16:9-es monitorok, akár C-PVA panellel is

Ez alkalommal a Dell és a Samsung műhelyéből szemezgettünk, köztük a koreai gyártó újdonsült C-PVA paneles különlegességeivel.

16:9-es monitorok, akár C-PVA panellel is

1. Bevezető

Ez alkalommal a Dell és a Samsung műhelyéből szemezgettünk, köztük a koreai gyártó újdonsült C-PVA paneles különlegességeivel.

2. Dell S2409W

Dell S2409W

Elsőként a Dell többnyire sikeresnek mondható S szériájának 24 colos változatát bátorkodtunk elővenni.

A küllem nem változott, ugyanaz a lekerekített forma, és tetőtől talpig fekete színvilág fogad minket, mint ami a sorozat kisebb tagjainál. Az elegáns megjelenésről a káva fényes borítása gondoskodik, itt a szokásos szennyeződésekkel is számolnunk kell. A felhasznált műanyagok vastagsága átlagos, tapogatás közben nem akadt komolyabb kifogásolnivalónk, mindössze annyi, hogy a monitor döntögetése nem teljesen hangtalanul történik.

A kijelző képbeállításait a jobb alsó sarokban elhelyezett nyomógombokkal végezhetjük el, melyek nem a panel elején, hanem oldalt sorakoznak. Mivel szerencsés módon ezek jól elkülönülnek egymástól és nyomáspontjuk is megfelelően kemény (de mégsem kattognak hangosan), ezért a használhat során nagyjából elégedettek lehettünk, annak ellenére, hogy a monitor ezúttal sem kapott szoftveres vezérlést. Nappal a fehér feliratok segítenek nekünk a tájékozódásban, de sötétben már nem látszanak, bár a gombokat így is viszonylag könnyen kitapinthatjuk. Egyetlen apróságot itt még megemlítenénk. A panel döntögetése közben a kikapcsoló gombot sikerült néhányszor benyomni, ezért praktikusabb lett volna ezt máshova tenni. Gyorsgombként automatikus kalibrációt (VGA jel esetén), a fényerő/kontraszt értékek beállítását és a bemeneti video jelváltást kapjuk. Az állapotjelző Led a megszokott fehér és narancs fényével inkább feldobja a monitor küllemét, minthogy zavaró elem lenne.

Az egyszerű képességekkel rendelkező állvány konfigurációs lehetőségei nem kimondottan szélesek, magasságállításra és talp körüli elforgatásra tehát ne számítsunk. A dönthetőség nagyobb határok közt is történhetne, és örültünk volna a könnyedebb állítási lehetőségnek is. A stabilitás azonban megfelelő, csúszkálás nincs, és a panel enyhe inogása is elfogadható.

Ha hátulról is megvizsgáljuk a kijelzőt, akkor láthatjuk, hogy a kábelek átvezethetőek a nyak közepén, csökkentve ezzel a madzagok okozta kuszaságot. A látvány ne csapjon be senkit, a VESA szabványú lyukak is elérhetőek számunkra. Ezek az állvány lecsavarozása után bukkannak elő, így a monitor falra szerelhetővé válik.

A széria tagjai között újdonság, hogy a bemeneteknél már nemcsak a régi VGA és a digitális DVI csatlakozót, hanem a HDMI dugaszt is megtaláljuk. A használni kívánt bemenet nemcsak automatikus kiválasztással, hanem kézzel, fixen is beállítható. Ezzel elkerülhetjük az automatikus kapcsolgatást boot-oláskor, amikor a monitort két PC-vel használjuk egyszerre. A video jelek külön képbeállításokkal rendelkeznek, elmondhatjuk tehát, hogy a kijelzőt tökéletesen felkészítették a feladatra. A monitoron audio bemenet és egy fejhallgató kimenet is helyet kapott, beépített hangszórók viszont nincsenek. A fejhallgató forrásaként a PC bemenet és a HDMI audio csatornája választható ki.

Képminőség

Ami a kijelző képminőségét illeti, elégedettek lehetünk, mindössze egyetlen komolyabb kifogásolnivalónk akadt, ez pedig a panel látószöge. Ez a közepes értékelésnél sajnos nem kaphat jobbat, ugyanis oldalról, felülről és alulról is gyors kontrasztvesztésnek lehetünk tanúi, de legalább a színtorzulás minimális. Az átlagos betekintési szögeknek tudható be, hogy a jó képminőséget csak egyetlen felhasználó élvezheti igazán. Ettől eltekintve a monitor kellően nagy fényerővel és igen tetszetős színhasználattal örvendezteti meg tulajdonosát. TN panelek közt élénk színhasználatról és majdnem tökéletes átmenetről tudunk beszámolni. A kontrasztérték sem rossz, jellemzően a világosabb árnyalatokat képes jól megkülönböztetni, a legsötétebb szürke már nehézséget okoz a monitornak.

A kijelző legnagyobb (natív) felbontásán a digitális (HDMI, DVI) bemenetek tökéletes élességgel rendelkeznek, de a VGA csatlakozó is jól használható, picivel homályosabb szövegmegjelenítés mellett. Ha az alacsonyabb képméreteket is használni szeretnénk, jó hír, hogy csak enyhe homályossággal kell számolnunk, a kijelző interpolációs képessége nagyjából mindegyik felbontásnál jó. Dicséretes, hogy a monitor az 1600*900-as képméretet is ismeri, melyet nemcsak sebességnövelés céljából vehetünk elő, de akár szövegolvasásra is használhatunk, egész jó élessége miatt. Viszont ha eltérnénk a 16:9-es aránytól, akkor jobb ha a DVI bemenetet használjuk, ugyanis a képarány kezelést semmilyen formában nem támogatja a készülék, helyette videokártyánk driverére kell támaszkodnunk.

Filmezés szempontjából is dicséretes, hogy a fekete képernyőn csak igen kis foltosodás és bevilágítás látható, az is csak a hosszabb záridős felvételen. Ha tehát nem teljes sötétségben vagyunk és nem kifejezetten a hibajelenség vizsgálata a cél, akkor ebből semmit sem fogunk látni, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a háttérvilágítás egyenletes. A panel lehetőségeihez mérten a fekete mélysége is nagyon jó. A gyorsítás nélküli kijelző specifikációjában megadott 5ms-os válaszideje átlagon felül jónak bizonyult, a gyors mozgásoknál csak enyhe utánhúzás látható. Emellett bemeneti késése is alacsony, így a monitor játékra is ajánlott.

A Dell átlátható, kék színű menüje számos beállítással kecsegtet minket, melyben könnyű eligazodni. Ha a képprofilok között keresgélünk, akkor a gyártótól megszokott módon előbb el kell döntenünk, hogy a monitort grafikai vagy video módban akarjuk használni. Ezután a „Graphics” mód felajánlja színprofiljait, melyek közül véleményünk szerint az egyedileg beállított értékkel lehet a legszebb színhasználatot elérni. A „Video” mód viszont már sokkal használhatóbb profilokkal rendelkezik, közülük a Movie és Sports bizonyultak a legjobbnak, melyek az extra színezésen felül erős (de nem zavaró) élesítéssel érik el a kívánt hatást. A fejhallgató kimenet forrását kiválaszthatjuk (HDMI bemenet audio sávja vagy PC hangkártyája), továbbá a színhőmérséklet beállítására nyílik lehetőségünk. A menü extrái közt az „LCD Conditioning” funkciót tudjuk megemlíteni, mely a hibás képpontok felderítésénél tehet jó szolgálatot.

3. Samsung 2433LW

Samsung 2433LW

A Samsung kijelzője gömbölyded formájával, zongoralakk fekete színezésével, és virágmintás hátlapjával csábítja vásárlásra a vevőt. A panel alján található átlátszó díszléc kellemes kiegészítője a formatervnek, így az összhatás kevésbé unalmas, sőt, kifejezetten elegáns hatást kölcsönöz a monitornak. A felhasznált műanyagok sajnos vékonyra sikerültek, ezért a konfigurálás némi nyekergéssel jár.

A menüvezérlő gombok a káva jobb oldalán kaptak helyet, mely önmagában nem lenne baj, azonban a vésett feliratok még nappal sem láthatóak, így igen körülményes ezeket használni. Szerencsére a gyártó felismerte a hiányosságot, ezért a képernyőmenü oldalán piktogramok segítenek nekünk a tájékozódásban. Legjobb azonban, ha elővesszük a telepítő CD-n mellékelt MagicTune szoftveres menüvezérlőt, így sötétben is kényelmesen beállítható a monitor. A legfontosabb funkciókhoz gyorsgombok tartoznak, így a fényerő, bemeneti video jelváltás, és az automatikus kalibráció (mely nem mindig tökéletes) azonnal elérhető. Az állapotjelző Led viszonylag elbújva végzi dolgát, és kellemes kiegészítője a formatervnek. Működés közben közepesen erős kék fénye nem vonja el figyelmünket a lényegről, a készenléti kék villogás viszont zavaró, menüből letiltani nem lehet.

Az állvány összeszerelése nem okozhat problémát, ugyanis a nyak már előre beszerelve érkezik, mindössze a talp felcsavarozása vár ránk. A testreszabhatóság meglehetősen szűk. A panel megdöntésére csak nagyon kis határok közt nyílik lehetőség, a talpforgatás és magasságállítás szintén hiányzik. A panel hajlamos picit inogni a gombok nyomkodása alatt, azonban dicséretes, hogy ettől eltekintve a könnyű, de nagyméretű talp megfelelően tartja a monitort.

Hátul egy részben fényes, részben matt fekete virágmintás felület fogad minket. A falra szerelés lehetősége adott, a lyukak alig vehetőek észre a mintázaton. A csatlakozóknál szívesen láttunk volna egy fedőlapot is, így a látvány kissé kopár.

A csatlakozók táján látható, hogy az analóg dugasz mellé kapunk egy DVI bemenetet is. Az olyan különlegességektől, mint a HDMI el kell, hogy tekintsünk, a meglévő csatlakozókhoz viszont az összes vezetéket megkapjuk a csomagban. Gondoltak a kábelek elrendezésére is, melyről egy narancssárga virág alakú kellék gondoskodik, ez szintén a dobozban található. A video bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, az automatikus jelváltás viszont kikapcsolható. Beépített hangszórók és audio bemenet nincs.

Képminőség

A kijelző képminősége egy erős közepessel osztályozható. A fényerő és kontrasztérték igen jó (bár a legsötétebb és legvilágosabb árnyalatok gondot okoznak a megjelenítésnél), ám színhűség tekintetében csak átlagosan teljesít, ugyanis ennél sokkal élénkebb színhasználattal is lehet már találkozni a TN panelek közt, ráadásul a színátmenetek sem folyamatosak.

A natív felbontás élessége a DVI bemeneten remek. A helyzet VGA csatlakozón sem lenne rossz, de az automatikus kalibráció megnehezíti a használatot, a legnagyobb felbontást nem sikerült megfelelően beállítania a monitornak. Ha a kisebb képméreteket is elővesszük, akkor átlagos homályossággal kell számolnunk, egyedül az 1280*720 használható szövegolvasásra. Ahogy a legtöbb monitor esetében, 1600*900-as képméret híján kénytelenek vagyunk sebességnövelés céljából a 16:10-es kijelzők 1680*1050-es felbontását használni, melynek csúnya képe játékra sem használható.

A panel betekintési szögei átlagosak, mely annyit tesz, hogy csak egy személynek lehet igazán tökéletes a képminőség. Oldalról szerencsére csak kevés színtorzulás látszik, viszont hamar sötétedik a kép, ezért a mellettünk ülőknek gyengébb minőséggel kell beérniük. A fekete képernyő hibái csak a hosszabb záridős felvételeken láthatóak. A kissé foltos, enyhe bevilágítással megspékelt képernyő még a jobbak közé tartozik, filmezés alatt szerencsére nem látunk semmit az említett hibákból. A fekete mélysége közepes, ezért még nincs zavaró hatással a filmek sötétebb jeleneteire. A játékos felhasználók fellélegezhetnek, ugyanis a szóban forgó válaszidő-gyorsítás nélküli monitornál ugyan jobbak is léteznek, de még így is jól követhetőek a mozgások. Az utánhúzás nem feltűnő, és szerencsés módon a bemeneti késés mértéke is eléggé alacsony, ami a közvetlenség érzetünknek tesz jót.

A kijelző MagicBright képprofiljai sajnos még mindig gyengébbek a vártnál, azonban a különbség így is könnyedén felfedezhető köztük. A készülék a kívánt hatást mindössze a fényerő és kontraszt értékek variálásával éri el. Huzamosabb időre gyenge fényerejük miatt az Internet és Text módok javallottak, megnyerőbb képet a Game, Sports, és Movie profilokban nyerhetünk. A Dynamic Contrast a papírforma szerinti 50000:1 kontrasztértéket hivatott előcsalogatni, bár ennek nem sok gyakorlati haszna van. A menü extrái közt találjuk meg kikapcsolás időzítőt, de a ColorEffect sem maradhatott ki, melynek Grayscale, Green, Aqua, Sepia módjai fényképek megjelenítésénél lehetnek hasznunkra. A MagicColor színkezeléssel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni. A természetesebb megjelenítés érdekében inkább ne használjuk, de filmeknél még jól jöhet. A képernyőmenü további extrái közt a már említett automatikus bemeneti video jelválasztás kikapcsolása, Customized Key és PC/AV mode található. Utóbbi AV állásban a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett.

4. Samsung F2080

Samsung F2080

A Samsung „Navy” sorozatának különlegessége, hogy a kijelzők kedvező áron igyekszenek megtartani a PVA panelek előnyeit, melynek pozitív hatása reményeink szerint a remek színhűségen és látószögeken lesz mérhető. Ismerkedjük meg előbb a 20 inches, 1600*900-as natív felbontással rendelkező F2080-as típussal!

A részben grafikusoknak szánt monitort egy olyan szögletes formatervvel áldottak meg, melyet már első ránézésre komolyan kell venni.  A matt fekete színhasználat, és a sallangmentes tervezés ezúttal nem az olcsóbb típusokat juttatja eszünkbe, a készüléken inkább a szándékosan tervezett letisztultság látszik meg. Az anyagminőséget rendben találtuk, a készülék érezhetően egyetlen alkatrészétől sem szeretne megválni és a konfigurálásnál sem hallani recsegést.

A kezelőszervek a panel közén, alul kaptak helyet egy jól kitapintható gombsor formájában. Bár a gombokat nem látjuk, mégis könnyű őket megtalálni, melyben nemcsak a piktogramok, hanem az ügyesen elhelyezett kitüremkedések is nagy szerepet játszanak. A legfontosabb funkciók gyorsgombokat kaptak, melynek hála a fényerő, bemeneti jel, és a képprofil váltás nagyon gyorsan elvégezhető. Sötétben már nehezebb dolgunk van, az állapotjelző Led csak a középső feliratokat világítja meg, de szerencsére a mellékelt MagicTune segítségével kiválthatjuk a gombokat, így minden okunk meglehet az elégedettségre. A kis fehér lámpa egy nagyon szép dizájnelem, a kijelző működése alatt egyáltalán nem vonja el figyelmünket. Készenlétnél viszont zavaró a villogás, melyet sajnos nem tudunk letiltani a menüből.

A monitor egyik legnagyobb előnye ott mutatkozik meg, hogy az állvány rendkívül széles körben konfigurálható. A kijelzőt szokatlanul magasra is beállíthatjuk, talpa +/- 45 fokban fordítható el, és nem utolsó sorban a porté mód is a rendelkezésünkre áll, bár ez utóbbi a függőleges és vízszintes beállítás alkalmával is korrekcióra szorul.  Ami a stabilitást illeti, a talp gumírozása legfeljebb üvegasztalon számíthat némi sikerre, ugyanis hajlamos nagyon könnyen elcsúszkálni. Ezt leszámítva a viszonylag nagyméretű, szögletes és nehéz talp tisztességesen ellátja feladatát.

A kijelző hátulját kémlelve első látásra semmilyen különlegességgel nem találkozunk. Azonban a fedőlap eltávolításával már a felfüggesztési lyukak is előbukkannak, így a készüléket rögtön két szabványnak megfelelően szerelhetjük fali állványra. Kábelrendező bilincs nem található a kellékek közt.

Bár 16:9-es monitorról van szó, a HDMI bemenetről mégis kénytelenek vagyunk lemondani. A video csatlakozók tárháza a hagyományos D-Sub és DVI bemenetekben merül ki, cserébe utóbbi kétszer is szerepel a repertoárban. A video jelek közti automatikus váltás letiltható, így a két PC-s használat is könnyebb, viszont a bemenetek azonos képbeállításokat használnak, tehát nem lehet őket egyenként konfigurálni. Beépített hangszórók és audio bemenet nincsen. A készülék tápkapcsolóval is rendelkezik.

Képminőség

A képminőség vizsgálata során arra a megállapításra jutottunk, hogy a monitor egyes területeken nagyon jól, máshol viszont elszomorítóan szerepel. A háttérvilágítás erősségét nem vitték túlzásba, a fényerőtartalék napsütéses időben csak éppen megfelelő. A kontrasztskála enyhén szólva nem a kijelző büszkesége, a sötét árnyalatok közt képtelen különbséget tenni. Sajnos ezen a monitor gamma értékének módosításával sem segíthetünk. Videokártya driverünkkel ugyan némileg korrigálhatjuk a jelenséget, azonban ilyenkor számolnunk kell a mellékhatásokkal is, a kép „tejfölössé” válik. A hőn áhított kontrasztskálát tehát sehogyan sem tudjuk kicsikarni a monitortól. Az említett hibákért a készülék remek színhűségével próbál minket kárpótolni, melyet vízszintesen és függőlegesen is igyekszik megtartani, több-kevesebb sikerrel. Ha TN panelekben gondolkodunk, akkor egyértelmű a helyzet, bátran kijelenthetjük, hogy a látószögek kitűnőek, oldalról, felülről, sőt, még alulról is jól olvasható marad a képernyő, kevés minőségromlás mellett. Ha viszont a másik oldalról közelítjük meg a helyzetet és egy „hagyományos” S-PVA panelhez viszonyítunk, akkor már nem ilyen rózsás a kép. A kontrasztvesztés minden irányból viszonylag hamar megtörténik, ebben a kategóriában ez már drasztikus minőségromlást jelent. Elmondhatjuk tehát, hogy éppen annyival szűkebb betekintési szögekkel számolhatunk, mint amennyivel kevesebbet kell fizetnünk a kijelzőért.

Natív felbontáson, digitális csatlakozás esetén a képernyő élessége valamivel jobb is lehetne, ezt a szintet viszont analóg bemeneten is tartani tudja a monitor. Ami az interpolálást illeti, jobb ha nem használjuk ki a készülék eme képességét, ugyanis az alacsony felbontásokat csak gyatra minőségben képes megjeleníteni. Egyedül az 1280*720 vehető elő sebességnövelés céljából, de még ilyenkor is kellemetlen homályossággal kell számolnunk. Bár a kijelző rendelkezik képarány kezeléssel, mégsem hajlandó minden esetben a megfelelő arányt beállítani.

A háttérvilágítás majdnem teljesen homogén, mindössze a sarkokban látható a VA panelekre jellemző enyhe bevilágítás, hatása egyáltalán nem zavaró. A fekete mélysége szintén nagyon jó. A monitort vészhelyzetben elővehetjük játékra, viszont egyáltalán nem ajánlott. A három fokozatban (Normal, Faster, Fastest) elérhető válaszidő gyorsításnak hála nem kell zavaró utánhúzással számolni, viszont a mellékhatásként jelentkező „blending” hatástól elkenődik a kép, így az előny már el is veszett. Ehhez enyhe bemeneti késés is társult, összességében tehát nem egy játék bajnok monitorról beszélhetünk. Blending: szivárványszerű elmosódás, elszíneződés.

A képernyőmenü a fekete-fehér színhasználat miatt könnyen átlátható. A Samsung tipikus OSD-je található meg a készülékben a megszokott MagicBright profilokkal (Internet, Text, Game, Sports, Movie, Dynamic Contrast), színhőmérsékleti beállításokkal (Normal, Warm, Cool, Custom) és extráival. A MagicColor színkezelés a kék és zöld alapszíneket varázsolja teltebbé, a ColorEffect monokróm hatásai pedig (Grayscale, Green, Aqua, Sepia) fényképek megjelenítésénél lehetnek hasznunkra. A lehetőségek közt szerepel továbbá az automatikus bemeneti video jelválasztás kikapcsolása, Customized Key, valamint a „PC/AV mode”, utóbbi AV állásban a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett.

5. Samsung F2380

Samsung F2380

És most lássuk a Navy sorozat nagyágyúját, mely a felbontás- és képméretbeli (1920*1080, 23,6”) növekedésnek köszönhetően az előző típusnál szélesebb körben alkalmazható.

A szögletes dizájn a nagyobb testvérmodellnek is hasonlóan jól áll, mindössze annyi különbséget fedezhetünk fel, hogy a káva mérete jócskán megnövekedett. Az anyagminőséggel alapvetően itt sem lenne gond, azonban a nyakrész meglehetősen inog, nem tudni egyedi esetről van szó vagy gyárilag tervezték ilyennek a típust.

A gombsor jól használható, kellemes nyomáspont és kattogásmentes használat jellemzi. Ha mégis inkább a szofveres OSD mellett döntenénk, akkor a mellékelt lemezről feltelepíthető a MagicTune. Gyorsgombok gyanánt képprofil váltás, fényerőállítás és bemeneti video jelváltás áll a rendelkezésünkre. Az állapotjelző Led egy nagyon szép dizájnelem, a kijelző működése alatt egyáltalán nem vonja el figyelmünket. Készenlétnél viszont zavaró a villogás, melyet sajnos nem tudunk letiltani a menüből.

A monitor konfigurálhatósága rendkívül széles. A bőséges magasságállításnak, talp körüli forgathatóságnak és porté módnak nemcsak a grafikusok látják hasznát, hanem minden felhasználó, aki szeretné egyéni igényeinek megfelelően beállítani a kijelzőt. Sajnos a nyakrész gyengesége kihat a monitor stabilitására, így a talp csúszkálása mellett immáron a panel kellemetlen inogásával is számolnunk kell.

Hátul találjuk a remek fedőlapot, mely az esztétikusság jegyében a felfüggesztési lyukakat hivatott eltakarni (VESA 100x100, 200x100). Kábelkötegelő bilincs nem található a kellékek közt, ezért a vezetékek rendezetlenek maradnak.

A HDMI bemenet hiánya egy 16:9 arányú, nagyjából 24 inches, nem éppen olcsó monitornál igencsak fájó pont, még akkor is, ha ezt némileg ellensúlyozza a dupla DVI csatlakozó. Emellett a régi VGA szabvány is a rendelkezésünkre áll, de audio bemenet és beépített hangszórók nincsenek a monitoron. A video jelek közti automatikus váltás letiltható, mely a két PC-s használatot könnyíti meg, de a bemeneteken sajnos nem használhatunk eltérő képbeállításokat. A készüléken egy tápkapcsoló is található.

Képminőség

Az F2380 képminősége igen hasonló a kistestvéréhez, egyes területeken remekel, máshol viszont kiábrándító teljesítményt tud felmutatni. Fényereje csak éppen elegendő ahhoz, hogy napsütésben is használni tudjuk. A sötét árnyalatok szintén gondot okoznak a kijelzőnek, így a kontrasztskálán felmutatott eredmény siralmas, a szürke részletei elvesznek. A minőség megtartása mellett sajnos videokártya driverrel sem tudjuk korrigálni a képet. A 100%-os sRGB színtér-lefedettség magáért beszél, a színhűség már alapállapotban kiváló. Ezért nincs szükség rá, hogy képprofilokkal bűvészkedjük, a valóságos színvisszaadás érdekében pedig jobb elkerülni ezeket.

Natív felbontáson a DVI csatlakozásnál némileg élesebb képre számítottunk (azért még így sem vészes a helyzet), de legalább VGA jel esetén sem romlik tovább a kép. Az egyetlen képminőségbeli különbség, melyet a nagytestvér javára írhatunk, az a monitor skálázási képessége. Az 1600*900-as és 1280*720-as képméretet nyugodtan elővehetjük sebességnövelés céljából, mivel csak enyhe homályossággal kell számolnunk. A képarány kezelés ezúttal megfelelően működik, így Auto beállításnál a megfelelő képarányra számíthatunk.

A monitor fekete képernyője homogén, a sarkokban látható enyhe bevilágítás elhanyagolható. A fekete mélysége szintén remek. Habár a válaszidő gyorsításnak hála nem kell zavaró utánhúzással számolnunk, mégsem lehetünk elégedettek, ugyanis a mellékhatásként jelentkező „blending” hatástól elkenődik a kép. Ehhez enyhe bemeneti késés is társult, elgondolkodtató tehát, hogy játékra inkább egy másik monitort keressünk.

A képernyőmenü tökéletesen megegyezik az F2080 modellben található OSD-vel, a megszokott MagicBright profilokkal (Internet, Text, Game, Sports, Movie, Dynamic Contrast), színhőmérsékleti beállításokkal (Normal, Warm, Cool, Custom) és extráival. A MagicColor színkezelés a kék és zöld alapszíneket varázsolja teltebbé, a ColorEffect monokróm hatásai pedig (Grayscale, Green, Aqua, Sepia) fényképek megjelenítésénél lehetnek hasznunkra. A lehetőségek közt szerepel továbbá az automatikus bemeneti video jelválasztás kikapcsolása, Customized Key, valamint a „PC/AV mode”, utóbbi AV állásban a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett.

6. Értékelés

Dell S2409W

A 24 inches monitor kiválóan helyt állt a Dell S szériájában, de sajnos mégsem lehetünk vele maradéktalanul elégedettek. A kijelző egyetlen komoly hátránya, hogy a panel betekintési szögei lehetnének jobbak. Ettől függetlenül egy személynek filmezésre még így is jó választás lehet színhűsége, kiváló háttérvilágítása és mély feketéje miatt, a jól használható bemenetek pedig a dolgozni vágyók életét könnyítik meg. A játékrajongók is elégedettek lehetnek, mivel a gyors mozgások megfelelően, az alacsony felbontások pedig csak kis minőségromlással jeleníthetők meg (sajnos a képarány kezelés továbbra is videokártyánkra hárul). A 3 napos pixelhiba garancia és HDMI kábel nem jár a készülékhez. Összességében újfent jó benyomást szereztünk a nagyméretű S szériás készülékről, így a monitor jó helyezést érdemel: 72/100.

Samsung 2433LW

A Samsung monitora az átlagos kijelzők táborát erősíti, bár akad néhány olyan pozitívuma, mellyel kiemelkedik közülük. Egyik ilyen előnye a majdnem foltmentes háttérvilágítás, mely filmezéskor jöhetne jól. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a feladathoz elengedhetetlen, hogy ehhez remek látószög és színhűség társuljon. Sajnos ezeken a területeken már nem brillírozott a készülék, így csak alkalmi mozivászonként gondolhatunk a típusra. Játékok alatt viszont jól teljesített, a gyors mozgásoknál utánhúzás alig látható, ráadásul bemeneti késése is alacsony. Sajnos maradéktalanul csak a natív felbontáson lehetünk elégedettek, a közepes skálázás miatt az alacsonyabb képméretek már a kelleténél homályosabbak. A szokásos 3 napos pixelhiba garancia ezúttal is jár, valamint a szükséges vezetékeket és hasznos segédprogramokat is megkapjuk. A monitor értékelése: 53/100.

Samsung F2080

A gyártó újdonsága, a csökkentett képességű VA panellel szerelt Navy szériás (C-PVA) monitor vegyes érzéseket keltett bennünk. Vitathatatlan előnyei közt a kiváló színhűség és a TN panelekhez képest remek látószögek említhetőek, valamint a kijelző büszke lehet homogén háttérvilágítására és mély feketéjére is, így filmekre nagyon jó választás lehet. Állványzatának hála széles konfigurációs lehetőségekkel is rendelkezik, ami sajnos ritkaság. A jó tulajdonságok mellé azonban szép számmal akadnak hátrányok is. A készülék csak éppen elfogadható fényerővel rendelkezik, borotvaéles kép hiányában, és a sötét részletek elnyelése mellett grafikus munkára nem tudjuk ajánlani. Játékra sem az igazi, mivel a válaszidő gyorsítás mellékhatása keresztbe tesz nekünk, melyhez némi bemeneti késés is társult. A monitorhoz jár a 3 napos pixelhiba garancia, és a szükséges kellékek is megtalálhatók a dobozban (video kábelek, CD: MagicTune, MultiScreen). A kijelző értékelése: 72/100.

Samsung F2380

Az F2380 modell igencsak hasonlít a kistestvérre, csak apróbb különbséget tudtunk felfedezni köztük. A fent elhangzottakat csak annyiban érdemes kiegészíteni, hogy ha a nagyobb típust választjuk, akkor a megnövekedett képméret és felbontás mellett átlagon felüli skálázással gazdagodunk, viszont számolnunk kell a gyengébb összeszerelési minőséggel is (bár előfordulhat, hogy egyedi esettel volt dolgunk). Ha tehát szükség van egy remekül konfigurálható, kitűnő színhűséggel és (TN panelek közt) széles betekintési szögekkel megáldott kijelzőre, viszont a grafikai munka és játék nem elsődleges szempont, akkor nyugodtan hazavihetjük a C-PVA panellel szerelt újdonságot. Talán nem a meglepetés erejével hat olvasóinkra, hogy a teszt alapján a Samsung Navy szériájának nagyobb modelljét ajánljuk megvételre. A készülék mellé jár a 3 napos pixelhiba garancia, a szükséges vezetékek a dobozban találhatók, továbbá a CD hasznos segédprogramokat is tartalmaz (MagicTune, MultiScreen). A kijelző értékelése: 74/100.

                                  

A teszttermékekért köszönet a CHS Hungary Kft-nek és a Cédrus Számítástechnikai Kft-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward