14 nm-es központi chipet jelentett be a Samsung

A Samsung a soron következő Exynos 7 Octa SoC esetében alkalmazza az új gyártástechnológiát.

14 nm-es központi chipet jelentett be a Samsung

A Samsungnak ezúttal a gyártási procedúrában sikerült előrelépést elérni, és ezzel komoly előnybe kerülhetnek a versenytársakkal szemben, akik túlnyomórészt bérgyártókkal dolgoznak.

A dél-koreaiak örömmel jelentették be, hogy megkezdődhetett az első 14 nm-es központi chipjük sorozatgyártása. Ez az előrelépés ráadásul minden korábbinál fontosabb a Samsung számára, hiszen nem csupán a csíkszélességet csökkentették, hanem áttértek a 3D FinFET tranzisztorok gyártására. A Samsung azért alkalmazza a 3D tranzisztor struktúrát, hogy végre átlépjék a mostanáig használt planáris felépítések által állított korlátokat. Ezt egyébként szinte minden chipgyártó megteszi majd, illetve megtette már a 20 nm alatti csíkszélesség kidolgozásával egyidejűleg.

Az új eljárás persze minden bizonnyal itt még nem lesz maximálisan kihasználva, akad majd benne tartalék, amit a mostani tapasztalatszerzést követően tudnak belőle előcsalogatni a későbbiekben, de az előrelépés már így is jelentős. A 20 nm-es HKMG eljárással készült Exynos 7410-nél az első generációs 14 nm-es, 3D FinFET struktúrát használó megoldások 20 százalékkal gyorsabbak lehetnek úgy, hogy emellett a fogyasztásuk mintegy 35 százalékkal csökken. Az ilyen lapkával szerelt okostelefonok tehát hosszabb ideig bírhatják egy feltöltéssel, vagy ha a gyártó úgy kívánja, vékonyabbak és könnyebbek lehetnek, hiszen az üzemidő szinten tartásához elég lesz egy kisebb kapacitású akkumulátor is. És ez még nem minden, ugyanis ezzel együtt a chipek mérete is csökkent. A Samsung elmondása alapján 30 százalékkal kevesebb helyet igényel a 14 nm-es lapka, ami egyrészt ismételten nagyobb mozgásteret biztosít a mérnököknek, másrészt hosszabb távon (miután a fejlesztésbe fektetett pénz megtérül) olcsóbb SoC-ket hozhat.

A tömegtermelés ugyan már beindult, ám arról egyelőre nem szólt a bejelentés, hogy melyik chip is az pontosan, amelyiket a Samsung már az új technológiáját felhasználva gyártja, és hogy mikor debütálhat. Természetesen a találgatások azonnal megkezdődtek. Sokan már a Galaxy S6-ot feltehetően mozgásba lendítő Exynos 7420-ról is azt feltételezik, hogy 14 nm-es csíkszélességű. Amennyiben azt esetleg nem is, az év második felére datálható Galaxy Note modellt már biztosan egy ilyen Exynos 7 Octa fogja meghajtani. Legalábbis részben, mert a Samsung eddig mindig használta a Qualcomm chipjeit is, és ez jó eséllyel most sem lesz másként, bár a Snapdragon 810 körül eléggé „forrt a levegő” az elmúlt hetekben. Ami biztos, hogy a big.LITTLE architektúra épül majd a lapka, és Cortex-A53, valamint Cortex-A57 processzormagok négyese található benne, a grafikus feladatok felelőse pedig egy Mali-T760 lesz (egyelőre ismeretlen konfigurációba rendezve).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward