100 dollárnál is olcsóbb tablet Intel alapokon

A HP 7 a felesleges költségek lefaragásának jegyében jött létre, és ezt az ajánlott fogyasztói ára is jól mutatja.

100 dollárnál is olcsóbb tablet Intel alapokon

Az Intel már korábban hangoztatta, hogy az ünnepek közeledtével olyan táblagépek is kaphatóak lesznek, amik 100 dolláros áron kínálják a vállalat megoldásait. Nos, eddig az nem volt tiszta, hogy honnan akasztanak le akár egy ilyen tabletet, ám most kiderült, hogy az idén visszatérő Hewlett-Packard lesz ebben a partnerük.

A két nagyvállalat összefogásának köszönhetően immáron a köreinkben köszönhetjük a HP 7-et. Az egyszerű elnevezés mögött egy legalább ennyire egyszerű konfiguráció rejlik, de a gép teljesítményére nem lehet majd különösebb panaszunk. Ár-érték arány tekintetében igazi bajnokkal van dolgunk. A tábla lényege a burkolat alatt rejtőző Intel Atom Z2460 SoC. Ez, az egyetlen 1,6 GHz-es frekvencián üzemelő, x86-os processzormagot és PowerVR SGX540 grafikus egységet rejtő SoC, a teljesítményét tekintve a négy Cortex-A7 és Cortex-A5 magos ARM alapú megoldások között helyezkedik el. Itt viszont nem kell a magok számával foglalkozni, ami nagy előny, mert így a maximális teljesítmény mindenkor, plusz optimalizálás nélkül elérhető. A hasonló készülékek tesztjei alapján várhatóan az Android rendszerrel semmilyen probléma nem lesz, de a komolyabb játékok azért már fejfájást okozhatnak a HP gépének.

A lapka mellett 1 GB-nyi DDR2-es rendszermemória van, a háttértár pedig 8 GB-os méretet öltött, ami egyébként nem túl sok, de a bővíthetőségének köszönhetően nem jelent gondot. A HP friss készüléke 7 colos méretű panellel lett felvértezve. A kijelzője 1024 x 600 képpontos felbontású és állítólag IPS technológiás, így még a széles betekintési szögekről sem kell lemondanunk a kedvező árért cserébe. A megjelenítő felett egy kamera is bevetésre került, ám ez csak VGA képeket képes megörökíteni és továbbítani, így kizárólag a videócsevegéseink bonyolítására alkalmas. A kapcsolati képességei tablet szinten átlagosak: van a fedélzetén 802.11 b/g/n előírásoknak megfelelő Wi-Fi és egy Bluetooth 2.1-es modul.

Az operációs rendszer szerepében egyébként az Android 4.1-es verziószámmal megbélyegezett Jelly Bean variánsa van jelen. Ez mostanra másfél éves, így a HP-nak nem igazán van arra mentsége, hogy miért nem sikerült egy frissebb változatot tető alá hoznia, remélhetőleg azért frissítés formájában legalább az Android 4.2 elkészülhet rá – ez sok, a tabletek körében fontos dolgot hozna. A táblagép háza 9,9 milliméter vastag, a készülék súlya pedig 376 gramm lesz. Az akkumulátorról nem közöltek pontosabb adatokat, ám arra fény derült, hogy az üzemideje egyetlen feltöltést követően nagyjából 5 órás lesz (átlagos terhelés mellett).

A HP 7 egyelőre csak a hírhedt "Black Friday" alkalmával került terítékre. Az ára egészen pontosan 89 dollár, ami már a legolcsóbb kínai megoldások között indul harcba a vásárlók kegyeiért. Minden bizonnyal kapósnak fog bizonyulni a termék, és a nagy népszerűséget látva, remélhetőleg a későbbiekben szélesebb körben is elérhetővé fog válni az Intel és a HP együttműködésének legújabb gyümölcse.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward