Shop menü

AZ APPLE SAJÁT FEJHALLGATÓ CSATLAKOZÓRA TÉRHET ÁT?

A vállalat egy speciális csatlakozót szabadalmaztatott, ami eltér a 2,5 milliméteres és 3,5 milliméteres jack audió portoktól.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Apple saját fejhallgató csatlakozóra térhet át?

Az Apple korábban már több esetben használt egyedi, saját fejlesztésű csatlakozókat – gondoljunk például a 30 érintkezős dokkoló csatlakozóra, amivel a régebbi iPod és iPhone modelleknél találkozhattunk, vagy éppen a Lightning portra, illetve a gyártó noteszgépeinél használt mágneses akkumulátortöltő-csatlakozóra.

Galéria megnyitása

Az Apple Insider beszámolója alapján a gyártó egy speciális, a szabványos 3,5 milliméteres jack audiótól eltérő formájú audió csatlakozót szabadalmaztatott, ami "D" alakot formál. Az új csatlakozó technikailag ugyanúgy működik, mint egy 3,5 milliméteres vagy egy 2,5 milliméteres TRRS port: a negatív terminál mellett van rajta egy-egy kör a jobb és bal audió csatornának, valamint még egy kör a mikrofon érintkezőjének. Az új csatlakozóhoz természetesen újfajta port is készült, az egész módosítás pedig egy fontos célt szolgál: segít, hogy a jövőben érkező termékek még vékonyabbak lehessenek – ha hihetünk a forrásoknak.

Galéria megnyitása

Arról egyelőre nincs hír, hogy az új csatlakozó pontosan mikor tűnhet fel kereskedelmi forgalomba szánt eszközökön – nincs kizárva, hogy már jövőre, a következő generációs iPhone és iPad modelleknél beveti a vállalat. Az új port hátránya, hogy csak kompatibilis csatlakozóval lehet használni, de a szemfüles piaci szereplők egészen biztosan találnak majd orvosságot a problémára – készíthetnek például adapter-kábelt, hogy a meglévő fejhallgatókat ne kelljen lecserélni, ha az új eszközökkel szeretnénk használni őket.

Galéria megnyitása

Fontos megemlíteni, hogy a jövőben akár Lightning csatlakozós fej- vagy fülhallgatókra is áttérhet a gyártó, így a 3,5 milliméteres jack audió csatlakozó teljesen eltűnhet – a Philips és a JBL már egyaránt bemutatott Lightning portra kapcsolódó megoldásokat, úgyhogy az út nem járatlan. Idővel kiderül, melyik lesz a befutó: a szabadalmaztatott "D" alakú csatlakozó, vagy éppen a Lightning port.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére