120 Hz-es 8K-s kijelző a Sharptól, HDR támogatással

A Sharp egy óriási felbontású IGZO panelről rántotta le a leplet, de ezzel együtt a VR headsetekre is gondoltak a gyártók illetékesei.

120 Hz-es 8K-s kijelző a Sharptól, HDR támogatással

A Sharp az éppen zajló CEATIC 2016 alkalmával – amelynek Japán ad helyet – egy meglehetősen érdekes monitort mutatott be, ami több szempontból is a jövőt képviseli: 8K-s natív felbontást használ, rendelkezik HDR támogatással, paneljének maximális képfrissítési rátája pedig 120 Hz. Rajta kívül egy VR eszközökbe szánt 2,87 hüvelykes kijelzőt is bemutatott a gyártó, ere még a hír végén visszatérünk.

8K120p felbontás HDR támogatással, 27 hüvelyken

Fotó: PcWatch

Az egyelőre még csak prototípusként létező kijelző mindössze 27 hüvelykes képátlóval rendelkezik, IGZO panelje azonban óriási durranásként fogható fel, hiszen 7680 x 4320 pixeles natív felbontást alkalmaz, vagyis képpont-sűrűsége 326 PPI, azaz extrém részletes képi megjelenítést ígér. Ez már az okostelefon kijelzők territóriuma. Az új monitor a rendelkezésre álló adatok alapján 8K módban is támogatja a 120 Hz-es képfrissítési rátát, valamint High Dynamic Range, azaz HDR támogatást is kapott. Előbb említett tulajdonságaihoz hasonlóan extrém a panel fénysűrűsége is, hiszen 1000 cd/m2-es értéket képvisel.

Fotó: PcWatch

Az óriási felbontás és magas képfrissítési ráta mellett dolgozó, ráadásul HDR támogatással is rendelkező panel kiszolgálása abszolút nem egyszerű. A folyamathoz szükséges sávszélesség 120 Gb/s körül helyezkedhet el, ráadásul ebben még nincs benne az overhead sem. A nem mindennapi kiívás leküzdéséhez 8 darab DisplayPort kábelt, és így 8 darab DisplayPort videó be/kimenetet használtak, arról azonban nincs információ, hogy milyen konfigurációhoz kapcsolódott a különlegesség.

Fotó: PcWatch
Fotó: PcWatch

Az új monitor egyelőre csak bemutató darabként funkcionál, kereskedelmi forgalomban majd csak később jelenhetnek meg a hasonló kvalitású példányok – jelenleg még úgyis feleslegesek, hiszen egyelőre sem hardverteljesítmény, sem pedig tartalom szintjén nem egyszerű őket kiszolgálni.

Célkeresztben a következő generációs VR headsetek

A második különleges kijelző egy 2,87 hüvelykes megoldás volt, amely kis képátlója ellenére óriási, 1920 x 2160 pixeles natív felbontást kínál, így képpont-sűrűsége félelmetesen magas, 1008 PPI értéket képvisel. A két kijelző segítségével a VR headsetekben a néző két szeme előtt könnyedén megjelenhetnek akár 4K-s tartalmak is, ami a jelenlegi megoldásokhoz képest komoly előrelépés.

Fotó: PcWatch

Összehasonlításképpen a népszerű HTC Vive fedélzetén szemenként 1080 x 1200 pixeles felbontás áll rendelkezésre egy-egy 3,62 hüvelykes kijelzőn keresztül, ami kijelzőnként 447 PPI képpont-sűrűséget jelent. A Sharp újdonsága tehát adott képterületre vetítve több, mint dupla annyi képpontot kínál, de ennek persze ára is van: egyrészt a panel nem lesz olcsó, másrészt nagyobb teljesítményű hardver kell majd hozzá, hogy ki lehessen aknázni a benne rejlő lehetőségeket.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az új kijelző mikor válik elérhetővé.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward