16 magos Intel Xeon SoC egység 45 wattos TDP-vel

Az apróság adatközpontokba és mikro-szerverekbe szánt alaplapokon kaphat helyet, különleges képességeit azonban alaposan meg kell fizetni.

16 magos Intel Xeon SoC egység 45 wattos TDP-vel

Az Intel egy különleges szerverprocesszor piacra dobására készül, amely az adatközpontokat, illetve a mikro-szervereket veszi célba, energiahatékonyságával pedig új mércét állít. Az már alapból nem hangzik rosszul, hogy a Xeon D-1571-es modell egy teljes értékű SoC, ami a processzor komponensein felül a lapkakészletet is tartalmazza, viszont ha azt is megemlítjük, hogy a 45 wattos TDP-vel gazdálkodó termék nem kevesebb, mint 16 processzormagot vonultat fel, egyből máshogy fest a kép.

A 16 darab processzormag Broadwell architektúra köré épül, és természetesen jár melléjük Hyper-Threading támogatás is, így egy ilyen központi egység egyidejűleg akár 32 szálon is képes dolgozni. Az 1,3 GHz-es magórajelen ketyegő újdonság 24 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral rendelkezik, memóriavezérlőből pedig egy DDR4-es példányt kapott, amely kétcsatornás memóriatámogatást kínál, és akár 128 GB-nyi ECC DDR4 rendszermemória kezelésére is képes.

Az új szerverprocesszor speciális szerveralaplapokon kaphat helyet, ahol egy kisméretű aktív hűtés adja át környezetének a központi egység által termelt hőt. Ilyen alaplapot egyebek mellett a Supermicro is kínál majd, ahogy az a fenti képen is látható.

Persze a fentebb említett vonzó képességeket alaposan meg kell majd fizetni: az Intel a korábban elérhetővé tett, ám azóta visszavont hivatalos árlista alapján 1222 dolláros egységáron dobja piacra a terméket. Ez az összeg 1000 darabos megrendelés esetén érvényes.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward