10-szeres zoomátfogásra képes kameramodul az Oppótól

A mobilos fotózásban új lehetőséget nyújtó megoldás mellett egy ígéretes ujjlenyomatomat-olvasón is dolgozik a cég.

10-szeres zoomátfogásra képes kameramodul az Oppótól

Az Oppo sok érdekes fejlesztéssel rendelkezik az okostelefonok piacán, és ezúttal is több figyelemre méltó megoldással rukkolt elő. A vállalat beszámolt egy konstrukcióról, ami nagy zomátfogást biztosít a kameramodul révén, valamint egy olyan ujjlenyomat-olvasóval is előállt, ami lényegesen nagyobb felületen fog üzemelni a kijelző mögött, mint a mostani megoldások.

Hibrid optikai zoom speciális felépítéssel

Az Oppo sok innovatív megoldással szolgált már a mobilfotózás terén, az N1 volt a világ első forgatható kamerás mobilja, amivel kiváló szelfiket lehetett készíteni, a Find 7 pedig 50 megapixeles képeket tudott lőni egy különleges szoftveres trükkel, ami valóban óriási részletességet eredményezett. Most pedig a kínai alakulat lerántotta a leplet egy olyan kamerarendszerről, ami minden eddiginél nagyobb zoomátfogással rendelkezik. Egy triplakamerás modulról beszélhetünk, ahol van ultraszéles látószögű, normál és egy nagyon különleges, zoomolásra képes kamera. A cég egészen pontosan tízszeres hibrid közelítési képességről beszél.

Galéria megnyitása

Az egység legérdekesebb része az a kamera, ami a zoomról gondoskodik, ennél a technológiánál az érzékelő nem úgy helyezkedik el a házban, ahogy azt korábban megszokhattuk, hanem az oldalára van állítva, és periszkópszerűen néz ki a modul struktúrája. A fény itt először egy prizmába jut a lencsék helyett, és a prizma irányítja rá a szenzorra a fényt, de még mielőtt az az érzékelőbe „csapódna”, áthalad a nagy területen elosztott lencséken is. Rutinosabb olvasóink számára a képek alapján ismerős lehet ez az egészen speciális dizájn, ami azzal magyarázható, hogy az Oppo már ugyanezzel a kialakítással korábban, 2017 elején beharangozott egy ötszörös zoomolási lehetőséggel kecsegtető kameramodult. (Az viszont sosem valósult meg kereskedelmi forgalomba szánt gépezet kereteiben, és ez bizony nem túl jó előjel a mostani fejlesztésre nézve.)

Galéria megnyitása

A tízszeresre növelt zoom ezúttal úgy jön össze, hogy a gyújtótáv minimum értéke csak 15,9 milliméter a bevetésre küldött ultraszéles látószögű kamerának hála, míg a maximuma már eléri a 159 millimétert (ekvivalens 35 mm) a periszkópos megoldással. Fontos kiemelni itt, hogy az optikai stabilizálás is meg lesz oldva, és állítólag ez még hatékonyabbnak is bizonyulhat (Dual OIS), mint az átlagos mobilos OIS rendszerek. Nagyobb bemozdulásokat lesz képes megfelelően korrigálni a képalkotás során, ami főleg a videózásnál jöhet majd jól.

Az Oppo nagyon büszke erre a megoldására, külön kiemelte, hogy több mint 200 kutató és fejlesztő szakember dolgozott rajta hosszú ideig, és száznál is több különböző szabadalom által védett technológia felhasználásával jött létre.

Ujjlenyomat-olvasás minden eddiginél nagyobb felületen

Galéria megnyitása

Az Oppo másik újdonsága egy kijelző mögé rejthető ujjlenyomat-olvasó, ami sokkal kényelmesebb használatot biztosíthat majd, mint az az egység (Synaptics Clear ID), ami jelenleg a legtöbb ilyen funkcióval rendelkező eszközben megtalálható. Az optikai eljárás itt is marad, nem ultrahangos fejlesztéssel rukkolt elő a kínai alakulat, azonban az által fejlesztett komponens már jóval nagyobb felületen lesz munkára fogható. Az Oppo hivatalos közleményében az áll, hogy 15-ször nagyobb területen tudja majd észlelni az illetékesek ujjlenyomatát a komponens, szóval itt már alig kell majd azt keresni, hogy a kijelzőnek melyik részét is kell pontosan megtapintani az azonosításhoz – ha minden jól megy, nehezebb lesz mellényúlni, mint eltalálni.

A szakemberek ráadásul azt is kiötlötték, hogyan lehet a biztonságot még magasabb szintre emelni azzal, hogy már meglehetősen nagy felületre terjedhet ki az ujjlenyomat-olvasás. Különböző minták kombinációját is be lehet majd vinni a rendszerbe, szóval egyszerre kettő ujj is használható lesz a biometrikus azonosítás során. Azt pedig már csak a felhasználó tudhatja majd, hogy melyik kettő ujját kell ehhez használnia – sok fals próbát követően pedig minden bizonnyal le fog tiltani.

Az Oppo azt is elmondta, hogy mikor találkozhatnak majd az emberek a most beharangozott fejlesztésekkel. A tízszeres hibrid optikai közelítést a Mobil Világkongresszuson élőben is demonstrálni fogja a cég, viszont azt nem lehet tudni, hogy megjelenésre szánt mobilban mikor tűnhet fel. Ezzel szemben az ujjlenyomat-olvasónál már azt is előre vetítette a kínai alakulat, hogy 2019-ben már bevetésre kerül olyan felsőkategóriás készülék, amiben ez ott lesz.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap