16K-s Crystal LED kijelző 783 hüvelykes képátlóval a Sony-tól

A Micro LED alapú modulokból álló óriási kijelzőnek több területen is hasznát vehetik a következő években.

16K-s Crystal LED kijelző 783 hüvelykes képátlóval a Sony-tól

A National Association of Broadcasters (Műsorszolgáltatók Nemzeti Szövetsége) kiállításán szó esett egy meglehetősen érdekes kijelzőről, amit a Sony fejlesztett. A szóban forgó monstrum 16K-s felbontást alkalmaz, ami nagyon magasnak tűnik, ám ez 783 hüvelykes képátlón oszlik el, a kijelző alapját pedig a Crystal Led technológia adja. A hatalmas installáció jelenleg egy japán kozmetikai csoport, a Shiseido kutatóközpontjában található.

A 783 hüvelykes képátlójú, több Micro LED panelből álló kijelző nagyobb, mint egy átlagos autóbusz, ugyanis 19,2 méter széles és 5,4 méter magas, tehát 32:9-es ez alapján. A pontos felbontását azonban nem árulta el a gyártó, csak annyit mondott, hogy a vízszintes pixelszám 16 000 körül van. Mivel a Crystal LED technológia alapját a szabadon variálható, többféle kijelző formátum létrehozására alkalmas Micro LED panelek adják, így erősen valószínű, hogy nem szabványos felbontással van dolgunk – utóbbi a fenti lenti alapján is valószínűsíthető. (Jó eséllyel egyébként 2x ~8K egymás mellett.)

Galéria megnyitásaA Micro LED alapú modulok fedélzetén egyedileg vezérelhető Micro LED-ek találhatóak, maguk a modulok pedig nem rendelkeznek kávával, így szinte teljesen észrevétlenül eltűnik a közöttük húzódó határvonal, ha összekapcsolják őket. A Micro LED technológia az OLED-hez hasonlít, azaz minden képpont saját háttérvilágítást használ, nincs szükségük külön háttérvilágításra, ám az egyes képpontok nem hajlamosak beégésre. A Sony Crystal LED kijelzőjénél a maximális fényerősség az 1000 cd/m2-es értéket is elérhető, a kontrasztarány pedig 1 000 000:1 értéket képvisel. Ezzel együtt 10-bites színfeldolgozásra, HDR támogatásra, valamint gazdag színmegjelenítésre is számíthatunk – a kijelző az sRGB színteret 140%-ban képes lefedni, a többi színtérről azonban még nem esett szó.

Hasonló megoldást már a Samsung is bemutatott, amellyel tetszőleges felbontású és képarányú kijelzőket lehet építeni. A speciális kijelzők többféle területen is helytállhatnak: használhatják őket mozikban, kiállítótermekben, szalonokban, nagyobb irodákban, illetve számos egyéb helyen is.

A 16K-s tartalmak elterjedéséhez persze bőven kell még idő, hiszen még  a 8K-s tartalmak és kijelzők sem hódítanak a piacon, így a fentihez hasonló felbontást használó kijelzők csak néhány speciális területen tűnhetnek fel az elkövetkező évek folyamán. Az üzleti világban persze jó szolgálatot tehetnek, de a konzumer szegmens még messze van a hasonló felbontások elterjedtebb használatától.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap