19 colos szélesvásznúak a terítéken

Három 19 inches kijelzőt vizsgáltunk meg 28 és 40 ezer forint között szemezgetve. A tesztalanyok az Asus, HP, és LG berkeiből érkeztek.

19 colos szélesvásznúak a terítéken

1. Bevezető

Három 19 inches kijelzőt vizsgáltunk meg 28 és 40 ezer forint között szemezgetve. A tesztalanyok az Asus, HP, és LG berkeiből érkeztek.

2. Asus VH196D

Asus VH196D

Örömteli, hogy az Asus nagysikerű újítási hulláma immáron a kisméretű szegmensbe is megérkezett. A fényes káva, nyak- és talprész a nagyobb testvérektől lehet ismerős, a modern és barátságos formavilággal könnyen megbarátkozik az új tulajdonos. Az ujjlenyomatok az elején sajnos hamar meglátszanak, a hátlap matt felületei viszont jól viselik a szennyeződéseket. Az anyagminőség ezúttal dicséretes, a méretcsökkenés velejárója, hogy azonos vastagság mellett masszívabb kávát kapunk.

A menüvezérlés vegyes érzelmeket keltett bennünk. A gombok nyomáspontja határozott, és a menü is nagyon gyorsan reagál. Nappal a fehér feliratok segítségével elboldogulunk a nyomógombokkal, azonban szürkületnél már nehezebb a dolgunk. A tájékozódásban csak a szorosan elhelyezett gombok kitapintása segít, ezért jobb, ha beállításainkat fényben végezzük el. Sem szoftveres OSD, sem színprofil nem jár a készülékhez. A helyzeten némileg segít, hogy gyorsgombként fényerő- és kontrasztszabályzást, valamint Splendid képprofil váltást kapunk, így a legfontosabb funkciók a főmenü nélkül előhívhatóak. Az állapotjelző Led kék és narancs fénye nem vonja el figyelmünket a képről.

A kijelzőhöz mellékelt talp nem sok konfigurációs lehetőséggel kecsegtet minket. Az állvány mindössze némi dönthetőségre képes, de arra legalább széles keretek közt, kényelmes beállíthatóságot biztosítva. Gyári magassága megfelelő, a kör alakú talpkorong kis súlya és mérete ellenére kellőképpen megtartja a 19 colos panelt, így a stabilitásra nem lehet panasz. Az állványt elforgatni nem lehet, de fa felületű asztalokon könnyen elcsúsztatható a megfelelő irányba.

Ha a készülék hátlapjára pillantunk, megfigyelhetjük, hogy a felfüggesztési lyukak is megtalálhatóak. Egyedülálló módon az esztétikusság érdekében ezeket gumi burkolatok takarnak - erre az apróságra a gyártók ritkán figyelnek oda. A vezetékek karbantartásáért a megszokott kábelgyűrű felel, mely egyszerű és ötletes megoldás.

A video bemeneteket tekintve a kijelző mindössze egy VGA csatlakozóval rendelkezik, ennek hátránya a képminőségen érhető tetten (bár hatása nem túl drasztikus). Egyéb extrák (pl. audio bemenet, beépített hangszórók) nincsenek.

Képminőség

Ami a képminőséget illeti, igencsak elégedetten nyugtáztuk, hogy a kedvező vételáron kínált monitornak egyáltalán nincs miért szégyenkeznie. Nemcsak magas fényerejére, hanem dicséretreméltó kontrasztértékére is büszke lehet. Bár ez utóbbi nem hibátlan, a szélsőségesen világos és sötét árnyalatokat már nem képes jól kivehetően megjeleníteni. Színhűsége már a Splendid színjavító profilok nélkül is igen jó, kellően élénk és valószerű a megjelenítés. A színátmeneti és szürkeátmeneti gradienseken alig látható némi darabosság.

A natív felbontás élessége egyáltalán nem rossz, de hajszálnyit jobb is lehetne, mely az analóg bemenetnek tudható be. A skálázás minősége közepes. Az 1280*800 és 1152*864-es felbontásokat ugyan elővehetjük sebességcsökkentésre, szövegolvasásra azért mégsem ajánlottak, ugyanis a kép néhol már csúnyácska. Az 1024*768 érthetetlen módon torz, holott a monitor 4:3-as képarány kezeléssel is rendelkezik (de ennél nem engedi kiválasztani). A felbontásokat egyenként kell beállítanunk, hogy teljes képernyőn széthúzva vagy torzítás nélkül szeretnénk nézni. A kijelző onnantól kezdve automatikusan így jeleníti meg a képméreteket. Az 1280*1024 4:3 arányban jelenik meg, így némileg széthúzva nézhetjük.

A monitor háttérvilágítása kiváló, a képszéleken egyáltalán nem láthatóak bevilágítások. A fekete képernyőn felhősödés sincs szemből, mindössze felülről vehető észre némi lilásodás, de normál használatnál ez nem okozhat gondot, tehát gyakorlatilag tökéletes. A fekete mélysége szintén a jobbak közé sorolható, így a filmek sötétebb részletei is egészen jól láthatóak. A monitor betekintési szögeit vizsgálva vettük észre, hogy a vízszintes és függőleges láthatóság is átlagon felüli. A mérsékelt kontrasztvesztés és az alulról látható enyhe zöldes színtorzuláson kívül egyéb zavaró jelenség nincs (felülről a lilulás csak a feketén vehető észre), oldalról szerencsére alig változik a kép. A válaszidő gyorsítás nélküli kijelző már nem brillírozott ilyen jól játékok alatt, a gyors mozgások kissé összemosódnak. Az átlagos bemeneti késéssel együtt úgy véljük, a monitor inkább az alkalmi játékosoknak van, egy hosszabb partyhoz nem árt egy komolyabb eszköz után nyúlnunk.

A monitor színkezeléséért a gyártó Splendid motorja felel, mely megnyerőbb képet varázsol az egyébként sem rossz színvilágból. Munkához vagy internetezéshez a Standard sémát érdemes választanunk. Ezen kívül előre beállított sémákat is kapunk, de a gyári profilok mindegyike megváltoztatható, ha azok nem nyernék el tetszésünket. Az alaphelyzetben kikapcsolt dinamikus kontrasztvezérlést (ASCR - Asus Smart Contrast Ratio) a profilok mindegyikében külön-külön aktiválnunk kell (mivel ezek egyenként konfigurálhatóak), a fényerőszabályzás pedig (ami az egész lényege) az adott helyzetben nagyon gyorsan képes végbemenni, így hatása nem mondható zavarónak. A Theater, Night View, Scenery, Game sémáknál már a színtelítettség is beállítható. Ezért érdemes a Standard beállításainkat alkalmazni a különleges profilokra, így a színtelítettséghez, valamint a Skin Tone és ASCR beállításokhoz is hozzáférhetünk. A sémák váltogatása közben színhőmérsékleti beállításunk szerencsére változatlan marad, mely az előre eltárolt értékek közül (Cool, Normal, Warm, sRGB) választható ki, de lehetőségünk van egyedi színkeverésre is.

3. HP LE1901W

HP LE1901W

A monitor küllemét tekintve egy letisztult, néhol lekerekített, de alapjában véve konzervatív formatervről beszélhetünk. A totális feketeségtől igen komorrá válhat a kedvünk, de legalább matt fényezést használtak, így az ujjlenyomatokat és a port sem gyűjti annyira, mint fényes társai. A felhasznált anyagok minősége jó, a monitor állítgatása közben nem hallani semmilyen zavaró recsegést.

A nyomógombok ezúttal nem olyan sikeresek, mint amilyet korábban a gyártótól megszokhattunk. A mérettel és az elhelyezéssel ugyan nincs gond, a nyomáspont viszont rossz, és elég hangosan kattognak. Gyorsgombként csak automatikus kalibrálást kapunk, a fényerő/kontraszt páros a menüből hívható elő. A gyártó mielőtt piacra dobta volna a kijelzőt valószínűleg felismerte a helyzetet, ugyanis a telepítő lemezre a HP Display Assistant 1.41 változatát (szoftveres OSD) is mellékelte. Ennek hála nappal és szürkületnél is jól beállítható a kijelző, így megbocsájtható a menügombok gyengesége. Az állapotjelző Led a monitor bekapcsolt és készenléti állapotában sem vonja el figyelmünket, ennek ellenére kikapcsolhatjuk a menüből.

A monitor állványa mindenféle extra mutatványt nélkülöz. A viszonylag széles dönthetőségen kívül egyéb beállítási lehetőséggel nem rendelkezik, de legalább megfelelő a gyári magasság. Az üzembe helyezéshez nincs szükség összeszerelésére, a kijelző talpát kicsomagoláskor a panelre hajtva találjuk meg. Az állvány ugyan stabil, nem csúszkál, maga a panel viszont inog, ez kellemetlen a használatban. A talp gödrös kialakításának köszönhetően ceruzatartóként is remekül funkcionál.

Ha a hátlapra tekintünk, láthatjuk, hogy a falra szerelés is megoldható, de ehhez el kell távolítanunk a panel hátulján található csavarokat. Praktikus módon a készülék egy fület is kapott, így az áthelyezés is könnyebb. A kábelek elvezetése a talp alján történik, sajnos nem túl hatékonyan, de legalább van rá lehetőségünk.

A video csatlakozók táján csak egy D-Sub bemenet fogad minket, melynek negatív hatása az élességen mérhető le. A készüléken beépített hangszórókat, így audio bemenetet és fejhallgató kivezetést sem találtunk.

Képminőség

A monitor képminősége több mint megfelelő, néhol átlagon felüli, máshol csak közepes minősítéssel kell beérnie. Fényereje jobb is lehetne, normál használatnál közel maximális értéken kellett használnunk, ezért lehetőleg árnyékos szobában használjuk a kijelzőt. Kontrasztértéke közepes, a skála sötétebb és világosabb részletei sem láthatóak, ezért ne legyenek túl nagy elvárásaink. Színvisszaadás tekintetében elégedettek voltunk, és a szürkeátmeneti és színátmeneti skálák szép folyamatosak.

Ami a natív felbontás élességét illeti, a HP készüléke sem tökéletes. A másodlagos VGA bemenetekkel összehasonlítva igen jól szerepelt, azonban élessége így sem ér fel a DVI minőségével. A skálázás közepes. Az alacsonyabb 1280*800 és 1152*864 képméretek homályosan, de legalább cikk-cakkosság nélkül jelennek meg. Ami a képarány kezelést illeti, az 1024*768 és az 1280*1024 is megfelelően, 4:3, illetve 5:4 arányban jelennek meg. Nagyon tetszett, hogy mindegyik felbontás automatikusan, a megfelelő képarányban látható, anélkül, hogy ezt egyenként kellene beállítanunk.

A háttérvilágítás remek, csak felülről látható halvány bevilágítás, ráadásul a képernyőn csak minimális, szinte észrevehetetlen foltosodás van. A fekete mélysége is a jobbak közé sorolható, mely a sötét jeleneteknek kedvez. Bár ezek kitűnő alapok filmezéshez, mégsem lehetünk elégedettek, ugyanis a panel betekintési szögei vízszintesen és függőlegesen is csak átlagosak. Ehhez oldalról némi sárgás színtorzulás társult, ezért csak szemből lehetünk maradéktalanul elégedettek a színekkel. A panel gyakorlati reakcióideje a gyorsítás nélküli 5ms-osok közt jónak számít, ráadásul a bemeneti késés is csekély. Ez már játékosok számára is értékelhető teljesítmény, de a megszállottak ennél már jobbat is találhatnak.

A monitor gyors, egyszerű és átlátható menüvel rendelkezik, melyben a beállítások könnyen elvégezhetőek. A kijelző továbbra sem kapott extra színkezelő motort, a képbeállításoknál tehát csak az alapvető fényerő, kontraszt és színhőmérséklet érhető el. Ez utóbbi a gyári 9300K, 6500K, sRGB szabvány szerint és egyénileg is beállítható. A gyári alapértékeken sokat kellett alakítani, mire a megfelelő színbeállításokat megtaláltuk, az értékek a kis táblázatban olvashatóak. Ha nem szeretnénk kísérletezni, egyszerűen válasszuk az sRGB szabványt, nagyon szépre sikerült. A menü extráinak a Sleep Timer (elalvás időzítő), kikapcsolható Led és az OSD elforgatása tudható be. Utóbbi nagyon hasznos lehet, mikor porté módban függesztjük fel egy fali állványra. A kijelző nem rendelkezik dinamikus kontrasztvezérléssel.

4. LG W1952TQ

LG W1952TQ

Tesztünk harmadik monitora az LG gyárából érkezett. A kijelző zongoralakk fekete festést kapott, az egyhangúságot pedig a káva matt szürke díszléce hivatott megtörni. A korábbi hasonló formatervvel megáldott készülékkel összehasonlítva most sajnos olyan anyaghasználattal szembesültünk, mely hagy maga után kívánnivalót. A káva vékonysága miatt a panel annak megdöntésekor hajlamos a helyéről elmozdulni, de a ki/bekapcsoló gomb laza rögzítése sem a minőségérzetet árasztja magából. Ami a leginkább érzékenyen érintett minket, az a kábel elvezetésénél található takaró fedél tervezési hibája. A panel teljes hátradöntésekor ez (takaró fedél) ugyanis gondol egyet és távozik a helyéről. Ezektől eltekintve nem volt más kifogásolnivalónk, láttunk már ennél rosszabbat is.

Bár a menükezelő nyomógombok jól elkülönülnek egymástól, mégis keresgélni kell őket, mert nem szemben, hanem a káva alján találhatóak. Szürkületnél a segédfeliratok nehezebben olvashatóak a gombok pedig csattognak használat közben. Szerencsére az említett hibák könnyen elkerülhetőek, ugyanis a gyártó szoftveres menüvezérlőjét is mellékelte (Forte-Manager), így sokkal könnyebb elvégezni a beállításokat, akár sötétben is. A hagyományos vezérlőgombok gyorskapcsolói mégis jó szolgálatot tehetnek, amikor a Fün almenübe szeretnénk jutni, bemeneti video jelet váltani, vagy ha a fényerőt állítanánk át. A Led szépen egészíti ki a monitor formáját, kék és narancs fényei nem zavaróak, mégis kikapcsolhatjuk a menüből.

A talpszerkezet három részből áll, összeszerelése ezúttal könnyen megy. Miután ez megtörtént, az így nyert állvány megfelelő stabilitást nyújt a kijelzőnek, de konfigurációs lehetőségeit igen szűknek mondhatjuk. A gyárilag rögzített magasság kellemes használatot eredményezett, így ezt nem is akartuk átállítani. A panel megdöntésére a szokásosnál nagyobb erőkifejtésre van szükségünk, melyet kellően széles határok közt tehetünk meg. A gyártótól megszokott forgathatóságot ezúttal nem kapjuk meg, bár ha nem üvegasztalon fogjuk használni, akkor az LG készüléke is enged némi csúszkálást, így ez nem jelenthet problémát.

A panel hátuljára pillantva látható, hogy a monitor a falra szerelhetőséget nem támogatja, a kábelvezetőt viszont megkapjuk hozzá, csökkentve ezzel a madzagok rendezetlenségét.

A VGA bemenet mellett immáron a DVI dugasz is helyet kapott, más extra csatlakozót (pl. audio vagy USB) viszont nem kapott a készülék.

Képminőség

A monitor fényerejével nincs miért szégyenkeznie, kellően nagy tartalékkal rendelkezik a napsütéses használathoz is. Kontrasztértéke is jó, csak a legvilágosabb és legsötétebb árnyalat okozott neki problémát, mely mindenképpen dicséretre méltó. Színhűség tekintetében is jól szerepelt a kijelző, de a színátmeneti gradiensek már némi darabosságot mutattak.

A DVI bemeneten, natív felbontáson remek élességgel büszkélkedhet a monitor, de VGA-n sem kell szégyenkeznie, a különbség csekély. A kijelző interpolációs képessége közepes. A felbontások egyformán homályosan jeleníthetők meg, melyek szövegolvasásra aligha, játékra pedig még éppen elfogadhatóak. A képarány kezelés a „4:3 in wide” lehetőséggel történik, ami különösen a régebbi játékok esetén jelent előnyt, melyek nem ismerik a szélesvásznú felbontásokat. A többi képarány miatt sem kell aggódnunk, a kijelző DVI bemenetének hála ezt videokártyánk skálázásával is megoldhatjuk.

A háttérvilágítás enyhe foltosodása nem mérvadó, inkább az alsó és felső bevilágítások a szembetűnőek. Ezek vékony sávban, de jól látszanak, ami némileg rontja a kijelzőn megtekintett 16:9 arányú filmek élményét. Teljes képernyőn szerencsére ebből semmi sem látható. A fekete mélysége a látottak alapján közepes, sötétebb jeleneteknél már elvesznek apróbb részletek. A panel betekintési szögei közepesek, minden irányból tapasztalható a kontrasztvesztés, ráadásul oldalról enyhe sárgulás is látható. A specifikációban megadott reakcióidő eléréséhez a válaszidő csökkentés (RTC) funkcióját bekapcsolva kell tartanunk. Szerencsére ezúttal kellemetlen mellékhatások sincsenek, cserébe a gyorsítás mértéke sem egetverően nagy. Enyhe bemeneti késéssel is számolnunk kell, mely egyáltalán nem vészes, de egy vérbeli játékos monitortól karcsú ez a teljesítmény. A legjobb minősítést emiatt nem kaphatta meg tőlünk, de még így is megfelelő társunk lehet játékra.

A gyártó beépített menüje már számos készülékből lehet ismerős, kezelése némi megszokást igényel, de miután kiismertük, már logikusnak mondható. Képprofilok gyanánt mindössze a Normal, Movie, Internet és User sémák érhetők el. Az Internet profil túlságosan kontrasztos, míg a mozi mód a dinamikus kontrasztvezérlés miatt túlságosan sötét, ezért jobban tesszük, ha egyéni beállításainkra hagyatkozunk (User). A Normal mód szintén használja az automatikus vezérlést, de már mi szabjuk meg a legnagyobb fényerőt, így legfeljebb a sötétedés zavarhat minket. Az egyéni beállításoknál a színek fokozását az RCM funkcióval, a kép tisztaságát pedig az ACE beállítás segítségével érhetjük el. Érdemes kísérletezni velük, mivel a mozi módhoz hasonló hatást csak ezek segítségével tudunk elérni.

Végül tekintsük át FüN almenü extráit, melyhez a káva bal oldalán elhelyezett gombsor legelső eleme biztosít nekünk gyors elérést. Ezek a következők:

•    EZ Zooming

•    4:3 in wide

•    Photo Effect

•    Sound Effect

Az EZ Zooming opció, mely csak a forte-Manager szoftveres menüvezérlő feltelepítése után érhető el, képes az aktuális felbontáshoz képest eggyel alacsonyabb méretbe tenni asztalunkat.

 

A „4:3 in wide” a 4:3 arányú felbontások lekezelésére szolgál arra az esetre, ha régebbi játékainkat vesszük elő, melyek még nem ismerik a szélesvásznú felbontásokat, így ezek is torzítatlanul jelenhetnek meg.

A Photo Effect extra az eddigieken felül képes még manipulálni a megjelenített képet. Három opció közül választhatunk: Gaussian Blur (némileg elmossa a képet, a Photoshop mestereknek biztos ismerős), Sepia és Monochrome. Utóbbi kettő adja magát, barnássá vagy fekete-fehérré tehetjük vele a képet. Pár percig szórakoztatóak, de valószínűleg senki sem fogja őket huzamosabb ideig használni.

A Sound Effect lehetőséggel a menü zenélni is tud, bekapcsolva minden gombnyomás alkalmával egy-egy rövid dallam hallható, ráadásul két séma közül is választhatunk, ha pedig nem tetszik, el is némíthatjuk azt.

5. Értékelés

Asus VH196D

Elégedetten jelentjük, hogy az Asus műhelyéből egy kedvező árú monitor került ki a VH196D személyében, de sok pozitívuma mellett azért akadnak hibái is. A legkomolyabb kifogásunk a DVI bemenet hiánya és az átlagos sebesség. Előbbi miatt kénytelenek vagyunk lemondani a tökéletes élességről és képarány kezelésről (ugyanis a beépített változat nem mindig megfelelő), azonban az eredmény még így sem rossz. Utóbbi miatt csak alkalmi játékosoknak teszi lehetővé a monitor használatát, ezért ne várjunk sokat tőle. A jó színhűség, széles betekintési szögek és kitűnő háttérvilágítás viszont remek alapok a filmezéshez, ezért erre a területre és munkára is ajánlott a készülék. A szükséges tartozékok mellett nem találtunk telepítő lemezt (így szoftveres OSD-t sem), és a 3 napos pixelhiba garanciáról is le kell mondanunk. A készülék értékelése: 68/100.

HP LE1901W

A HP monitorát szintén csak analóg video bemenettel áldották meg. Ettől némileg homályosabb lett a kép, de szerencsére ez más problémát nem okozott, mivel a képarány kezelés is tökéletes (ezért nem kell videokártyánk eme képességére hagyatkoznunk, mely csak DVI-n elérhető). A háttérvilágítással és a színekkel elégedettek voltunk, mégsem kifejezetten filmezésre ajánlott a készülék, ugyanis betekintési szögei csak közepesek. Játékra és munkára viszont bevállalható, bár fényereje miatt kerüljük az erős napsütéses használatot. A csomagban minden szükséges kellék (kábelek, útmutató, telepítő lemez, szoftveres OSD) megtalálható, a 3 napos pixelhiba garanciát viszont itt is mellőznünk kell. A kijelző értékelése: 62/100.

LG W1952TQ

Az LG monitora jó alternatívája a HP kijelzőjének, ugyanis hasonló részeredményekkel és közel azonos pontszámmal végeztek. Akinek a DVI bemenet előnye (tökéletes élesség, képzaj-mentesség) és a jobb kontrasztérték megér annyit, hogy gyengébb háttérvilágítással és anyagminőséggel kell beérnie, annak jó választás az LG készüléke. A valós színvisszaadásnak és jó kontrasztértéknek hála bátran ajánlott munkára. Filmezésre bevilágításai és közepes látószögei miatt csak korlátozottan alkalmas, játékra viszont elégedetten vehetjük elő a válaszidő gyorsítással ellátott megjelenítőt. A 3 napos pixelhiba garanciát a gyártó jó szokása szerint ezúttal is megkapjuk, a kellékek közt pedig minden szükséges kábel megtalálható, csak az ár ne lenne ilyen magas. A monitor értékelése: 63/100.

                                  

A teszttermékekért köszönet a Ramiris Kft-nek és a CHS Hungary Kft-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward