10 TB-os 2,5 hüvelykes és 6 TB-os M.2-es SSD-k jönnek?

A Micron második generációs 3D NAND Flash memóriachipjei óriási adattároló kapacitást nyújtanak, valamint költségek terén is komoly előrelépést hoznak.

10 TB-os 2,5 hüvelykes és 6 TB-os M.2-es SSD-k jönnek?

Az Intel és a Micron közös vállalataként működő IMFT jelenleg éppen az első generációs 3D NAND Flash memóriachipekkel próbál betörni a piacra, de hamarosan megérkeznek a második generációs példányok is, amelyek elődeikhez képest dupla akkora adattároló kapacitást kínálnak.

Az első generációs 3D NAND Flash memóriachipek 32 réteggel rendelkeznek, ami MLC lapkák esetén 32 GB-os (256 Gb-es), TLC lapkák esetén pedig 48 GB-os (384 Gb-es) adattároló kapacitást eredményez. Az említett értékek a második generációs 3D NAND Flash lapkák érkezésével duplázódni fognak, azaz MLC fronton már 64 GB-nál, TLC fronton pedig 96 GB-nál tetőzik az egy lapkával elérhető adattároló kapacitás értéke.

A NAND gyártók akár 16 darab ilyen lapkát is belezsúfolhatnak egyetlen memóriachip tokozásába, így a második generációs IMFT 3D NAND Flash memóriachipek tokozásonként 1 TB-nyi (MLC) vagy 1,5 TB-nyi (TLC) adattároló kapacitást is elérhetnek. Az adattároló kapacitás növekedése főleg a mobilpiac számára lesz jó hír, hiszen a mobileszközökhöz – vagyis az okostelefonokhoz és a táblákhoz – sokkal nagyobb adattároló kapacitás biztosítható, de az előrelépés a 2,5 hüvelykes és M.2-es formátumú SSD-k piacára is kedvező hatást gyakorolhat. Az új memóriachipekkel könnyedén készíthetőek olyan 2,5 hüvelykes SSD meghajtók, amelyek csak 7 milliméter magasak, viszont 10 TB-nyi adattároló kapacitást kínálnak; M.2 SSD kártyák terén pedig a 6 TB-os adattároló kapacitás elérése sem lesz lehetetlen.

Az óriási mértékű tárhely-bővülés persze mit sem ér, ha a sebesség nem nő fel a feladathoz: a rengeteg cellát tartalmazó tárhely gyors kezeléséhez nagy teljesítményre lesz szükség, zömében párhuzamos feladatvégzéssel karöltve. A megfelelő teljesítményszint biztosításához egy fontos változtatást már eszközöltek is: a korábbival ellentétben az új memóriachipek nem Dual-Plane, hanem Quad-Plane kivitelben érkeznek, azaz közel úgy teljesít majd egy-egy memóriachip, mint ha négy negyedakkora kapacitású chipből álló tárhely lenne.

A fentiek nagyon jól hangzanak, de hogy a tervekből mikor lesz valóság? A jelek szerint hamarosan, ugyanis nagyon jól halad a munka. Az első generációs 3D NAND Flash memóriachipek gyártásával kapcsolatos munkálatokkal már most is sokkal jobban állnak a szakemberek, mint ahogy azt a kitűzött ütemterv indokolná, így már az év végén sor kerülhet a váltásra, azaz a 3D NAND Flash memóriachipekből több készülhet, mint 2D NAND Flash alapú, azaz planáris társaikból.

Ez azért is nagyon jó hír, mert a 16 nm-es planáris NAND Flash memóriachipekhez képest már az első generációs 3D NAND Flash memóriachipek is mintegy 25%-os árelőnyt képviselnek, vagyis ennyivel kedvezőbb az 1 GB-nyi tárhely előállítására jutó költség. Ez az előny egyelőre még nem jelentkezik a piacon, ugyanis a tömegtermelés még csak éppen fellendülőben van, de ha elindul az „úthenger”, még a jelenlegi 0,20 dollár/GB árszint alá is beeshetnek az árak.

A második generációs 3D NAND Flash chipek gyártása 2017 folyamán indulhat meg: az első lépcsőre az első negyedév folyamán kerül sor, majd a második negyedév folyamán magasabb fokozatra kapcsolnak az üzemek. A második generációs NAND Flash memóriachipek első generációs társaikhoz képest újabb 30%-is költségcsökkenést hozhatnak, így az árszint a 0,15 dollár/GB érték alá is benézhet. Ennek hatására a nagyobb adattároló kapacitású SSD meghajtók még szélesebb vásárlói kör számára válhatnak megfizethetővé.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward