Shop menü

15%-KAL KEVESEBB MEREVLEMEZ FOGYOTT A MÁSODIK NEGYEDÉVBEN A GYENGÜLŐ KERESLET MIATT

Sok tényező játszott közre abban, hogy a HDD piacon is csökkenjen a leszállított termékek száma.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
15%-kal kevesebb merevlemez fogyott a második negyedévben a gyengülő kereslet miatt

Az egyes szegmensekben egy ideje kereslet-visszaesés tapasztalható, ami több okra vezethető vissza. Egyrészt bezuhantak a kriptovaluta-árfolyamok, így a bányászok rendeléseinek nagy része kiesik, másrészt viszont az átlagfelhasználói költések is visszafogottabbá váltak, hála az emelkedő inflációnak, az orosz-ukrán háború hatásainak, valamint a különböző geopolitikai feszültségeknek, és egyes esetekben már a céges beruházások, illetve egyéb költések csökkenésére is utalnak jelek. Egy ilyen kedvezőtlen helyzetben nem túl meglepő, hogy a különböző hardverkomponensek iránt csökken a kereslet: a videokártyák, a processzorok és a NAND Flash memórialapkák piacáról már érkeztek efféle hírek, most pedig a merevlemezpiac második negyedévének alakulásával kapcsolatban jelentek meg friss adatok.

A Storage Newsletter adatai alapján úgy tűnik, hogy a gyengélkedő PC piac és az OEM partnerek csökkenő rendelései miatt 15%-os visszaesést könyvelhetett el a HDD piac, ám a leszállított merevlemezek összesített kapacitása így is csak 2%-kal csökkent, hála annak a ténynek, hogy egyre nagyobb adattároló kapacitású merevlemezeket rendelhetnek a felhasználók.

A Seagate esetében az elemzés szerint 14%-kal kevesebb HDD-t sikerült leszállítani, így összesen 19,88 darab merevlemez került piacra ettől a gyártótól. Az úgynevezett „nearline” merevlemezek, amelyeket kevesebbszer ér el a rendszer, mint az online, folyamatosan használt adatokat tartalmazó termékeket, de az offline, ritkán szükséges (archív) adatokkal rendelkező merevlemezekhez képest azért ezek nagyobb terhelést kapnak, 5%-os csökkenést könyvelhettek el.

A 8,61 millió leszállított merevlemez kapacitása átlagosan 14,4 TB volt, vagyis 1,2 TB-tal javult az eredmény. A teljesítményre hangolt merevlemezek, amelyek elsősorban az üzleti felhasználók számára készültek, 10%-os csökkenést produkáltak, így csak 1,63 millió darab fogyott belőlük. A statisztika némi jó hírt is tartalmaz, ugyanis a hálózati adattárolókba és biztonsági megfigyelőrendszerekbe készített merevlemezekből sorrendben 4%-kal, illetve 8%-kal több fogyott.

Galéria megnyitása

Az adatok alapján a Toshiba is hasonló teljesítményt mutatott fel, ugyanis 36,18 EB-nyi adattároló kapacitást tudott leszállítani az elmúlt negyedév folyamán, ami 15%-os visszaesést jelent negyedéves szinten. A leszállított merevlemezek száma 8,29 millió darab volt, azaz negyedéves szinten 17%-kal kevesebb termék került forgalomba. Az úgynevezett „nearline” merevlemezekből itt is kevesebb fogyott, méghozzá 17%-kal, azaz 2,09 millió darabot tudott leszállítani a gyártó, a leszállított adattároló kapacitás pedig ugyancsak csökkent, méghozzá 15%-kal, 26,88 EB-ra. Az üzleti szegmensbe szánt merevlemezek esetében 3%-os csökkenés mutatkozott, ezekből összesen 0,79 millió darab talált gazdára.

A WDC térfelén szintén csökkenések mutatkoznak, itt 17%-kal kevesebb merevlemezt sikerült leszállítani, így összesen 16,48 millió HDD kerül piacra ettől a gyártótól, viszont az adattároló kapacitás 1%-kal nőtt, hála a „nearline” merevlemezeknek. Az átlagos HDD kapacitás ebben az esetben negyedéves szinten 1,3 TB-tal nőtt, vagyis 7,8 TB-os értéket képviselt, ami annak köszönhető, hogy a „nearline” merevlemezek átlagos adattároló kapacitása 1 TB-tal emelkedett, a klienspiacon pedig kevesebb kis adattároló kapacitású merevlemez fogyott.

A teljes HDD szegmens összesen 44,65 millió merevlemezt szállított le a második negyedév folyamán, ami összesen 319,35 EB-nyi adattároló kapacitást képvisel. Az előző negyedévhez képest ez a teljesítmény 15,4%-os visszaesést mutat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére