10 Windows 7 finomhangolás

Annak ellenére hogy a Windows 7 még hivatalosan nem került kiadásra (az RC-változat is csak május elejére várható), sokan használják fő rendszerként a Microsoft javaslatának ellenére. Az ok nagyon egyszerű, számos felhasználó szerint stabilabb és megbízhatóbb a Vistánál, illetve - a ZDNet friss kérdőívének eredménye szerint - négyszer boldogabbak a W7-felhasználók, mint a korai Vista-használók. Azonban a Windows 7 sem tökéletes rögtön a feltelepítés után, ezért pár finomhangolást gyűjtöttünk össze, amivel könnyebbé tehetjük az életünket az új operációs rendszerrel.

10 Windows 7 finomhangolás

Annak ellenére hogy a Windows 7 még hivatalosan nem került kiadásra (az RC-változat is csak május elejére várható), sokan használják fő rendszerként a Microsoft javaslatának ellenére. Az ok nagyon egyszerű, számos felhasználó szerint stabilabb és megbízhatóbb a Vistánál, illetve - a ZDNet friss kérdőívének eredménye szerint - négyszer boldogabbak a W7-felhasználók, mint a korai Vista-használók. Azonban a Windows 7 sem tökéletes rögtön a feltelepítés után, ezért pár finomhangolást gyűjtöttünk össze, amivel könnyebbé tehetjük az életünket az új operációs rendszerrel.

[bold] 1. Hozzuk vissza a Gyorsindítás eszköztárat (Quick Launch)

[/bold]

A Windows 7 tálcája minden bizonnyal nagy előrelépés, sokaknak megtetszett, ugyanis lehet rá programokat aggatni és viszonylag könnyen lehet kezelni. Azonban biztos sokan szerették a korábbi Windows-okban azt, hogy a tálca egy bizonyos helyére olyan programokat rakhattak, amiket nem használtak nagyon gyakran, de mégis többször ahhoz, hogy minden alkalommal a Start menüből kelljen előkeresni. Alapértelmezésben nincs benne a Windows 7-ben ez az eszköztár, azonban van rá mód hogy visszahozzuk.

Ehhez egy új eszköztárat kell létrehozni a tálcán, az elérési útnak pedig egy rejtett mappát kell megadni: %userprofile%AppDataRoamingMicrosoftInternet ExplorerQuick Launch. Ezután még lehet rajta kicsit kozmetikázni ha levesszük a tálcáról a zárolást és módosítjuk az eszköztárat. Az eltávolításhoz szimplán deaktiválni kell a Toolbart. Képekkel együtt itt található egy tutorial a finomhangolás elvégzéséhez.

2. Úgy nézzen ki a tálca, ahogy azt a Vistánál megszokhattuk.

Sokaknak nem tetszik ez az új tálca, számukra van megoldás, hogy visszahozzuk a régi, Vista/XP tálcát. Ezzel helyet spórolhatunk a képernyőn is, ugyanis a régi tálca a kisebb ikonokkal kevesebb helyet foglal el. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy jobb gombbal rákattintunk a Start gombra, és kiválasszuk a Properties menüpontot, a Taskbar fülön pedig kipipáljuk a "Use small icons"-hoz tartozó négyzetet és kész vagyunk. Ha megállunk ezen a fülön akkor még további érdekes opciókat is kiválaszthatunk, többek között kikapcsolhatjuk a csoportosítást, és áthelyezhetjük máshova a tálcát.

3. Több monitoron különböző háttérképek

Két vagy többkijelzős rendszerek kezelése sokat javult a Windows 7-ben, azonban még nem került a rendszerbe olyan lehetőség, hogy mindegyik megjelenítőre más-más háttérképet helyezzünk. Ha azonban mégis így döntünk, akkor ezt csak egy külső programmal tudjuk elvégezni. Az alkalmazás a DisplayFusion névre hallgat, amiből erre a célra elég az ingyenes változat is.

4. Aero Snap kikapcsolása

A Windows 7 felületének egyik új szolgáltatása az Aero Snap. Tulajdonképpen arról van szó, hogyha a képernyő egy meghatározott részére mozgatunk egy ablakot, akkor az Aero Snap automatikusan átméretezi azt. Például ha a képernyő tetejére mozgatunk egyet, akkor kinagyítja teljes méretre azt, ha a képernyő szélére akkor pedig a fél-asztalt fogja automatikusan elfoglalni az adott ablak. Ez számos esetben lehet zavaró, így természetesen lehetőség van a kikapcsolására. Ehhez a Control Panelen keresztül az Ease of Access Center menüpontba kell mennünk, ahol a Make the Mouse Easier to Use menüpontot kell kiválasztani. Ezen belül a Prevent Windows From Being Automatically Arranged When Moved To The Edge Of The Screen melletti négyzetet kell bejelölni, ha deaktiválni szeretnénk a funkciót.

5. A régi nézet visszahozása a Control Panelen

A Windows 7 Control Panelje kategorizálva jeleníti meg a menüpontokat, azonban visszaállíthatjuk a régi, megszokott, Vista-előtti ikonos formába. Ez azonban nagyon nagy helyet foglal el, ezért érdemes kis ikonméretre kapcsolni. Ehhez a lista tetején lévő View by legördülő menüből a Small icons-t kell kiválasztani.

6. Szövegformázás a Sticky Notes-ban

Ha ezeket a ragadós cetliket használjuk, akkor nem kínál fel nekünk semmiféle szövegformázási opciót a rendszert. Pedig nagyon hasznos, ha például számozott listát készítünk amiben a napi teendőket soroljuk fel. Ehhez billentyűkombinációkat kell alkalmaznunk (amik máshol is működnek már nagyon régóta):

CTRL + B: félkövér betűk

CTRL + I: dőlt betűk

CTRL + U: aláhúzás

CTRL + T: áthúzás

CTRL + SHIFT + L (egyszer): számozatlan lista

CTRL + SHIFT + L (kétszer): számozott lista

CTRL + SHIFT + >: szövegméret növelése

CTRL + SHIFT + <: szövegméret csökkentése

7. Windows features

A Windows 7 nagyon flexibilis a szolgáltatások terén, így lehetőség van olyan összetevők (pl.: Internet Explorer, Windows Search, Gadget-ek) kikapcsolására is, amiket a korábbi változatokban csak hatalmas nehézségek árán lehetett eltüntetni. Ehhez csak a Control Panel-be kell bemennünk, ahol a Programs And Features menüpontnál a Turn Windows Features On Or Off-ra kattintva kivesszük a nem kívánt dolgokat.

8. Az Adobe Reader megregulázása

Ha felraktuk az Adobe Readert a Windows 7-re, akkor bizonyosan tapasztaltuk azt, hogyha meg szeretnénk nyitni egy sértetlen PDF-fájlt, akkor egyszerűen nem nyitja meg a program. Úgy tűnik a gond az Adobe és az IE 8 között keresendő, ugyanis ha kikapcsoljuk a PDF-ek megjelenítését a böngészőben, akkor minden gond nélkül megnyit minden állományt a szoftver. Ehhez be kell mennünk az Adobe Reader-be, azon belül az Edit, majd a Preferences menüpontra, ahol az Internet kategóriában a Web Browser Options-ök alatt vegyük ki a pipát a Display PDF In Browser négyzetből.

9. Új billentyűkombinációk

A Windows 7-tel együtt új billentyűkombinációk is érkeztek, amik jelentősen megkönnyítik a használatot.

Windows + E: új Explorer ablak megnyitása

Alt + P egy Explorer ablakban: előnézeti kép megjelenítése

Windows + P: a képernyőváltó megjelenítése

Windows + szóköz: megjeleníti az asztalt

Windows + [+], Windows + [-]: bekapcsolja a nagyítót

Ctrl + (kattintás egy ikonra a tálcán): váltogat a megnyitott ablakok között

Windows + bal vagy jobb nyíl: az aktív ablakot a monitor bal vagy jobb oldalára helyezi, és kitölti vele a fél asztalt

Windows + SHIFT + bal vagy jobb nyíl (több kijelző esetén): az aktív ablakot a bal vagy jobb monitorra helyezi át

10. A Windows 7 telepítése pendrive-ról

Ha netbookunk, vagy olyan hordozható gépünk van amiben nincs DVD-meghajtó, vagy szeretnénk a DVD-sebességnél gyorsabban egy Windows 7-et a gépre varázsolni, akkor telepíthetjük a rendszert USB-kulcson keresztül is. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a Windows 7 lemezképfájl tartalmát egy legalább 4 GB-os kapacitású pendrive-ra másoljuk, és erről indítsuk a gépet.

Megjegyzés: különböző kiadásoknál (más-más build-ek esetén) a menüpontok helye és neve változhat.

forrás: TechRepublic

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward