16:10 képarányú 19 inches monitorok

Három olyan 19 inches kijelzővel ismerkedtünk meg, melyek a 16:10 arányú monitorok táborát gyarapítják és ledes háttérvilágítást kaptak.

16:10 képarányú 19 inches monitorok

1. Bevezető

Három olyan 19 inches kijelzővel ismerkedtünk meg, melyek a 16:10 arányú monitorok táborát gyarapítják és ledes háttérvilágítást kaptak. A tesztalanyok az Asus, a BenQ és a Samsung műhelyéből érkeztek, és igen hasonló kvalitásokkal rendelkeznek:

[link target="_blank" href="/_userfiles/Image/Terrayon/94%20-%2019%20colos%20monitorok/tabla+.png"]

[/link]

2. Asus VH198D - Áttekintés

Asus VH198D

Először ismerkedjünk meg az Asus egyik régebbi típusával, a VH198D-vel. A VH sorozat már korábban belopta magát a szívünkbe, a tetszetős külső és jó képminőség bebizonyította, hogy a szériát komolyan kell venni, és ezt remélhetőleg a 19 inches típus is megerősíti most.

A monitor szerintünk szépre sikerült: a modern és letisztult formavilággal nem nehéz megbarátkozni, de a káva teljesen fekete, és ettől kissé komor hatást kelt. Ezt némileg ellensúlyozza a fényes lakkozás, amitől elegánsabb a készülék megjelenése, ám ahogy mindig, itt is számolnunk kell vele, hogy idővel az ujjlenyomatok és a por is meglátszik a káván, ami már nem nyújt túlzottan esztétikus látványt. Az anyagminőség ezúttal is dicséretes, a felhasznált műagyagok strapabírók, és ettől az egész monitor masszív hatást kelt.

A menüvezérlés nem tökéletes, de többnyire elégedettek voltunk vele. A gombok határozott nyomásponttal rendelkeznek és a képernyőmenü is gyorsan reagál a nyomkodásra. A fehér piktogramoknak hála nappal könnyen tájékozódunk a gomboknál, viszont szürkületnél nehezebb dolgunk van, ilyenkor már csak a tapogatózásra hagyatkozhatunk. Ez a szorosan elhelyezett gombok miatt nem egyszerű, de némi rutinnal megszokható a dolog. Más esélyünk amúgy sem lenne, ugyanis szoftveres OSD nem jár a kijelzőhöz, de némileg segít helyzeten, hogy a monitort gyorsgombokkal is ellátták. A fényerő- és kontrasztszabályzás, valamint a képprofilok váltása így könnyen végrehajtható, nem kell a menüben turkálnunk értük. Az állapotjelző LED kék és narancs világítása szerencsére nem vonja el figyelmünket a képről, mivel fénye nagyon halvány, épp csak tájékoztató jellegű.

A kijelzőhöz mellékelt talp nem kényeztet el minket különleges konfigurációs lehetőségekkel, azonban amit tud, azt zokszó nélkül teszi. Az állvány mindössze dönthetőségre képes, de viszonylag széles keretek közt, ami azt jelenti, hogy a panelt -5 és 20 fok között dönthetjük meg, ezzel kényelmes beállíthatóságot biztosítva. Gyári magassága tökéletesen megfelelő, éppen ott van, ahol várnánk. A stabilitás is jó, a kör alakú talpkorong kis súlya és mérete ellenére kellőképpen megtartja a 19 colos panelt, így a stabilitásra sem lehet panasz. Kicsit sajnáltuk, hogy az állványt nem lehet elforgatni, de csúszósabb felületű asztalokon könnyen eltolható a megfelelő irányba. A monitor beépített tápegységgel rendelkezik, ami a monitor vastagságán is meglátszik, viszont a csatlakozók lefelé néznek, a kijelzőt így viszonylag közel tolhatjuk a falhoz.

Ha monitor hátlapját kémleljük, akkor a márkajelzés és a szépen eltakart felfüggesztési lyukak is láthatóvá válnak, a nyakon pedig egy hasznos kábelkötegelőt is találunk. A video bemeneteket tekintve a kijelző csupán egyetlen VGA csatlakozóval rendelkezik, egyéb be vagy kimeneti lehetőség nincs, továbbá beépített hangszórókkal sem rendelkezik. Azzal, hogy az analóg video bemenet hatása mennyire szembetűnő, a képminőségnél foglalkozunk. A monitorhoz a szokásos használati útmutatót kapjuk meg és egy VGA video kábel is jár a készülékhez, de telepítő lemez nincs a dobozban.

 

3. Asus VH198D - OSD és Képprofilok

OSD

A monitorban a hagyományos OSD található, ezen a téren már régóta nem történt változás. A különleges profilok némileg feljavítják a színeket, ezeket a Splendid részlegben találjuk. A gyárilag kikapcsolt automatikus kontrasztszabályzást (ASCR) a profilok mindegyikében külön-külön aktiválnunk kell (mivel ezek egyenként konfigurálhatóak), a dinamikus fényerőszabályzás pedig az adott helyzetben nagyon gyorsan képes végbemenni, így hatása nem mondható zavarónak. A profilok váltogatása közben színhőmérsékleti beállításunk szerencsére változatlan marad, mely az előre eltárolt értékek közül (Cool, Normal, Warm, sRGB) választható ki, de lehetőségünk van egyedi színkeverésre is. Extraként a bőrtónus színét (Skin Tone) tolhatjuk el a sárga vagy vörös tartományba (Reddish, Natural, Yellowish), mely opció a különleges profilok kiváltsága, így a Standard beállítás esetén ezt kénytelenek vagyunk nélkülözni.

Képprofilok

A Splendid részlegben található profilokat tetszés szerint lehet tovább finomítani, és lehetőségünk van ezeket egyenként visszaállítani a gyári értékekre. A profilok a fényerő, kontraszt, ASCR, élesség, színtelítettség beállításra vannak hatással, a színhőmérséklet, ahogy említettük, mindig változatlan marad.

Bár az alaphelyzeti Standard profil sem rossz, igazán élénk képet csak a különleges profilokkal lehet elérni. Érdemes viszont vigyázni velük, mert a színekkel is játszó Theater, Night View és Scenery sémáknál a video és képi tömörítési hibák felerősödnek. Nekünk ezúttal is a Theater mód nyerte el a tetszésünket, mert amellett, hogy ilyenkor a monitor színei élénkek, élesítéssel sem kell számolnunk. A Night View profil filmeknél bizonyult különösen hasznosnak. Ilyenkor a világos és sötét részletek is egyformán jól láthatóan maradnak, ami rendkívül nagy előny a többi TN paneles monitorral szemben. Ezt a képprofilt egyébként bármilyen területre tudjuk ajánlani, hasonlóan remek profil, mint a Theater. Scenery módban viszont távolabb kerülünk a valós színmegjelenítéstől, a színátmeneteknél a sávosodás felerősödik, plusz ilyenkor némi élesítés is látható, ízlés dolga, hogy ez kinek tetszik. A Game mód tudománya abból áll, hogy a kép világosabb lesz, de érdemi változást nem okoz.

Ha nem szeretnénk sokat foglalkozni a beállításokkal, akkor egyszerűen válasszuk a NightView vagy Theater sémák valamelyikét, internetezéshez, filmnézéshez és játékhoz tökéletesek. Ha viszont szeretnénk a legtöbbet kihozni a monitorból, akkor érdemes egy jól beállított Standard profilt használni, ugyanis a méréseken látható, hogy a gyári sémák bizony nem hibátlanok. A színeltérések Standard módban nem vészesen rosszak, de a 2,1 átlagos deltaE értéknél sokkal jobb eredményre is juthatunk, ha egyéni beállításokkal kísérletezünk.

Amint látható ezek már sokkal jobb eredmények és a látvány is javult egy kicsit, érdemes tehát az egyéni profilt választani. Ha hiányoznak az élénk színek, akkor érdemes megjegyezni a beállításainkat és egy Standardtól eltérő profilt beállítani, így a színtelítettség (saturation) is megnövelhető, ezt ugyanis a Standard profilban nem tehetjük meg.

 

4. Asus VH198D - Képminőség

Képminőség

Bár a monitor képminőségével eddig nagyon elégedettek voltunk, kénytelenek vagyunk megjegyezni, hogy bármelyik sémát is választjuk, a színátmeneti gradienseken mindig látható lesz egy kis sávosodás, és ezen az egyéni kalibráció sem segít. Ez TN panel lévén nem nagy tragédia, de láttunk már szebbet is, így örültünk volna egy jobb eredménynek, mert egyébként a kijelző színei nagyon szépek, a ledes háttérvilágítás ellenére még alaphelyzetben sincs kékes tónusa. A monitor a kontrasztskálán is jól szerepelt. Bár a legsötétebb szürkeárnyalat alaphelyzetben nem látható (és néhány Splendid profil esetében a helyzet még tovább romlik), a monitor mégis megérdemli a kiváló minősítést. Méghozzá azért, mert NightView profiljában nemcsak a legvilágosabb, hanem a legsötétebb szürkeárnyalatok is jól láthatók (ez pedig a filmek sötét jeleneteinél is nagy előnyt jelent), érdemes tehát ebből a profilból kiindulni a kalibrálás során. A fényerőtartomány viszont lehetne kicsivel szélesebb, ugyanis a monitor fényereje elmarad a specifikációban ígért 250 cd/m^2 értéktől. Egy fehér képernyőn 219 cd/m^2 világosságot mértünk, ami nem rossz, de napsütéses időben ennél többre is szükség lehet. A legalacsonyabb fényerő, amire az adott kontrasztértéken le tudott menni a monitor 82 cd/m^2 volt, ez még éppen elég sötét ahhoz, hogy egy teljesen sötét szobában is szemkímélő tudjon maradni.

A natív felbontás élessége egyáltalán nem rossz, de hangyányit jobb is lehetne, ez pedig az analóg bemenetnek tudható be. Ezt a különbséget csak nagyjából tíz centiről vesszük észre (egy monitort 40-50 cm-ről ajánlott nézni), tehát a dolog valóban csak szőrszálhasogatás, de érdemesnek tartjuk megjegyezni, ugyanis léteznek olyan monitorok, amiknek a VGA bemenete kicsit jobb ennél, holott eme típussal ellentétben digitális csatlakozóval is rendelkeznek. Azt is fontos megjegyezni, hogy VGA bemenetnél nem csak a monitor lehet a szűk keresztmetszet, hanem a videókártya is. Az analóg kimenettel sokan már nem foglalkoznak eléggé (a tesztkártya nálunk egy Sapphire HD4850 volt).

A monitor skálázási képessége többnyire jó, de akadnak olyan felbontások is, melyeket jobb kerülni, mert nem kimondottan szépek. A számunkra legfontosabb 1280*800-as képméretet és a 4:3 arányú felbontások zömét (1152*768, 1024*768) a kijelző szépen interpolálja, viszont az 1280*960 és az 1280*1024 képméreteket átlagon aluli minőségben tárja elénk. Ez azért van, mert fizikailag vertikálisan nem is képes ennyi pixel megjelenítésére, tehát össze kell nyomja a képet, ami információvesztéssel jár, és ez látszik is (az is csoda, hogy egyáltalán fogadja ezeket a felbontásokat). Sajnos a 16:10 arányú 1152*720-as felbontást nem támogatja a monitor, ezért ezt nem tudtuk kipróbálni vele, pedig ha lehetőség van rá, aránya miatt érdemes ezt választani, ha valamiért felbontást csökkentünk (vagy az 1280*800-at). Képarány kezelés gyanánt csupán a 4:3 opció áll a rendelkezésünkre, amit ha átkapcsolunk, akkor a monitor oldalról összenyomja a képet, ezért a 4:3 arányú felbontások tökéletesen jelennek meg, de az 1280*1024 lévén hogy 5:4 arányú, egy picit torz. Sajnos a képarány kezelés nem automatikus, ezért minden felbontás váltáskor kézzel kell átkapcsolni (16:9-et is széthúzza).

A panel betekintési szögei elegendőek, feltéve, hogy a képernyőt csak egy személy fogja nézni, a panel láthatósága egy társaság számára már kevés lehet. Nem kell tragikus minőségromlásra számítani egyik irányból sem, de tény, hogy nemcsak függőlegesen, hanem oldalról is durva kontrasztcsökkenés történik. A színtorzulást viszont oldalról és felülről is megússzuk, mindössze alulról változnak meg a színek, de ez csak 4-5 foktól kezdődik, ezért szemből nézve a képernyő teteje még szinte ugyanolyan, mint az alja (kis különbség azért látható).

Ami a ledes háttérvilágítás egyenletességét illeti, minden elismerést megérdemel, mert szinte hibátlan. Csupán elhanyagolható derengés szűrődik be felülről, ami semmiség, szabad szemmel nem is látható, a képszéleken pedig egyáltalán nincsenek bevilágítások. A fekete képernyőn sem látható felhősödés, és a fekete szín sötétsége is a jobbak közé sorolható, tehát nem lesz probléma a sötétebb filmekkel.

A válaszidő gyorsítás nélküli kijelző játékok alatt is jól teljesített, úgy tűnik, hogy az 5ms-os monitorok már egyformán jól használhatók játékra. Elmosódás csak gyors mozgásnál látható, de az utánhúzás korántsem vészes. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy a kijelző bemeneti késése is kicsi, ezért az egér és a képernyő közti közvetlenség is megmarad.

Az ASUS VH szériájában ezúttal sem csalódtunk, a látószögeket leszámítva elégedettek voltunk vele. Most lássuk, hogy a monitort mennyire tudja megszorongatni a BenQ hasonló kvalitásokkal megáldott készüléke.

5. BenQ G920WL - Áttekintés

BenQ G920WL

Tesztünk következő szereplője a BenQ hadiszállásáról érkezett hozzánk, és ezúttal a költséghatékony G széria 19 inches készülékét vizsgáltuk meg.

A monitor ránézésre nagy hasonlóságot mutat a gyártó többi kijelzőjével, a káva vékonysága és kellemes formája miatt még mindig ízlésesnek tartjuk a küllemet (még ha nem is ez lesz az év dizájnja). A káva fényes fekete borítást kapott, melyen idővel meglátszik a por és az ujjlenyomatok is, de láttunk már ennél érzékenyebb felületeket is. Az összeszerelés minőségére sincs panasz, a felhasznált műanyagok jók, és a borítás vastagsága is elegendő ahhoz, hogy a készüléket masszívnak érezzük.

A monitor nyomógombjai a káva alján, jobb oldalon kaptak helyet. Bár láttunk náluk rosszabbat, a gombok nem sikerültek túl jól. Például lötyögnek, emiatt kellemetlen nyomáspontjuk van, továbbá a funkció feliratok sem segítenek sokat, mert ezeket csak fényes nappal lehet látni. A gombok ettől függetlenül ellátják feladatukat, a kiálló dudorok még segítenek is kitapintani nekünk a megfelelőt, tehát a helyzet még nem tragikus (úgyis csak egyszer kell beállítani a monitor képét). Menükezelő szoftver továbbra sincs a BenQ monitoraihoz, de a gyorsgombok ezt némileg kárpótolni tudják. A képprofil váltás, fényerő és kontrasztállítás ugyanis egy-egy gombnyomással hívhatók elő, ami némi könnyebbséget jelent, és nem kell miattuk a főmenüben turkálnunk. A kikapcsoló gomb szomszédságában egy power led is helyet kapott, melynek fénye egyik állapotában (zöld, narancs) sem zavaró, még szerencse, mert letiltani nem tudnánk.

A kijelző állványa az alapvető ergonómiai képességekre vállalkozik, így csupán dönthetőségre képes. Erre viszont megfelelően tág keretek közt van lehetőségük, a -5 és 20 fokos tartomány minden helyzetben elegendő. Bár magasságállítás nincs, még rendben van a magasság alapból, még úgy is, hogy mi egy kicsit magasabb monitorokhoz vagyunk szokva. Különleges talpforgatásra sem nyílik lehetőségünk, úgy tűnik, hogy az állványt nem bonyolították túl, de a stabilitással legalább nincs probléma, a monitor el sem moccan a helyéről. Annak ellenére, hogy ledes, a kijelző nem kifejezetten vékony, ami annak köszönhető, hogy belső tápegységgel rendelkezik (ahogy a teszt többi szereplője is). A vezetékek viszont lefelé néznek, így a monitort közel tolhatjuk a falhoz, szemben azokkal a dizájnmonitorokkal, melyeknek a kávája vékony, de kábelei merőlegesen csatlakoztathatóak.

Most lássuk, mit találunk hátul. A kijelző csatlakozói közt egy DVI és egy VGA bemenetet tisztelhetünk, nincs tehát nagy választék, de a monitornak legalább van digitális csatlakozója, ami egy kisebb kijelzőnél nem mindig magától értetődő. A készülék a VESA 100 szabványt is támogatja, ebből is látszik, hogy a gyártó fontosnak tartotta a praktikusságot. A beépített kábelkötegelő a vezetékek kuszaságán képes enyhíteni, a beépített kampós megoldás ráadásul még esztétikus is. A kijelzőhöz a szokásos útmutatót, driver CD-t és a VGA madzagot kapjuk meg, a digitális kábelről viszont magunknak kell gondoskodni.

 

6. BenQ G920WL - OSD és Képprofilok

OSD

A képernyőmenünél a BenQ megszokott szisztémáját alkalmazták. A grafikus OSD a jó tagoltságnak hála, könnyen átlátható, így viszonylag gyorsan konfigurálható a monitor. A menüben megtaláljuk a Senseye profilokat is, így az alapvető képbeállításokon felül extra színezést is elérhetünk velük.

A menü legújabb extrái nem kerültek bele (a gamma értékét egyáltalán nem lehet állítani), de a színhőmérsékleti profilok (Normal, Reddish, Bluish, User Mode) és az élességállítás továbbra is elérhető.

Képprofilok

A képprofilok közt a Standard, Movie, Game, Photo, sRGB és ennek csökkentett fényerejű változatát, az Eco sémát találjuk. A képprofilok zöme kékes tónussal rendelkezik, és szemre csupán az sRGB és Eco profilokat találtuk igazán jónak, de lássuk a pontos méréseket.

A Standard és Movie profilok képe is világosabb annál, mint amit hosszútávon el tudnánk viselni, és a számadatokból látható, hogy a kékes tónus sem véletlen, a 6500K-nél magasabb színhőmérséklet csak azok fogják szeretni, akik a kifejezetten hideg színárnyalatot kedvelik. A színeltérések is jelentősek, átlagosan 5-6 deltaE értékkel kell számolnunk, de bizonyos színek esetében ennek a duplája is előfordulhat. A Game mód színeltérései ugyanilyen módon alakulnak, színhőmérséklete a Movie sémáéval megegyezően kékes, és a fényerő is magas, de ezúttal a gamma értéke is nagyobb a kívánatos 2,2 értéknél. A Photo mód képe majdnem ugyanilyen, az egyetlen kivétel, hogy a Game sémánál a monitor enyhe élesítést is alkalmaz, Photo módban viszont ezzel nem kell számolnunk. Az sRGB profil esetében már látható némi javulás, a színeltérések ugyanis nem annyira drasztikusak és érdekes módon a zöld kivételével mindegyiknél nagyjából ugyanannyi az eltérés. Az Eco egy átlagos profil, enyhén kékes tónussal és a többinél sötétebb fényerővel rendelkezik.

Habár a gyári profilok közül az sRGB sémával voltunk a legjobban megelégedve, érdemes inkább egyéni beállításokkal próbálkozni (egyedi színhőmérséklet, kontraszt, fényerő), mert így hozhatjuk ki a legtöbbet monitorunkból. Az sRGB kicsit fakóbb a többinél, de ez ne tévesszen meg senkit, a kijelző minden profiljával az sRGB színtartományt fedi le. A többi profil csupán túlszaturáltsága miatt tűnik jobbnak, ami látványos ugyan, de akik a valós színmegjelenítést keresik, hamar beleunnak majd az extra színhatásba (a többiek viszont értékelni fogják az extra színezést, így mindenki maga választhat).

Egy jól beállított Standard móddal nagyon szép eredményre juthatunk, érdemes tehát fáradozni az egyéni színhőmérséklettel. A gyári kontraszton viszont nem kellett sokat változtatni, ez általában csak a BenQ monitorainál van így. Lehetőségünk van továbbá az élesítés mértékét is szabályozni, de az alapbeállítás tökéletes, ezért nem érdemes rajta változtatni.

 

7. BenQ G920WL - Képminőség

Képminőség

A kalibrálást követően a kijelző képe természetesnek tűnt. A monitor színei egészen jók, annak ellenére, hogy ledes, a képnek nincs kékes tónusa, a piros szín sem fakó, sem túlerőltetett. A jól beállított monitoron a színátmeneti gradienseken egy kevés sávosodást sem lehet látni, és amikor a különleges profilokra átváltunk, akkor is csak minimális az említett jelenség. A monitor kontrasztskálán nyújtott teljesítménye is elismerésre méltó, a legvilágosabb szürkeárnyalatok közül mind látható, a sötétebbek közül pedig csak a legsötétebb szürke olvad bele a fekete háttérbe. A fehér képernyőn 89 és 266 cd/m^2 közt lehet állítani a kijelző fényerejét, ami kellően magas fényerőt jelent a napsütéses fényviszonyokhoz is (ezzel specifikációját is sikerült túllépnie), az alsó határ pedig éppen elég a sötétebb fényviszonyokhoz.

Az élesség szokás szerint kiváló, és nem csak a monitor digitális bemenetét használhatjuk, mert a másik csatlakozója is szép. Ha videokártyánk ezt lehetővé teszi, akkor az analóg bemenet is tűéles lesz, és az automatikus kalibrálás is gyorsan végbemegy.

Lássuk a kijelző interpolációs képességét. A monitor az alacsony felbontások felskálázásában kivételesen jó. A kijelző egyértelműen azoknak kedvez, akik lassabb VGA-val rendelkeznek, hiszen az 1280*800-as képméret minősége csodás és lemehetünk akár az 1152*720-as felbontásig is, a kép még ilyenkor is kiváló marad, szövegolvasáshoz is jó. Bár a monitor a gyártó megszokottan remek képarány kezelését is megkapta, az interpoláció az 5:4 és 4:3 felbontások esetében nem túl jó. Az 1280*1024 és 1152*864-es képméretek átlag alattiak, egyedül az 1024*768, ami megint nagyon szép, ezért ha régebbi játékokat veszünk elő, nem kérdéses, hogy ezt kell használnunk. A video bemenetek közt automatikusan történik a váltás, amikor az éppen használt bemeneten megszűnik a jel. Ez idegesítő, amikor két PC-t használunk egy monitoron és éppen újraindítjuk a gépet, egyéb esetekben viszont kényelmes. A bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, tehát nincs lehetőségünk más-más fényerő/kontraszt/szín értékeket használni.

És most lássuk a kijelző egyetlen komolyabb gyengéjét, a betekintési szögeket, ezek ugyanis csak átlagosak. Egy ekkora kijelzőnél ez nem tragédia, de ha szigorúak vagyunk, akkor meg kell említenünk, hogy bizony minden irányból erős kontrasztcsökkenés látható, még oldalról is. Nagyjából viszont ez minden negatívum, ami felróható a panel látószögeinek, színtorzulás csak alulról látható (ami megszokott jelenség a TN paneleknél), és csak 5-6 fokban kezdődik meg, tehát szemből a képernyő teteje még olyan, mint az alsó része.

A ledes háttérvilágítás nagyon szép egyenletes, most végre olyan, amilyennek lennie kell, bevilágítások egyik képszélen sem láthatók. Foltosodás ugyancsak nem látható szemmel, csupán a hosszabb záridős fényképen, a képernyő közepén van egy halvány világosabb folt, de ezt csak az érzékeny fényképező látja. Szemünk alkalmazkodik ehhez, így ebből sem veszünk észre semmit. A fekete szín sötétsége nem rossz, ezért a monitornak a filmek sötétebb jelenetei sem okoznak gondot.

A szürke és barna teszt is arról árulkodik, hogy a képernyő igen homogén, és a függőleges sötétedés sem számottevő (amiben a vertikális látószög a ludas).

A készülék játékra bőven alkalmas, az 5ms-os válaszidővel alig látható némi utánhúzás, csak a különlegesen nagyigényű játékosok nem lesznek vele maradéktalanul elégedettek, mert ha nagyon figyelünk, akkor enyhe elmosódás látható gyors mozgásoknál. Bemeneti késése kicsi, ez sem fog tehát megakadályozni minket a felhőtlen játékban.

A monitort meglepően jó szájízzel csomagoltuk el, hogy átadja helyét következő tesztalanyunknak, a Samsung EX1920W típusának.

 

8. Samsung EX1920W - Áttekintés

Samsung EX1920W

Végül lássuk, mit tud felmutatni a Samsung ledes kijelzője, az EX1920W, mely tulajdonságai alapján kísértetiesen hasonlít az imént bemutatott versenyzőkhöz.

A készülék külleme egyszerű, de egyáltalán nem csúnya, sőt, a gyártó formai jellegzetességeivel együtt a maga letisztult szépségével még mutatósnak is nevezhető. A monitor festése viszont fekete, tehát inkább a régebbi műszaki eszközök ma már kissé unalmas színvilágát idézi. A fényezés matt, így a por sem látszik meg rajta annyira könnyen és a káva anyaga az ujjlenyomatokat is egészen jól tűri. Az anyagminőséggel elégedettek voltunk, a felhasznált műanyagok eléggé vastagok ahhoz, hogy a minőségérzettel ne legyen probléma, és a panel döntögetés közben sem ad ki magából jellegzetes hangokat.

A monitor kezelőgombjai jobb oldalon, a panel alján vannak, melyek csak nappal használhatók igazán jól, szürkületnél már kényelmetlen kitapogatni ezeket. Jóllehet, piktogramok is segítenek a tájékozódásban, de ezek csak napsütésben láthatók jól. Éppen ezért kénytelenek vagyunk a gombokból kiálló dudorokra hagyatkozni, de a kattogós és kemény nyomáspontú gombokat így sem volt nagy élmény használni. Szerencsére a gyártó jó szokásához híven ezúttal is mellékelte a MagicTune szoftveres menükezelőjét, mely megmentette a helyzetet, így a gombokat akár el is felejthetjük. A gyorsgombok viszont még hasznunkra lehetnek, a legfontosabbak (mint bemenet váltás, fényerőállítás, tetszőleges gyorsgomb) ugyanis megtalálhatók a kijelzőn. Az állapotjelző erős kék fénye viszont nyugtalanító, ezt sem lecsökkenteni, sem letiltani nem lehet a menüben.

A monitor egyszerű állvánnyal rendelkezik, ami annyit jelent, hogy magassága fix és semmilyen extrát nem tud, csupán a panel döntögetését. A konfigurációs lehetőségek tehát nem túl szélesek, de a kijelző magassága tökéletes, ha lehetne, sem állítanánk rajta, az ergonómia jó, ahogy van. A talpforgatás lehetősége jól jött volna, ezt a Samsung készülékénél is nélkülöznünk kell. A bólogatási tartománya átlagos, szám szerint erre 1 fokban előre, hátrafelé pedig 20 fokban képes. Az állvány közepesen stabilan tartja a készüléket, a talp egy kicsit könnyűre sikerült, ezért jobb, ha a monitor közelében kerüljük a hirtelen mozdulatokat.  A készülék beépített tápegysége miatt nem kimondottan vékony, de mivel a kábelek lefelé néznek, a monitort viszonylag közel tolhatjuk a falhoz.

A monitor a fali konzolokat is támogatja, méghozzá a VESA 75 szabvány szerint, így a készüléket könnyen felcsavarozhatjuk a falra vagy egy állványra. A csatlakozók tárháza a Samsung monitoránál sem mondható túlzottan szélesnek, de legalább a DVI bemenet is a rendelkezésünkre áll, a hagyományos VGA mellett. A készüléknek nincsenek extra képességei, mint például beépített hangszórók. A mellékletben a használati útmutatót, egy telepítő lemezt és egy DVI madzagot is találunk az alapvető VGA kábel mellett. A korongon az említett MagicTune, MultiScreen (képernyőfelosztó) program, továbbá a MagicRotation szoftvere is megtalálható, mely elforgatja a képet, de mi ennek nem sok hasznát látjuk, tekintve, hogy a kijelző nem támogatja a porté módot (ez a közös csomagolás miatt maradhatott benne).

 

9. Samsung EX1920W - OSD és Képprofilok

OSD

A monitorban a gyártó megszokott fekete-szürke színű grafikus képernyőmenüje található, ami átlátható, lehetőségeit pedig tematikusan elválasztva találjuk meg benne.

A menü extrái közt a régebbi hasznos funkciók mellett az újdonságok is felbukkannak. A már megszokott kikapcsolás időzítőt és ColorEffect-et ismerjük, utóbbi Grayscale, Green, Aqua, Sepia módjai fényképek megjelenítésénél lehetnek hasznunkra, ha unatkoznánk. A MagicColor színkezeléssel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni, de mesterkélt színeket okoz, ezért a valódi megjelenítést kedvelőknek nem ajánlott, a látványos extra inkább filmeknél jöhet jól. A PC/AV mode AV állásnál a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett, viszont a PC módtól eltérő képi beállításokat (szín, fényerő, stb.) használhatunk. Az egyedi gyorsgomb (Customized Key) beállításánál a következők közül választhatunk: MagicBright (képprofil váltás), Image Size (képarány kezelés módja), és a nemrég bevezetett MagicAngle és MagicEco. A MagicAngle segítségével a panel látószögén javíthatunk aszerint, hogy milyen irányból szeretnénk nézni a monitort. Nagy csodára ne számítsunk, de tény, hogy bizonyos helyzetekből javíthatunk a képminőségen, csak cserébe az ellenkező irányból lesz csúnya a kép. Ez egy kényszermegoldás, de néha azért hasznát vehetjük. A MagicEco-val a fényerő értékét állíthatjuk be fixen 50, 75, 100%-os értékre, aminek nem sok haszna van, hiszen a fényerőt eddig is lecsökkenthettük, ha akartuk. A típusban először a gombismétlés sebességét is beállíthatjuk, ami a hosszú listás tallózásnál lehet hasznunkra.

Képprofilok

A MagicBright képprofilok színhelyességét ezúttal is megvizsgáltuk, a diagramokon a Standard, Game, Cinema és Dynamic Contrast értékei láthatók.

Sajnos a látottak alapján azt kell mondjuk, a monitor helyzete nem túl rózsás. Alaphelyzetben ugyanis a kijelző erősen kék tónusba húz, bármelyik profilt is választjuk. Érdekes, hogy a profilok mindössze fényerejükben és gamma értékükben különböznek egymástól, mindegyikük egyformán csúnya, ezúttal még a Standard sémát sem tudjuk javasolni. Az erős élesítés és színtorzulás miatt a Cinema profil pedig egyenesen kerülendő. A színeltérésekről már nem is érdemes említést tenni, a monitornak egyik profiljában sincs sok köze a valós színvisszaadáshoz. Az egyéni kísérletezgetés tehát erősen ajánlott, lássuk, hogy ez mennyiben javít a kijelző helyzetén.

A kalibrálással sikerült megmenteni a monitor becsületét, az átlagos és a legnagyobb színeltérést is sikerült előkelő helyre szorítani.

 

10. Samsung EX1920W - Képminőség

Képminőség

Végül lássuk a monitor képminőségét, hiszen mit sem ér a remek összeszerelési minőség, kellemes látvány és átlátható menü, ha a kijelző épp csak a képmegjelenítésben nem jeleskedik. Szerencsére ebben sem kellett csalódnunk. Bár a gyári beállítások elkeserítőek voltak, jó képbeállításokkal a monitor valósággal megtáltosodott. A kijelző színeivel a megfelelő színhőmérséklet beállítása után elégedettek voltunk, és a színátmeneti gradienseken sávosodást sem vettünk észre, ami dicséretes. A kontrasztskála elemei közül a legsötétebb szürkeárnyalatok beleolvadtak a fekete háttérbe, tehát a sötét jelenetek nem lesznek a monitor kedvencei, de a világosabb árnyalatok közül mind látható volt. A legmagasabb fényerő, amit egy fehér képernyőn mértünk 209 cd/m^2 volt, a legkisebb fényerő pedig 51 cd/m^2, ami egy viszonylag széles tartomány ahhoz, hogy sötétben is szemkímélő legyen a monitor. Erős napsütésnél viszont már kevés lehet a legmagasabb fényerő, ez bizony elmarad a gyári 250 cd/m^2-es értékektől, de ez az adott beállításoktól is függ (nem kétséges, hogy magasabb kontrasztérték mellett sikerült volna elérni ezt, de nem mindegy milyen áron, mi inkább a minőség mellett maradtunk).

A monitor legnagyobb felbontásán, a DVI bemenetén szép éles a szövegmegjelenítés, ettől pedig csak nagyon kicsivel marad el a VGA bemenet minősége. A különbség viszont közelről látható, ezért érdemes inkább a digitális bemenetet választani, ha már van a kijelzőn. A bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, és ha valamelyiken megszűnik a jel, akkor beindul az automatikus keresés, de szerencsére ezt letilthatjuk a menüben.

A kijelző az alacsony felbontásokat igen jó minőségben tárja elénk, ez alól csupán az 1280*1024 és 1280*960 a kivételek, kicsivel lehetnének szebbek, de ahhoz képest, hogy összenyomott képekről beszélünk, még tűrhetőek (a monitor fizikailag csak 900 pixelt képes megjeleníteni függőlegesen). A gyakrabban használt 1280*800 képméret szép, és jó tudni, hogy vannak még a 4:3 arányú felbontások közt is olyanok, melyeket elégedetten használhatunk, ugyanis az 1152*864 és 1024*768 képméretek is hasonlóan szépek. A monitor képarány kezelése a szokásos: attól függően, hogy Wide vagy Auto módot állítunk be, a kép teljes képernyőn széthúzva vagy helyes képaránnyal fog megjelenni (képlevágás nincs, helyette fekete csíkok vannak a képszéleken, ahogy néhány tv-tuneres kijelzőtől eltekintve minden monitornál). A kijelzőnek az 5:4 és 4:3 arányokkal sem akad gondja, ezeket megkülönbözteti egymástól, ráadásul a képarány kezelés automatikusan történik.

Sajnos (vagy szerencsére) a monitor látószögei ez esetben is ugyanolyanok, mint az előző két monitornál. Hasonlóan drasztikus kontrasztcsökkenésre számíthatunk minden irányból, még oldalról is, ami nem tesz jót a látványnak, annak viszont örülhetünk, hogy legalább színtorzulás nincs. Legalábbis oldalról és felülről, mert alulról a szokásos minőségromlásra kell számítani, de csak 5-6 foktól indul az elszínesedés, ezért szemből még egyformának látszik a képernyő teteje és alja. A kijelző MagicAngle lehetőségével a látószögeket bizonyos irányból feljavíthatjuk, a kapcsolgatás pedig egyáltalán nem körülményes, mert gyorsgombot is beállíthatunk hozzá. A probléma inkább azzal van, hogy a javulásért cserébe a másik oldal romlásával kell fizetnünk, de a többi monitorral szemben itt legalább van lehetőségünk állítani (például ha ágyban fekve, lentről nézzük a monitort ez segíthet egy kicsit).

A ledes háttérvilágítás egyenletessége egészen jó, csak apró hibákat tudtunk felfedezni ezen a területen. Felülről halvány fény szűrődik be és ugyanitt enyhe foltosodás is látható, de ezeket az apróságokat leszámítva a képernyő viszonylag homogén, és filmek alatt az említett hibákból sem veszünk észre semmit.

A monitor szintén 5ms-os válaszidővel rendelkezik, tehát nincs benne gyorsítás, ami még nem jelent problémát a játékok alatt, a kijelző utánhúzása egyáltalán nem vészes. A teszt szereplői hasonlóan jónak bizonyultak sebesség szempontjából, az 5ms-os kijelzők nagyrészt ilyenek, és a Samsung eme típusa szintén ehhez a többséghez tartozik. Egy valamiben azért mégis a többiek fölé tudott emelkedni az EX1920W típus, egy hajszállal ugyanis közvetlenebbnek éreztük, bemeneti késése tehát rendkívül kicsi.

A Samsung EX1920W típusa nem egy rossz kijelző, filmnézésre és játékra is éppúgy alkalmas, mint irodába (részletesebb értékelés a következő oldalon olvasható).

 

11. Értékelés

ASUS VH198D

Az Asus VH198D típusa a szériára jellemző pozitív tulajdonságokat hozta magával, egy jól megépített és tetszetős kijelzőt ismertünk meg benne. Bár betekintési szögei nem kifejezetten szélesek, az átlagos látószög egy embernek még elég lesz, ekkora méretben ez nem számít nagy problémának. A monitorból ennek ellenére is elsőrangú mozivászon válhat, ugyanis a Splendid profilok előnye filmeknél látható igazán. A kijelző szép színeinek és homogén háttérvilágításának köszönhetően élmény a filmnézés, különösen hogy a sötét jeleneteket is kivételesen jól képes megjeleníteni (igaz, ehhez NightView módba kell kapcsolni). A készülék játékra is éppúgy alkalmas, mint filmnézésre. Bár nem minden felbontáson interpolál kiválóan, de így is bőven akadnak olyan alacsony képméretek, melyeken a monitor szépen teljesít (bár natív felbontása sem túl magas, ezért erre talán nem is lesz szükségünk), a kijelző kis bemeneti késése és válaszideje pedig a közvetlenségnek tesz jót. Az irodai felhasználás miatt sem kell aggódnunk, jóllehet az egyszerű állványnak nincsenek különleges képességei, a monitor fix magassága tökéletesen van eltalálva. Bár a monitor csak egyetlen VGA bemenettel rendelkezik, a képélesség miatt nem kell szégyenkeznie. Ettől függetlenül mi örültünk volna egy DVI bemenetnek. Annak fényében, hogy a kijelzőhöz nem jár 3 napos pixelhiba-garancia, kicsit magasra tették az árcédula szintjét, úgy tűnik a fent említett Spledid képességeket meg kell fizetnünk.

Webshop: Asus VH198D

Hivatalos honlap

BenQ G920WL

A BenQ monitorával szintén elégedettek voltunk. Bár ez a készülék sem hibátlan, csupán az átlagos látószögeket tudjuk komolyabb hátrányként felróni a kijelzőnek, ezt leszámítva egy jól összerakott monitorral sikerült megismerkednünk. Érdekes, hogy a kijelző éppen ott mutatja meg oroszlánkörmeit, ahol egyébként felesleges lenne, az interpolációja ugyanis kiváló. Ezt a képességét valószínűleg csak ritkán fogjuk kihasználni, hiszen már a natív felbontása sem magas, de azért jó tudni, hogy lejjebb is mehetünk. A játékot a készülék válaszideje sem fogja gátolni, ezzel is elégedettek voltunk, a monitor semmiben sem rosszabb, mint nagyobb társai. Filmezésre is ajánlható a típus, mert színei rendben vannak, háttérvilágítása kiváló és csak az átlagos betekintési szögek miatt nem kap jobb értékelést, ez utóbbi miatt ugyanis oldalról már csökken az élmény. Irodába rendkívül kedvező fogyasztása miatt ajánlott a készülék, bemenetei pedig élesek, az állványra viszont a magasságállítás is ráfért volna, bár hosszútávon még ezzel együtt sem volt kényelmetlen használni a monitort. A kellemetlenségek közt még meg kell említeni, hogy a menükezelés lehetne kicsit jobb, és a monitorhoz sajnos nincs 3 napos pixelhiba-garancia, továbbá a digitális kábelt is nekünk kell biztosítani hozzá. Mindezzel együtt a készülék a legjobb TN-es, 19 colosok közt foglal helyet, ezért nekünk kell mérlegelni, hogy mi a fontos számunkra.

Webshop: BenQ G920WL

Hivatalos honlap

Samsung EX1920W

Bár a Samsung monitora képminőségét tekintve egy hajszállal lemaradt a fenti kijelzők mögött, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy szégyenkeznie kellene. Filmnézésre a viszonylag szép háttérvilágítása és szép színei nem rossz, de ehhez egy kicsit babrálni kellet a képbeállításokkal. Az átlagos betekintési szögei egy személynek teszik lehetővé a tökéletes mozizást, az oldalt ülők kicsivel kontrasztszegényebb képet láthatnak, továbbá a sötét jeleneteknél szintén csak átlagosan teljesít a monitor, a nagyon sötét részletek eltűnnek. Játékoknál viszont semmilyen panasz nem lehet a kijelzőre, tesztünk legközvetlenebb készülékéhez volt szerencsénk, és enyhe utánhúzása is csak a pergősebb jeleneteknél tűnik szembe. Irodába szintén jó választás a típus, mert viszonylag keveset fogyaszt, magasságát jól eltalálták, továbbá két bemenettel is rendelkezik, melyből az egyik digitális. A kijelző mellett áll továbbá a nagyvonalú szoftverkörítés, a 3 napos pixelhiba-garancia, ráadásul még a digitális kábelről is gondoskodtak.

Webshop: Samsung EX1920W

Hivatalos honlap

Tesztünk végén arra jutottunk, hogy az Asus monitora egy racionális választás, ha sokat filmezünk. A sötét jelenetek ugyanis itt voltak a legjobban megkülönböztethetők, de az Asus kijelzője egyébként is büszke lehet képminőségére, csupán azt sajnáltuk, hogy nincs digitális bemenete. A Samsung kijelzője azoknak jó választás, akik egy kiegyensúlyozottan jó képminőséggel megáldott monitort keresnek és a 3 napos pixelhiba-garanciát részesítik előnyben. Ezt ugyanis mai tesztünk szereplői közül egyedül a koreai monitor mellé kaphatjuk meg, így ha nem is a legjobb kijelzőt visszük haza, de legalább hibátlan lesz a kép. A BenQ készüléke meggyőzött minket. Képminősége remek, egyetlen hibája, hogy közepes látószögei vannak, igaz, ez tesztünk mindegyik monitorára igaz, tehát ilyen tekintetben sincs hátrányban a többiekkel szemben. Ha ár/érték arányban gondolkozunk, abban is a BenQ készüléke a legjobb, viszont ha hozzászámoljuk a 3 napos pixelhiba-garanciát, már lehet, hogy a Samsung monitorával járunk jobban, ezt egyénileg kell mérlegelni. A látottak alapján mindhárom monitor elismerést érdemel, az apró különbségek miatt inkább speciális igényeink döntsenek (pl. jobb interpoláció, két video bemenet, pixelhiba-garancia, stb.), vagy egyszerűen azt vigyük, amelyik nekünk jobban tetszik.

A monitorokat a Computer Emporium Kft-től, Kelly-tech Kft-től és a Cédrus Számítástechnikai Kft-től kaptuk tesztre, köszönjük[bold][italic]!

                                       [/italic][/bold]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward