Shop menü

10 TB-OS MEREVLEMEZEKKEL RUKKOLT ELŐ A SEAGATE

Az üzleti szegmensbe szánt meghajtó után most három új termék is érkezett, sőt, teljesen új merevlemez sorozatokról is lehullott a lepel.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
10 TB-os merevlemezekkel rukkolt elő a Seagate

A Seagate kínálata ma háromféle 10 TB-os merevlemezzel bővült, amelyek három új sorozatban foglalnak helyet attól függően, milyen piaci szegmensben próbálnak érvényesülni. A 10 TB-os újdonságok mindannyian héliummal töltött 3,5 hüvelykes házzal érkeznek, merevlemezkorongjaik pedig 7200 fordulatot tesztnek meg egyetlen perc leforgása alatt. Szintén közös tulajdonság, hogy mindannyian PMR (Perpendicular Magnetic Recording) adatrögzítéssel dolgoznak, vagyis ebből a szempontból nézve tradicionális megoldásokról van szó.

Galéria megnyitása

A BarraCuda Pro családot erősítő modellek az átlagos asztali konfigurációkat veszik célba, maximális adattároló kapacitásuk pedig 10 TB lesz. Ezek a termékek a folyamatos, úgynevezett 24/7 használatot is tökéletesen tolerálják, éves szinten pedig 300 TB-nyi adatmozgatással terhelhetőek. A BarraCuda Pro modellek közül a 8 TB-os és 10 TB-os példányok 256 MB-nyi DRAM alapú gyorsítótárat kaptak, míg a 6 TB-os merevlemez esetében 128 MB-nyi Cache áll rendelkezésre. Ezek a merevlemezek 5 év jótállással lesznek elérhetőek.

Hasonlóan 5 év jótállást vállal majd a gyártó a FireCuda család tagjaira is, amelyek már hibrid megoldások lesznek, hiszen a HDD korongok mellett 8 GB-nyi NAND Flash alapú tárhelyet is bevetnek. A gyártó szerint a FireCuda adattárolók ötször gyorsabbak lesznek, mint a hagyományos merevlemezek, az átlagos SSD meghajtókhoz képest pedig több tárhelyet kínálnak – minden bizonnyal kedvezőbb áron. Ezek a termékek 64 MB-nyi gyorsítótárral érkeznek, formátum terén pedig 2,5 és 3,5 hüvelykes kivitelben egyaránt elérhetőek lesznek. Az adattároló kapacitás 2 TB-nál tetőzik, strapabíróság terén pedig évi 55 TB-nyi adatmozgatásra lesz mód. Éppen ezért ezek a meghajtók már nem 24/7, hanem 8/5 felhasználásra készültek, azaz heti 5 napon keresztül, napi 8 órán át érdemes őket munkára fogni – ez persze csak ajánlás.

A második friss sorozat az IronWolf nevet viseli, célkeresztjében pedig a RAID alapú adattároló rendszerek, illetve a klasszikus, maximum 8 fiókkal rendelkező NAS egységek szerepelnek. Ezek a merevlemezek NAS felhasználásra optimalizált firmware-t kapnak, ami egyebek mellett segít a többlemezes konfigurációkban jelentkező vibrációk hatékony kezelésében. Ezzel együtt RAID-hez kapcsolódó TLER (Time-Limited Error Recovery) funkció rendelkezésre áll, valamint az energiahatékony működés elősegítésére is gondoltak a fejlesztők. Az IronWolf családban helyet foglaló merevlemezek éves szinten 180 TB-nyi adatmozgatással terhelhetőek, és természetesen folyamatos üzemben is használhatóak. A termékek a Seagate szerint 25%-kal gyorsabbak a rivális megoldásoknál, gyorsítótárból pedig maximum 256 MB-nyit foghatnak munkára. A héliummal töltött 10 TB-os modellen kívül egyéb tagok is helyet kapnak a családban, az egyes példányok jótállási ideje pedig 3 év lesz.

Aki videó streameléshez optimalizált adattárolókat keres DVR/NVR rendszerekhez, a SkyHawk családot érdemes szemügyre vennie. Ezek a meghajtók maximum 10 TB-os adattároló kapacitással érhetőek el és akár 64 HD kamerából álló megfigyelő rendszerhez is alkalmazhatóak. Gyorsítótárból maximum 256 MB-nyi áll rendelkezésre, a strapabíróság pedig ugyanúgy 180 TB/év, mint az IronWolf modelleknél. A folyamatos üzemre is alkalmas meghajtók a speciális firmware jóvoltából gyorsan képesek munkához látni, ha üresjáratból „ébresztik” őket, így tökéletesen helytállnak, ha éppen mozgás következtében videó rögzítésére kerül sor.

Az új merevlemezek közül a 10 TB-os BarraCuda Pro modell listaára 535 dollár, míg a 10 TB-os IronWolf és a 10 TB-os SkyHawk sorozatú megoldásokért sorrendben 470 és 460 dollárt kérnek el. Az új meghajtók hamarosan elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban. A termékek hazai végfelhasználói árai egyelőre nem ismertek, de talán adhat némi támpontot, hogy az áprilisban bemutatott, 3 év jótállással rendelkező, kifejezetten üzleti felhasználásra szánt 10 TB-os SEAGATE Enterprise Capacity merevlemez ára éppen 210 000 forint magasságában mozog.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére