10 Gb-es hálózati vezérlővel jön az új Gigabyte alaplap

Az egyprocesszoros alaplapok között igazi különlegességnek számít a Gigabyte újdonsága.

10 Gb-es hálózati vezérlővel jön az új Gigabyte alaplap

A Gigabyte egy új, meglehetősen különleges alaplappal rukkolt elő, amely az egyprocesszoros alaplapok között elsőként kínál olyan beépített Ethernet vezérlőt, amely 10 Gb-es hálózati sávszélesség biztosítására is képes.

Manapság 10 Gb-es Ethernet vezérlővel felszerelt rendszerhez kétféle módon juthatunk: egyrészt vásárolhatunk olyan, több processzor fogadására képes alaplapot, amely már rendelkezik ilyen vezérlővel, másrészt vehetünk olyan PCI Express bővítőkártyát is, ami tartalmaz 10GBase-T vezérlőt. A több processzor fogadására felkészített alaplap nagyon drága mulatság, de a PCI Express bővítőkártya sem egy filléres kiadás, hiszen ilyesmihez 400 dollár környékén lehet hozzájutni. Más kérdés, hogy a 10 Gb-es hálózat otthoni kiépítéséhez az alaplapon kívül megfelelő infrastruktúra is szükséges, ami megint csak nem olcsó történet.

A Gigabyte új alaplapja nem is feltétlenül az átlagfelhasználókat, hanem azokat a kisvállalati, illetve irodai felhasználókat veszi majd célba, akik költséghatékonyan szeretnének 10 Gb-es Ethernet vezérlővel ellátott rendszert építeni, ami passzol a már kiépített infrastruktúrához. Számukra a Gigabyte GA-6PXSVT alaplapja remek választás lehet.

Hogy mit kínál a szerverekbe, illetve adattárolásért felelős konfigurációkba szánt a deszka? Egy Socket LGA-2011-es processzorfoglalatot, amelyben az E5-1600 v2, illetve az E5-2600 v2 sorozatú Xeon szerverprocesszorokon kívül a második és harmadik generációs Core i7-es sorozatú asztali processzorok is helyet kaphatnak. A 8 darab memóriafoglalat ECC támogatással ellátott, illetve ECC támogatás nélküli memóriamodulokat egyaránt fogad. A memóriafoglalatokat egyébként úgy helyezték el a vállalat mérnökei, hogy az alaplap szerverházban is alkalmazható legyen – a lenti képen látható kialakításnak köszönhetően a levegő remekül átsiklik a memóriamodulok között.

Hálózati támogatás tekintetében igen magasra helyezi a lécet az újdonság, ugyanis a két darab Intel 82574L típusú Gigabites Ethernet vezérlő mellett, amelyek két darab Gigabites Ethernet portot biztosítanak a rendszer számára, még egy Intel 82599EN vezérlő is rendelkezésre áll, amely egy 10 Gb-es SFP+ porttal ajándékozza meg a felhasználókat.

Az újdonság egy ASPeed AST2400-as 2D-s video vezérlőt is kapott, ami diagnosztikai célokra, illetve a rendszer működésének szemmel tartására vethető be. A C602-es lapkakészletre támaszkodó alaplap SATA portokkal meglehetősen jól el van eresztve, ugyanis a C602-es lapkakészlet két darab SATA 6 Gbps-os és négy darab SATA 3 Gbps-os (RAID 0,1,5,10 támogatással), két Marwell 88SE9230-as vezérlő pedig további nyolc darab SATA 6 Gbps-os portot kezel (RAID 0,1,10 támogatással). A SATA 6 Gbps-os portok közül kettő SATA DOM támogatást is kapott. A bővítőhelyek között három darab PCI Express 3.0 x16-os slot sorakozik, amelyek x16-x16, illetve x16-x8-x8 módban üzemelnek attól függően, hogy az alaplapi jumpereket hogyan konfiguráljuk.

A négy darab ventilátor csatlakozóval ellátott alaplapon egy TPM tüskesor, egy USB 3.0-s tüskesor és egy USB 2.0-s tüskesor egyaránt jelen van. USB 2.0-s portokból a hátlapon kettő, a C602 passzív hűtőjétől nem messze pedig egy található, míg USB 3.0-s hátlapi portokból négy van.

A Gigabyte különleges alaplapja az elkövetkező hetek folyamán válik elérhetővé kereskedelmi forgalomban, ám az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerül majd. Aki további információra is kíváncsi az újdonsággal kapcsolatban, látogasson el ide.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward