12 és 14 TB-os merevlemezekkel jelentkezik a Toshiba

Az újdonságok a hálózati adattárolók és az asztali számítógépek szegmensét veszik célba.

12 és 14 TB-os merevlemezekkel jelentkezik a Toshiba

A Toshiba összesen négy új merevlemez piacra dobására készül, amelyek az N300-as és az X300-as sorozatok kínálatát gyarapítják majd. Az N300-as modellek elsősorban a folyamatosan üzemben lévő hálózati adattárolókban kaphatnak majd helyet, míg X300-as társaikat már inkább a tradicionális asztali számítógépekbe szánja a vállalat.

Az N300-as és X300-as sorozatot erősítő 12 és 14 TB-os modellek héliummal töltött 3,5 hüvelykes házzal rendelkeznek, alapjukat pedig a Showa Denko által gyártott 1,56 TB-os PMR (Perpendicular Magnetic Recording) adattároló korongok képezik, amelyekből modelltől függően akár 9 is helyet kaphat egy-egy termék házában. Az újdonságok sokban emlékeztetnek az üzleti szektorba szánt MG07-es sorozatra, vagyis adattároló korongjaik 7200-as percenkénti fordulatszámmal pörögnek, gyorsítótárból 256 MB-nyit kaptak, az adott rendszerhez pedig SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel kapcsolódnak. Viszont üzleti társaikhoz képest némi különbségről is kell beszélni, ugyanis az újdonságok nem rendelkeznek környezeti érzékelőkkel, illetve áramszünet elleni védelemmel (PLP) ellátott tartós írási gyorsítótárral (PWC), és egyéb üzleti szintű szolgáltatással sem.A friss merevlemezek aktív üzemmódban nagyjából 9 Wattos fogyasztást produkálnak.

Platform terén nagyon fontos megemlíteni, hogy a HDD korongokat tartó motortengely alul és felül is rögzítve van, ami általában az üzleti merevlemezek sajátossága. A Toshiba által Stable Platter Technology néven emlegetett módszerrel minimalizálni lehet a vibrációt, ami összességében jótékonyan hat a stabilitásra és elősegíti a megbízható működést is. Sebesség terén a 12 TB-os modelleknél 253 MB/s-os, míg a 14 TB-os példányoknál már 260 MB/s-os maximális folyamatos adatátviteli tempóra nyílik mód, hála a nagy adatsűrűségnek.

Galéria megnyitása

Az N300-as sorozat 12 és 14 TB-os tagját hálózati adattárolókban használhatjuk, ahol nyolclemezes környezetig bezárólag érdemes rájuk számítani. A megbízható működésről az STP (Stable Platter Technology)mellett az RV szenzorok gondoskodnak, amelyek a sok rezgést generáló környezetben is optimális, folyamatos teljesítményt garantálnak a meghajtók számára. Az X300-as sorozat 12 és 14 TB-os tagjaiból már hiányzik az említett RV szenzor, ám ez a célterületen nem igazán probléma, hiszen egy átlagos modern asztali számítógépben nem valószínű, hogy több ilyen merevlemez kap majd helyet.

Strapabíróság és terhelhetőség terén eltérnek egymástól az említett családok képviselői. Míg az N300-as modelleket gond nélkül lehet 24/7 üzemmódban használni, megszakítás nélkül, addig az X300-as modellekre már nem mondható el ugyanez, legalábbis hivatalosan nem ilyen felhasználásra készültek. Éves terhelhetőség terén az N300-asok 180 TB-nyi adatmozgást viselnek el, az X300-asoknál azonban jelenleg még nem érhető el ilyen adat, a Stable Platter Technology azonban ezekben a termékekben is fellelhető, ami mindenéppen jó hír.

Mindkét család tagjaira három év jótállás vonatkozik, megjelenésükre még ebben a hónapban számíthatunk. Az egyelőre nem derült ki, hogy az újdonságok mennyibe kerülnek majd. Némi támpontot adhat, hogy az X300-as család 10 TB-os tagja jelenleg picivel több, mint 110 000 forintba kerül, csak úgy, ahogy az N300-as sorozat 10 TB-os tagja is. A 12 és 14 TB-os modellek ára így sorrendben 135 000 és 165 000 forint körül helyezkedhet majd el, de ez csak tipp.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap