10 TB-os taggal bővült a HGST UltraStar He családja

A hét adattároló korongot tartalmazó 3,5 hüvelykes HDD házat légmentesen lezárták, a levegő helyére pedig héliumot töltöttek.

10 TB-os taggal bővült a HGST UltraStar He családja

A Western Digital leányvállalataként működő HGST ma egy friss merevlemezt mutatott be, amely nem kevesebb, mint 10 TB-os adattároló kapacitással bír, mégis belefér a 3,5 hüvelykes formátum szabta keretekbe, hála a héliummal töltött, légmentesen lezárt merevlemezháznak, illetve a speciális korongelrendezésnek.

A HGST héliummal töltött merevlemezei gyakorlatilag kétféle kivitelben érkeznek. Az UltraStar He család tagjai a tradicionális PMR (Perpendicular Magnetic Recording) adatrögzítési technológiát alkalmazzák, míg az UltraStar Archive Ha modellek már SMR (Shingled Magnetic Recording) adatrögzítési technológiával kombinálják a hélium nyújtotta előnyöket. A héliummal töltött ház mögött a HelioSeal technológia lapul, míg a hét HDD korong 3,5 hüvelykes házba zsúfolását a 7Stac technológia segíti.

A HGST He merevlemezcsaládjának 6 TB-os tagja 2013 novemberében debütált, majd az előző év végén a 8 TB-os példány is megérkezett. Idén júniusban jelent meg az archiválási feladatokra szánt UltraStar Ha10-es modell, amely 10 TB-os adattároló kapacitást kínált és SMR technológiára épült. Akkoriban a HGST illetékesei elárulták, már egymilliónál is több HelioSeal merevlemezt sikerült leszállítaniuk, azaz a piac élénken érdeklődik a termékek után. Most, a 10 TB-os UltraStar He10 modell bejelentésekor már négymillió HelioSeal merevlemez értékesítéséről esett szó, azaz egyre komolyabb tempóban terjednek az újdonságok.

Ez persze nem is véletlen, hisz a héliummal töltött merevlemezek kategóriájukon belül sokkal jobb fogyasztás mellett dolgoznak, mint hagyományos társaik, megbízhatóságukat pedig jól jellemzi, hogy gyártójuk szerint 2,5 millió üzemórát működnek hiba nélkül. Ezek az előnyök ellensúlyozzák a vásárláskor tapasztalható árkülönbséget, hisz a birtoklási és üzemeltetési költségek sokkal kedvezőbbek. Mivel ezek az adattárolók kevesebbet fogyasztanak, így az adattároló központok üzemeltetése is olcsóbb lehet, plusz a nagy adattároló kapacitás jóvoltából egy rack sokkal több adatot tárolhat, mint ha átlagos merevlemezekkel szerelték volna fel – a friss, 10 TB-os modell érkezésével még tovább javul a helyzet.

Az UltraStar He10 tehát 3,5 hüvelykes formátummal érkezik, csatolófelület tekintetében pedig SATA 6 Gbps-os és SAS 12 Gbps-os példányok egyaránt készülnek belőle. Az adattároló alapértelmezetten 4 KB-os szektorokkal dolgozik, de 512 bájtos emulációval működő példányok is elérhetőek lesznek. A hét darab, 7200-as percenkénti fordulatszámmal pörgő adattároló koronggal ellátott újdonság 256 MB-nyi gyorsítótárral dolgozik. Adattitkosítás és adatvédelem terén több opcióval is találkozhatunk: ilyen az Instant Secure Erase (Azonnali Biztonságos Törlés), a Self-Encryption (Öntitkosítás), valamint a Secure Erase (Biztonságos Törlés), illetve a TCG és az FIPS adattitkosítás is. Az új merevlemez Rotational Vibration Safeguard támogatással érkezik, ami a többlemezes környezetben tapasztalható rezgések elviselését segíti, de ezen felül Rebuild Assist Mode is rendelkezésre áll, ami a sérült RAID tömb újraépítésében nyújt komoly segítséget.

Az UltraStar He10-es merevlemezek szállítása már megkezdődött, listaárakról azonban egyelőre nem esett szó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward