1,2 millió okosórát szállíthatnak le idén

A jelek szerint sokan látnak fantáziát az okosórákban.

1,2 millió okosórát szállíthatnak le idén

Okosórákkal már évek óta találkozhatunk kereskedelmi forgalomban, ám a termékek eddigi formájukban nem voltak elég kecsesek, akkumulátoridejük is hagyott némi kívánnivalót maga után, plusz funkcionalitásukkal is bajok voltak. Ebből kifolyólag az okosórák eddig nem tettek szert komolyabb népszerűségre, ám ez az elkövetkező hónapok során megváltozhat. Az elmúlt néhány hónap folyamán több hír is érkezett készülő okosórákról: az Apple mellett a Samsung és a Microsoft is dolgozik már ilyen eszközökön.

Az okosórák piacán a technológia fejlődésének köszönhetően manapság komolyabb lehetőségek nyílnak meg, mint korábban. A MEMS szenzorok napjainkban széles körben, olcsón elérhetőek, plusz lehet alacsony fogyasztás mellett vezeték nélküli kapcsolatot is biztosítani, hála a Bluetooth 4.0-nak. Az alkalmazások terén is nagy fejlődés ment végbe, és okostelefonokból is egyre több van, így az okosórák előtt megnyílt a terep.

Maguk az okosórák egyébként négyféle csoportba sorolhatóak. Vannak olyanok, amelyek csak értesítési funkciókat kínálnak, de olyanok is, amelyek okostelefonokkal együttműködve hívásfogadásra és hangalapú vezérlésre is használhatóak. A harmadik csoport a hibrid okosóráké, a negyedik pedig az önálló rendszert alkotó okosóráké.

Az értesítő szolgáltatást kínáló okosórák értesítenek, ha történik valami fontos, mondjuk üzenet érkezik, vagy bejövő hívást kell fogadni. Ebbe a kategóriába tartozik a MetaWatch és a Cooko okosóra. A következő csoportban a hangalapú vezérlést kínáló okosórák lapulnak. Ezekkel válaszolhatunk a bejövő hívásokra, illetve hangalapú parancsokkal irányíthatjuk az adott okostelefont (Mennyi az idő KITT?).

A legérdekesebbek kétségkívül az önálló okosórák, amelyek önállóan is üzemelnek, nem csak okostelefon kiegészítőként. Ezek a termékek több hasznos szolgáltatást is kínálhatnak, például zenelejátszás céljából képesek lehetnek akár vezeték nélküli hangszórókhoz is csatlakozni. Erre jó példa az olasz I'm Watch. Önálló okosórán már több nagy cég is dolgozik: az Apple berkein belül az iWatch, a Samsung boszorkánykonyhájában pedig a Galaxy Altius készül. A Microsoft sem lóg ki a sorból: a cég Windows alapú okosórát fejleszt.

Az ABI Research elemzői szerint az okosórákból idén több, mint 1,2 millió darabot szállíthatnak le, azaz a termékek idén végre elkezdhetik meghódítani a piacot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward