuk a felfüggesztési lyukakat is, ehhez csak el kell távolítanunk az állványt. A madzagok átvezetése - a gyártóra jellemző módon - az állványon keresztül történik, mely segít rendben tartani a kábeleket.

A készülék video bemenetei között egy DVI-t és egy D-Subot tisztelhetünk. A jelváltást szerencsés módon automatikusra vagy kizárólagosan kézi váltásra is állíthatjuk, így elkerülhető az idegesítő kapcsolgatás két PC használatánál. Újabb pozitívum, hogy a bemenetek külön-külön konfigurálhatóak, így más-más fényerő, kontraszt és színhőmérsékleti beállítást használhatunk velük. A monitor nem rendelkezik beépített hangszórókkal.

Képminőség

A monitor kellően nagy fényerővel rendelkezik a napsütéses fényiszonyokhoz is. Kontrasztértéke igen jó, a skála világosabb részletei jól megkülönböztethetőek egymástól, a legsötétebbeket viszont már nem képes érzékeltetni. Színhűség terén csak átlagos megjelenítésről számolhatunk be. A színátmeneti skálákon ugyan csak enyhe darabosság figyelhető meg, a probléma leginkább a vörös színek reprodukciójánál látható, ugyanis ezek kissé fakónak mondhatók.

A natív felbontás élessége DVI-n remek, éppen olyan, amilyet várunk tőle, analógon pedig csak hajszálnyit homályosabb (természetesen megfelelően jó VGA mellett). A monitor skálázási képessége éppen csak elfogadható, az alacsonyabb felbontások egyformán, közepesen homályosak. A régebbi játékoknál, melyek még nem ismerik a szélesvásznú felbontásokat, gondban lehetünk, mivel a kijelzőnek nincs képarány kezelése. A torzításmentes képért ezért videokártyánkra kell bízzuk ezt a feladatot.

A monitor nagyon jó háttérvilágítással rendelkezik. Bevilágítás csak a világosabb tesztképen vehető észre, mely még így is elhanyagolható - felhősödéssel tehát gyakorlatilag nem kell számolnunk. A filmkedvelőknek jó hír, hogy a fekete megjelenítése nem fog útjukba állni, mivel ez is kellően mély. A panel betekintési szögei is jók. A vízszintes láthatóságnak köszönhetően egy nagyobb társaság számára is jól használható a kijelző. Függőlegesen a kép csak elfogadható, de a színtorzulás minden irányból nagyon csekély. A monitor válaszidő gyorsítást ugyan nem kapott, de 5ms-os válaszidejével azért még használható lenne játékra is (mivel utánhúzása nem vészes), ám érezhető bemeneti késése miatt csak alkalmi játékosoknak ajánlott a kijelző.

A Dell képprofiljai két nagy csoportra osztva találhatóak meg a menüben. A grafikai (Graphics) módok közül sajnos egyetlen jól használható gyárilag beállított profilt sem találtunk, ezért az egyedileg beállított értékkel járunk a legjobban. A Video mód viszont már sokkal használhatóbb sémákkal rendelkezik, melyek közül a Movie és Sports bizonyultak a legjobbnak. Ezek az extra színezésen felül erős élesítéssel érik el a kívánt hatást, anélkül, hogy ez túlzottan zavaró lenne. A menüben tallózva extraként a már korábban említett video jelválasztás letiltásán kívül az „LCD Conditioning” funkciót tartjuk fontosnak, mely a hibás képpontok felderítésénél tesz jó szolgálatot - bár a tesztpéldány, ahogy eddig minden nálunk járt Dell kijelző, hibátlan volt.

5. Értékelés

Asus VW195U

A monitor munkára kiváló társunk lehet, ugyanis fényerejével és kontrasztjával aligha akad majd gondunk, bár a DVI élessége kicsivel jobb is lehetne. Játékosoknak jó hír, hogy kitűnő válaszidejével a gyors mozgások megjelenítése sem jelent problémát, ám a gyengébb VGA tulajok kedvét szegheti a kijelző gyenge interpolációs képessége, így csak natívon tekinthetjük remek játékos monitornak a készüléket. A mozizás élménye a közepes látószögek és színhűség miatt csak átlagos, a színjavító profilokkal viszont némileg feltornázhatjuk a megjelenítést és a remek háttérvilágítás is sokat dob az összképen. A készülék kellékei közt minden fontosabb kiegészítőt megtalálunk, ám az áhított három napos pixelhiba garanciát nem kapjuk meg a gyártótól. A kijelző értékelése: 63/100.

[bold]

[/bold]AOC 916Swa

Az AOC kijelzője már eleve hátránnyal indított, ugyanis csak analóg bemenettel rendelkezik. Nagyon mégsem kell emiatt aggódnunk, mivel képe még megfelelően éles tudott maradni és a fényerő/kontraszt páros értékei is jónak mondhatóak, ezért munkára is jól használhatjuk a monitort. A játékos felhasználók ne várjanak különlegességeket. Válaszidő gyorsítás és képarány kezelés híján már le is mondhatnánk a kijelzőről, ám a remek interpolációs képessége és rendkívül alacsony bemeneti késése az alkalmi játékosok igényeit mindenképpen kielégíti majd. Habár a monitor látószögei tisztességesek, a mozi élményt beárnyékolja a közepes színhűség, melyen a színprofilok sem képesek javítani, ezért mozivászonnak csak korlátozottan alkalmazható a kijelző. A mellékelt kábelek közül itt sem hiányoltunk semmit, a három napos pixelhiba garancia viszont elvárható lenne. A készülék értékelése: 57/100.

Dell E1909WFP

Habár a monitor remek háttérvilágítással és kellően mély feketével rendelkezik, a mozizás élménye mégsem lehet tökéletes, ugyanis az átlagos színhűség miatt a színjavító profilok hatása is csekély. Játékos felhasználásra csak alkalmanként érdemes a kijelzőt elővenni, mivel átlagos válaszidején felül érezhető bemeneti késéssel is számolnunk kell, valamint skálázási képessége sem a gyengébb VGA tulajoknak kedvez. Munkáink során nagyon jó szolgálatot tehet a Dell készüléke, mivel fényerejével és kontrasztértékével sem szégyenkezhet, emellett bemenetei is külön konfigurálhatóak, mely egy nagyon hasznos lehetőség. A kellékek közt minden szükséges kábel megtalálható, a három napos pixelhiba garancia viszont elmarad. A kijelző értékelése: 62/100.

                                  

[italic] A teszttermékekért köszönet a CHS Hungary Kft.-nek, a Ramiris Europe Kft.-nek és az Expert Computer Kft.-nek!

[/italic]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward