103 ventilátort tartalmazó gigantikus teszt született

Talán még soha senki nem tesztelt le annyi rendszerhűtő ventilátort, mint a napokban a Hardware.info munkatársai. A teszt a 120 milliméteres légkeverőkre fókuszál.

103 ventilátort tartalmazó gigantikus teszt született

A rendszerhűtő ventilátorok piacán rengeteg különböző termék közül választhatunk, ám ezeket csak nagyon ritkán láthatjuk viszont tesztekben – főleg olyanokban, amelyek nagyobb mintával dolgoznak, azaz többféle gyártó termékeit is felvonultatják. Persze ez nem is csoda, hiszen a rendszerhűtő ventilátorok – egy-két kivételt leszámítva – nem túl különlegesek, de egy konfiguráció esetében mégis komoly jelentőséggel bírnak, hiszen erősen meghatározzák a felhasználói élményt. Egy zajos ventilátorokkal ellátott PC közelében 10 percet is kellemetlen ülni, nem hogy egy egész munkanapot.

Pont a fentiek miatt dönthettek úgy a Hardware.info munkatársai, hogy letesztelnek néhány 120 milliméteres átmérőjű rendszerhűtő ventilátort: a srácok annyira belelendültek a dologba, hogy végül összesen 103 ventilátor landolt a tesztpadon. A masszív teszt keretén belül nem csak a légáramot, de a zajszintet és a hatásfokot is vizsgálták, így végül elég komoly mennyiségű információra sikerült szert tenniük.

Annak érdekében, hogy a kép minél színesebb lehessen, a teszteket 12 voltos és 7 voltos feszültség alkalmazásával egyaránt elvégezték. Ennek eredményeként meglehetősen érdekes kép rajzolódott ki a mezőnyről: 7 voltos feszültséget alkalmazva nem ugyanazok a ventilátorok lettek a leghalkabbak és a legjobb teljesítményűek, mint 12 voltos feszültség esetén. Extraként arra is fény derült, mely ventilátorok passzolnak legjobban a folyadékhűtő rendszerek hőleadó radiátoraihoz.

Rendhagyó módon egy olyan teszt is készült, amelynek keretén belül 30 dB(A) zajszintre állították be az összes versenyzőt, majd megvizsgálták, azonos zajszint esetén melyik ventilátor nyújtja a legkomolyabb légáramot. Az élmezőnyben az Enermax, a Noiseblocker és a Corsair légkeverőit találhatják meg mindazok, akik ellátogatnak ide, és elolvassák a cikket, vagy legalábbis végignézik az egyes diagramok eredményeit.

Persze azt azért hozzá kell tenni a fentiekhez, hogy a rendszer zajszintje a ház kialakításától is függ: nem mindegy, milyen akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik az adott kuckó – például zajszigetelt-e vagy sem –, plusz az sem mellékes, hogy milyen egyéb zajforrások kapnak helyet az adott rendszerben. Ettől függetlenül a fenti teszt mindenképpen remek segítséget nyújthat abban, hogy rátaláljunk az igényeinknek legmegfelelőbb ventilátorra.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward