16,41 MP-es CMOS szenzor mobiltelefonokhoz

16,41 MP-es CMOS szenzor mobiltelefonokhoz

A Sony világrekorder felbontású CMOS képérzékelő lapkával jelentkezett, amelyet kifejezetten mobiltelefonokhoz fejlesztettek ki a gyártó mérnökei. A 16,41 megapixeles felbontást kínáló újdonság napjaink 12 megapixeles felbontás mellett dolgozó megoldásainak helyét veszi majd át a nem is oly távoli jövőben. A gyártó a különlegesség mellett egy másik újdonságot is bemutatott, amely már "csak" 8,13 megapixeles felbontást kínál.

A 16,41 megapixeles felbontás mellett üzemelő CMOS képérzékelő lapka az IMX081PQ kódnevet kapta és 1/2.8 hüvelykes mérettel rendelkezik. A hátsó megvilágítású (back illuminated) Exmor R IMX081PQ típusú képérzékelő lapka a piac legkisebb, 1,12 mikrométeres cellaméretével rendelkezik. A Sony közlemény szerint az új CMOS képérzékelő lapka segítségével 1080p-s és 720p-s videók is készíthetőek majd, előbbinél 30 képkocka/másodperces, míg utóbbinál 60 képkocka/másodperces sebesség áll rendelkezésre. A Sony annak érdekében, hogy a rendkívül kis cellaméretből fakadó problémákat kiküszöbölhesse, egyedi elrendezésben alkalmazott fotódiódákat, így a szenzor nem csak nagy felbontás, hanem magas érzékenység és alacsony képzaj mellett tud dolgozni. A képérzékelő lapka első mintapéldányai várhatóan 2011 januárjában készülnek el. A lapka darabonként 30 dollárba kerül majd, ám ha 10.5 x 10.5 x 7.9 mm-es méretű IU081F típusú, automata fókusz funkcióval és lencsével is ellátott objektív modulként kívánják megvásárolni a partnerek, akkor darabonként 145 dollárt kell letenniük az asztalra. Természetesen a gyártó nagyobb tétel vásárlása esetén jelentős kedvezményeket biztosít majd a partnerek számára.

A második újdonság, amit a Sony ma bemutatott, nem más, mint egy 1/3.2 hüvelykes méretű, 8,13 megapixeles felbontás mellett üzemelő CMOS képérzékelő lapka, amely az IMX105PQ típusjelzést viseli. Ezt a lapkát IU105F2 típusú (fenti kép jobb oldala), lencsével is ellátott, 8,5 x 8,5 x 5,67mm-es objektív modulként lehet majd megvásárolni 2011 áprilisától kezdve. Ez a modell 720p-s videó rögzítésére is használható lesz, méghozzá 30 képkocka/másodperces sebességig. A termék árával kapcsolatban nem érkeztek információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward