10 GbE támogatással jön a legújabb Qnap NAS

Gyárilag 4 darab GbE port van a terméken, de bővítőkártyával akár 2 darab 10 GbE port is csatasorba állítható. A kellő teljesítményt négymagos SoC biztosítja.

10 GbE támogatással jön a legújabb Qnap NAS

A Qnap egy új ötlemezes hálózati adattárolót mutatott be, amely kifejezetten üzleti felhasználóknak készült. A teljesítmény mellett a fogyasztásra is odafigyel a NAS, hiszen egy energiatakarékos négymagos processzort alkalmaz.

A TS-531P modell lelkét egy Annapurna Labs által készített SoC egység adja, amely az Alpine AL-314 típusjelzést viseli. A processzor összesen négy darab ARM Cortex-A15-ös maggal rendelkezik, amelyek 1,4 GHz-es órajelen ketyegnek. Rendszermemóriából 2 GB-nyi áll rendelkezésre, de a két darab So-DIMM memóriafoglalatban 2 x 1 GB-nyi helyett akár 2 x 8 GB-nyi DDR3-1600 MHz-es modul is helyet foglalhat – a bővítést a felhasználó saját kezűleg is elvégezheti, de akár 2 x 4 GB-nyi rendszermemóriával is megvásárolhatja az új NAS-t. NAND Flash tárhelyből 512 MB-nyit kapunk, a zökkenőmentes hálózati kommunikációról pedig négy darab Gigabites Ethernet port gondoskodik. Mivel PCI Express 2.0 x4-es bővítőhely is rendelkezésre áll, így akár összesen hat GbE porttal, vagy négy darab GbE és két darab 10 GbE porttal is felvértezhető az újdonság, ha beszerezzük a megfelelő bővítőkártyát.

Az adattitkosítás némi sebességcsökkenéssel jár

Az 5 darab 3,5 hüvelykes vagy 2,5 hüvelykes meghajtót fogadó rendszer Hot Swap támogatással érkezik, valamint online RAID migrációra is lehetőséget ad – bármikor kiaknázhatóak vele a RAID5/6 támogatásban rejlő előnyök. A SATA 6 Gbps-os portokkal ellátott rendszer 418 MB/s-os maximális olvasási tempó elérésére képes, az adatok védelméről pedig hardveresen gyorsított adattitkosító motor gondoskodik. A kínálatból az USB 3.0-s portok sem hiányoznak, amelyekből két hátlapi és egy előlapi jut – utóbbival használható az egy gombnyomással működő, konfigurálható gyorsmásoló funkció, előbbiekhez pedig külső adattárak, nyomtatók vagy éppen szünetmentes tápegység is kapcsolható. Az ütőképes hardver hűtését egy 120 milliméteres átmérőjű, hőmérséklet-vezérelt ventilátor végzi.

A termékhez külső bővítőegységek is kaphatóak, amelyek 5 (UX500P) vagy éppen 8 (UX-800P) bővítőhellyel toldják meg az ötlemezes alapgépet. Mivel egyszerre két ilyen bővítőegység csatlakoztatható egy TS-531P NAS-hoz, így akár 21 lemezesre is bővíthető a rendszer.

A kis- és közepes vállalkozásokat célzó újdonság LXC és Docker támogatással érkezik, valamint a Container Stationt is támogatja, így Linux operációs rendszerek is futhatnak rajta, amelyekre a beépített Docker Hub Registry-ből lehet különböző appokat letölteni. A virtualizáció jóvoltából a Container Station egyszerre több konténert is menedzselhet, méghozzá rugalmas felhasználói kezelőfelülettel, informatív kezelőpanellel, jogosultságokkal kapcsolatos beállítási lehetőségekkel és konténer importálási/exportálási opciókkal.

A különböző tartalmak gyors megtalálását a Qsirch névre keresztelt, közel valós időben működő szövegalapú keresőszolgáltatás segíti, a Cloud Drive Sync segítségével pedig a NAS és a felhő alapú tárhelyek tartalmát lehet szinkronizálni – Google Drive, Amazon S3 és DropBox támogatás egyaránt jár.

Az extrákon felül a szokásos alapszolgáltatások is jelen vannak a kínálatban – például nyomtatószerver, letöltő kliens, FTP szerver, VPN szerver, VPN kliens, médiaszerver, DLNA támogatás, stb…

A Qnap ötlemezes újdonsága rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, várható ajánlott végfelhasználói áráról azonban még nem hullott le a lepel. Aki az új NAS minden tulajdonságára kíváncsi, látogasson el a gyártó információkban bővelkedő weboldalára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward