1 TB-os optikai adattároló korong a TDK-tól

A TDK illetékesei a múlt héten Japánban megrendezett CEATEC 2010 alkalmával egy meglehetősen érdekes terméket mutattak be saját standjukon. A szóban forgó újdonság egyelőre még csak prototípusként létezik: a gyártó egy 1024 GB-nyi adattároló kapacitást kínáló optikai korongot fejlesztett ki.

1 TB-os optikai adattároló korong a TDK-tól

A TDK illetékesei a múlt héten Japánban megrendezett CEATEC 2010 alkalmával egy meglehetősen érdekes terméket mutattak be saját standjukon: egy 1024 GB-nyi adattároló kapacitást kínáló optikai korongot, aminek egyelőre csak a prototípusa van kész.

A friss megoldás összesen 32 darab 32 GB-os rétegből áll, amikből 16 a lemez egyik, míg a másik 16 a lemez másik oldalán helyezkedik el, ugyanis kétoldalas optikai korongról van szó. Az optikai adattároló korong több, mint kétszer olyan vastag, mint egy hagyományos Blu-ray lemez (260μm). Az újdonság kifejlesztéséhez ugyanolyan anyagokat használtak fel, mint amiből a Blu-ray korongok is készülnek, sőt, a lézer esetében íráshoz/olvasáshoz ugyanakkora numerikus apertúrát (0,85) használ a rendszer, mint amekkorát a Blu-ray is. Az optikai korong előállításához a Blu-ray esetében már használt, meglévő technológiák nagy részét minden gond nélkül alkalmazni lehet - állítja a TDK.

Jelenleg egyetlen egy komoly probléma van az újdonsággal: túlságosan vastag. A TDK szakemberei szerint ahhoz, hogy az új optikai adattároló korong széles körben elterjedhessen, illetve alkalmazhatóvá váljon, a jelenlegi vastagságot 100μm alá kell csökkenteni. A szakemberek most ezzel, azaz a vastagság csökkentésével kapcsolatban végeznek különböző fejlesztéseket.

A TDK véleménye szerint az új optikai adattároló lemez biztonsági mentések vagy otthoni felvételek tárolására egyaránt alkalmazható lesz, de a műsorszolgáltatók is nagy hasznát vehetik majd, ha végre megjelenik kereskedelmi forgalomban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward