1 GB-nyi SSD tárhely 1 dollárért 2012-ben?

Az SSD meghajtók piacán az elmúlt évek során sok-sok változás ment végbe, amelynek köszönhetően a termékek mára már sokkal szélesebb rétegek számára elérhetőek, mint pár évvel ezelőtt. Tény persze az is, hogy manapság kevesebbért vehetünk meg egy 1 TB-os WD Caviar Black merevlemezt, mint amennyibe egy 40 GB-os Intel SSD kerül, ráadásul a merevlemezhez 5 év garancia is jár.

1 GB-nyi SSD tárhely 1 dollárért 2012-ben?

A Gartner elemzői szerint jövőre az SSD meghajtók piacán újabb változásra lehet számítani: a meghajtók betörhetnek a kereskedelem fő áramába, azaz még szélesebb vásárlói kör számára lesznek elérhetőek, mint manapság. A cég elemzői úgy látják, hogy a fordulatra 2012 második felében kerülhet sor. Ebben az időszakban az elemzők véleménye szerint nagy általánosságban 1 dollárba fog kerülni 1 GB-nyi SSD tárterület, ami már igen jól hangzik. Tény persze az is, hogy a gyorsabb SSD meghajtókért valószínűleg ennél azért többet kell majd fizetni gigabájtonként, de a tendencia mindenképpen jó. Az árcsökkenés hatására a boot drive-ként tökéletesen használható SSD meghajtók ára 100 dollár alá eshet be.

A Gartner előrejelzései szerint a NAND Flash memóriachipek idén 30%-kal, jövőre pedig 36%-kal lesznek olcsóbbak, így - amennyiben minden az előrejelzések szerint alakul -  a fenti példa (1 GB-nyi SSD tárhely = 1 dollár) egyáltalán nem elképzelhetetlen.

A technológia fejlődését jól jellemzi, hogy 2003 környékén még a merevlemezeknél tapasztalhattunk hasonló árszintet, sőt, akkoriban még bőven 1 dollár felett volt 1 GB-nyi merevlemez tárhely ára. Hiába, változnak az idők.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward