16 rétegű Toshiba NAND Flash memóriachip, TSV technológiával

A Toshiba eddig egy 8 és egy 16 rétegű NAND Flash memóriachipet készített, amelyek TSV alapon összekapcsolt memórialapkákat tartalmaznak.

16 rétegű Toshiba NAND Flash memóriachip, TSV technológiával

A Toshiba a napokban, a Flash Memory Summit alkalmával jelentette be legújabb fejlesztését, ami nem más, mint egy speciális, több lapkából álló NAND Flash memóriachip. A BGA-152-es tokozást használó chipből első körben kétféle prototípus készült, amelyeknél mindkét esetben TSV-k (Through-silicon-Vias) kapcsolják össze a lapkákat. Ezek gyakorlatilag függőleges vezetékeknek tekinthetőek, amelyek a chip hordozórétegétől kiindulva kötik össze az egyes lapkákat, méghozzá úgy, hogy azokon keresztülhaladnak, ahogy az a lenti ábrán is látható.

A TSV jóvoltából hatékonyan, helytakarékosan lehet egymásra pakolni a memórialapkákat, nem úgy, mint a hagyományos PoP megoldásoknál, ahol rendszerint a lapkák szélein futnak a vezetők, a végső chip pedig a technológia sajátosságai miatt nem tartalmazhat túl sok réteget. A TSV-k segítségével a lapkák nem csak a széleiken, hanem bárhol összeköthetőek a vertikális vezetékek, azaz a szilíciumlapkán áthaladó TSV-k segítségével, méghozzá úgy, hogy a lapkák ezzel egy időben egymáshoz is közelebb helyezhetőek el, így kompaktabb chip készíthető, vagy több réteg helyezhető ugyanakkora magasságú chipbe.

A Toshiba új eljárásával két chip készült: az egyik 8 réteget tartalmazott, a másik pedig 16-ot. A show alkalmával bemutatott 16 rétegű példány 128 Gb-es lapkákat tartalmazott, 14 x 18 milliméteres alapterületéhez pedig mindössze 1,9 milliméteres magasság társul. A 8 réteggel rendelkező példány ehhez képest már csak 1,35 milliméter magas.

A Toshiba szakemberei azt egyelőre nem árulták el, hogy az új NAND Flash memóriachipek milyen technológia köré épülnek, azaz 15 nm-es csíkszélességgel készülő lapkákat alkalmaznak-e, vagy már a vállalat új, 3D NAND technológiájára támaszkodnak. Annyi kiderült, hogy az újdonságok chipenként 1,2 Gbps-os adatátviteli sávszélesség elérésére is képesek, fogyasztásuk azonban akár 60%-kal is alacsonyabb lehet, mint az aktuális generációt képviselő NAND Flash memóriachipeké.

A következő generációs NAND Flash lapkák segítségével, amelyek már 256 Gb-os adattároló kapacitással büszkélkednek, egy-egy ilyen 16 rétegű Toshiba NAND Flash memóriachip akár 512 GB-os adattároló kapacitást is kínálhat. Ilyen memóriachipekből már viszonylag könnyen építhetőek több TB-os adattároló kapacitást kínáló SSD meghajtók, ami új lendületet adhat az adattárolók szegmensének.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward