Shop menü

NINCS MÁR MESSZE AZ ÚJ NVIDIA CSÚCSKÁRTYA RAJTJA?

Augusztusban mutatkozhat be a GeForce GTX Titan P, plusz rövidesen egy újabb, GP102 alapú videokártya is jöhet, ami a GeForce GTX 1080 Ti nevet viselheti.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Nincs már messze az új Nvidia csúcskártya rajtja?

Az Nvidia a jelek szerint a GeForce GTX 1060 mellett egy másik, rendkívül nagy teljesítményt ígérő videokártya piacra dobására is készül, amely a cég új asztali csúcskártyája lesz. A Pascal alapú GPU-val szerelt termék a Titan sorozatot erősíti, neve pedig GeForce GTX Titan P lesz – ha hihetünk a legfrissebb információknak.

Galéria megnyitása
A GeForce GTX Titan P várhatóan hamarosan, az augusztus 17-től 21-ig tartó Gamescom alkalmával mutatkozhat be a nagyközönség előtt, az esemény helyszíne pedig Németország, pontosabban Köln lesz. Az új videokártya a Pascal alapú GPU család legnagyobb, leggyorsabb és legtöbb erőforrást tartalmazó tagjára, a GP100-as lapkára támaszkodik (maximum 3840 CUDA mag). A GP100-as lapka némi HBM2-es fedélzeti memóriának is helyet ad, amelynek kapacitása változattól függően 16 GB vagy 12 GB lehet. A 16 GB-os csúcsmodell esetében 4096-bites memória-adatsín áll rendelkezésre, míg a 12 GB-os példánynál „már csak” 3072-bites memória-adatsínt foghatunk munkára – ez a gyakorlat hasonlít ahhoz, ahogy a Tesla P100 alapú PCIe gyorsítókártyák előállítása zajlik.

A 16 GB-os modell egyébként négy, a 12 GB-os pedig három darab HBM2-as lapkatömbbel rendelkezik – egy-egy tömb tehát 4 GB-os kapacitással bír. TDP terén a 300 és 375 watt közötti régiót vehetik célba az újdonságok, tápellátásuk így két darab 8-tűs PCIe tápkábelen keresztül zajlik.

A csúcskategóriás mellett újabb felsőkategóriás videokártya megjelenésére is számíthatnak a játékosok: a GP100 mellett a GP102-es GPU is érkezik. Az új GPU-val szerelt videokártyák a GP100-as és GP104-es megoldások közé érkezhetnek mind ár, mind pedig teljesítmény terén. A GP102 a GP100-zal ellentétben már valószínűleg nem rendelkezik FP64-es CUDA magokkal, maximális CUDA magszáma viszont ugyanúgy 3840lehet. A nagy különbség még a memória-adatsínben lesz, ami 384 bites lesz, tehát HBM2 helyett GDDR5X-et fog használni a kártya. A GP102 egyebek mellett a GeForce GTX 1080 Ti alapját adhatja, amennyiben van alapjuk a pletykáknak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére