16 nm-es TLC NAND Flash chipeket gyárt a Micron

A 16 nm-es MLC NAND Flash gyártása két éve folyik, most azonban a költséghatékony, TLC típusú memóriachipek is 16 nm-es csíkszélességre költöznek.

16 nm-es TLC NAND Flash chipeket gyárt a Micron

A Micron nagyjából két éve kezdte meg a 16 nm-es csíkszélességgel készülő MLC NAND Flash memóriachipek mintapéldányainak gyártását. Azok a chipek cellánként két bitnyi adat tárolására voltak képesek és napjainkig már többféle SSD meghajtó fedélzetén is helyet kaptak.

A vállalat nemrégiben úgy döntött, ideje TLC NAND Flash típusú, cellánként három bitnyi adat tárolására képes memóriachipeket is gyártani az említett csíkszélesség alkalmazásával – az elképzelést pedig tett követte. A Micron 16 nm-es TLC NAND Flash memóriachipje ugyanúgy 16 GB-os adattároló kapacitást kínál, mint MLC alapú elődje, ám a TLC eljárás sajátosságai miatt az új memóriachip 28%-kal kevesebb helyet foglal. Segítségével nem csak költség-, de helytakarékosan is biztosítható a szükséges adattároló kapacitás.

Ez persze nem az első eset, hogy TLC alapú NAND Flash memóriachipek gyártásába fog a cég, ugyanis korábban már készültek hasonló chipek, ám azok még fejletlenebb gyártástechnológiára alapoztak. Az akkori megoldások végül USB-s meghajtókon, valamint memóriakártyákon kaptak helyet, a friss termékeket azonban a kereskedelem fő áramában lavírozó SSD meghajtókra szánja a cég.

Az új NAND Flash memóriachipek köré már több partnercég épít különböző megoldásokat, ám ezek majd csak idén ősszel kerülhetnek az üzletek polcaira. A 16 nm-es csíkszélességgel készülő TLC NAND Flash chipek egyebek mellett a Seagate SF3500 alapú SSD meghajtóin is helyet kaphatnak majd – ezek az SSD meghajtók PCIe és SATA kivitelben egyaránt elérhetőek lesznek.

Természetesen a partnerek mellett a Micron is előrukkol majd néhány TLC alapú SSD meghajtóval, amelyek ugyancsak ősszel mutatkoznak be. Ezek a meghajtók főként a rendszerépítőket és a PC gyártókat veszik célba, de arra is van esély, hogy Crucial márkanév alatt az átlagfelhasználók is elérhessék őket.

Arról sajnos nincs hír, hogy az új, TLC alapú SSD meghajtók árai hogyan viszonyulnak az MLC alapú megoldásokéhoz képest, valamint az sem tisztázott, az új NAND Flash memóriachipek pontosan mennyi írási/törlési ciklust viselnek el élettartamuk során. Idővel ezekről az információkról is lehullhat a lepel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward