180 millió dolláros veszteség az AMD-nél

Az eredmények egyáltalán nem jók, és a cég a jelek szerint a nagysűrűségű szerverek piacáról is kilép, méghozzá azonnali hatállyal.

180 millió dolláros veszteség az AMD-nél

Az Intel után az AMD első negyedéves pénzügyi jelentése is napvilágot látott, ami ezúttal is mínuszos lett. A kedvezőtlen eredmény mellé egy érdekes bejelentés is érkezett, amely alapján a 2012 folyamán a SeaMicrótól felvásárolt nagysűrűségű szerverüzletág azonnali leállítására is sor került. Természetesen ez is közrejátszik abban, hogy elég tetemes veszteség mutatkozott a negyedév során.

Lássuk, mit mutatnak a számok.

Az elmúlt év azonos időszakához képest teljes árbevétel tekintetében csapnivaló lett a 2015-ös év első pénzügyi negyedéve, ugyanis csak 1,03 milliárd dollárnyi árbevétel folyt be, ami az említett időszakhoz képest 26%-os esést jelent. Egy évvel ezelőtt ráadásul nyereséges volt a vállalat, míg most 180 millió dollár vesztesége lett.

A vállalat Computing and Graphics részlege az előző év azonos időszakához képest 38%-kal alacsonyabb teljes árbevételt produkált. A részleg működése kapcsán keletkező veszteség ezúttal 75 millió dollárra rúg, pedig egy évvel ezelőtt 3 millió dolláros profitot sikerült realizálni. A szerverprocesszor-eladások csökkenése miatt az üzleti felhasználókat, a beágyazott konfigurációk piacát és az egyedi SoC egységek piacát kiszolgáló divíziók 7%-os árbevétel-csökkenést könyvelhettek el.

Ennél sokkal érdekesebb dolog, hogy a vállalat bezárja a nagysűrűségű szerverek gyártásáért felelős részleget, amelyet a SeaMicrótól vásárolt meg még 2012-ben. Akkoriban az AMD elsősorban az Inteconnect Fabric technológiák miatt vetett szemet a cégre. A friss bejelentés értelmében az üzletág leáll, ami 75 milliárd dolláros extra kiadást jelent, de a Freedom Interconnect Fabric technológia a vállalat IP portfóliójában marad, sőt, az továbbra is licencelhető lesz a partnerek számára, és fejlesztése sem áll le.

A következő negyedév folyamán negyedéves szinten 3%-os csökkenésre számít a vállalat, legalábbis ami a teljes árbevételt illeti. Úgy tűnik, a vezetésnek még sok teendője lesz az átstruktúrálással kapcsolatos feladatok terén.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward