17% körüli gyorsulást hozhat az AMD RYZEN 4000-es sorozata

A pletykák szerint egész komoly mértékű sebességnövekedésre számíthatunk.

17% körüli gyorsulást hozhat az AMD RYZEN 4000-es sorozata

Az AMD Zen 3 alapú központi egységei jövőre mutatkozhatnak be a piacon, ahol várhatóan ismét az EPYC sorozat tagjai kapják meg elsőként az új fejlesztést, majd nem sokkal később az asztali RYZEN processzorok is megérkezhetnek. A korábbi információk alapján a ZEN 3 architektúra több változást is hoz, amelyeknek köszönhetően nagyjából akkora IPC növekedésre lehet számítani, mint egy átlagos architektúra-váltásnál, azaz 15% körüli gyorsulást hozhat az új generáció.

Egyes források szerint lényegében inkább 17% körüli sebességnövekedésre számíthatunk, amennyiben az órajel-növekedést is beleszámoljuk a képletbe, ez ugyanis 100-200 MHz lehet az üzleti termékeknél, a konzumer piacra szánt megoldásoknál pedig még akár ennél is nagyobb. Az új processzorok természetesen már második generációs 7 nm-es csíkszélességgel készülnek, amelynél bizonyos rétegeket már nem DUV, hanem EUV levilágítással készítenek el, így a gyártás összességében gyorsabbá és egyszerűbbé válhat, ami a termelékenységre is pozitív hatást gyakorolhat.

Galéria megnyitása

A pletykák szerint a ZEN 3 esetében az FPU teljesítmény akár 50%-kal, míg az Integer teljesítmény 10-12%-kal növekedhet. A magok számát tekintve most nem számíthatunk radikális változásra, ám a gyorsulás mértékét látva ez nem is túl meglepő, hiszen ilyen teljesítmény mellett a 16 magot és 32 szálat tartalmazó csúcsmodell bőségesen elegendő a konzumerpiacra – a többség számára talán még egy picit sok is. Az IPC növekedés hatására az AMD piaci pozíciója tovább javul, így a jelenlegi Intel processzorokkal szemben még jobb teljesítményre lehetnek képesek a termékei, ám ez nem túl nagy meglepetés.

Az igazi kérdés inkább az, hogy az érkező Comet Lake-S modellekkel szemben, amelyeknél növekszik a processzormagok és szálak száma, vajon mire mennek a ZEN 3 alapú termékek. Az első független tesztekből egészen biztosan kiderül majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap