Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Lucid Hydra: a kétfejű szörnyeteg lelke

 • Dátum | 2010.02.27 16:01
 • Szerző | Svindler
 • Csoport | MEGJELENÍTÉS

A Hydráról már nagyon régóta keringtek információk a neten, méghozzá olyanok, amikre minden ember felkapta a fejét, aki csak egy kicsit is érdeklődik a videókártyák világa iránt. A Lucid ugyanis nem mást ígért, mint gyártófüggetlen többkártyás rendszereket. ATI és nVidia kártya amint vállvetve harcol azért, hogy minél több képkocka jelenjen meg másodpercenként a képernyőnkön? Ha ez nem hangzik érdekesen, akkor semmi. Persze ha már lúd legyen kövér, az ígéretek között ott volt a lineáris teljesítménynövekedés is: minél több erőt pakolunk a PCI-E szlotokba, annál boldogabbak leszünk. Főleg ez utóbbi hangzott elég hihetetlennek, hiszen rengeteg probléma lehet két kártya összedolgoztatásánál. Mi kíváncsian vártunk, de sokáig csend vala. Azért néha megnyugtattak minket, hogy a projekt nem halott csak éppen nem ütemterv szerint mennek a dolgok. Ahogy a Hydra fejlődött szép lassan felmerült a kérdés, ki fogja használni? Elvégre ha nem úgy működik ahogy kéne, akkor nagy bukta lehet belőle annak aki felvállalja. Végül az MSI-nél ébredt fel az egyik vezető úgy, hogy nagyon bevállalós kedvében volt: majd ők megmutatják ki a legény a gáton. Becsülendő dolog. Két irányba mehettek: vagy megpróbálják minimalizálni a kockázatot és a lehető legolcsóbb alaplapra rádobni a Hydrát, vagy valami olyat tesznek le az asztalra, ami már ránézésre is tekintélyt parancsol.Az eredményt már ismerjük, megszületett a Big Bang sorozat legdrágább tagja, a Fuzion, amit megpakoltak minden földi extrával, csak éppen a Hydrának köszönhetően sokáig csúszkált. Bár a cikk középpontjában nem az alaplap áll, de azért nem mehetünk el mellette szó nélkül. Már a doboz is impozáns méretű, ám rosszmájúan először azt gondoltuk, hogy csak jó sok oxigént raktároztak el nekünk, hátha hiányban szenvedünk. Ennél nagyobb volt a meglepetésünk kibontás után: a doboz egyik felében az impozáns alaplap foglal helyet, míg a másikban a kiegészítők, és ott egy köbcenti levegő nincs, csak úgy roskadozik a sok kábeltől és extrától, mint például egy PCI-E x1 csatlakozóba való árnyékolt audió codec rengeteg kimenettel és egy külső tuningpanel. A Fuzion egyébként rendelkezik az automatikus tuningot nyújtó OC Genie-vel is, csak megnyomjuk a gombot az alaplapon és örülünk neki, hogy micsoda tuningmesterekké váltunk. Persze a technológiának vannak korlátai, de már volt hozzá szerencsénk más alaplapon is, és nagyon szép eredmények elérésére képes.Nem sajnálták a leírásokat sem, szinte minden funkció külön könyvet kapott a Hydrához is tartozik egy széthajtogatható lap, ami elmagyarázza, mit hogyan tegyünk, mire képes a chip, és ezt hogyan tudjuk a legjobban kiaknázni. Van rajta egy támogatott játéklista is, ami elkeserítően kevés címet tartalmazott, de amikor nyomtatták még nem volt meg a február 23-i driver, mi ezzel felszerelkezve vetettük neki magunkat a tesztelésnek. Mielőtt azonban ez eredményekhez ugranánk, foglalkozzunk egy kicsit a Hydrával.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 15.
  2010. 03. 04. 22:04
  azért az egy igen gyenge teljesítmény, hogy egy 5850 az esetek többségében gyorsabb, mint az 5850+5750 ...

  (szvsz az "evvel" meg "avval" az régies szójárás...)
 • 14.
  2010. 03. 02. 11:45
  Az nem baj ha figyelünk a helyesírásra, csak legyünk biztosak az igazunkban és vigyázzunk a stílusunkkal
 • 13.
  2010. 03. 01. 16:20
  Azért bírom a sok vérpistikét ahogy és amilyen stílusban helyesírást kritizál...... Nagyon elszomorító hogy ez a szint.


  sry az offért
 • 12.
  2010. 02. 28. 18:01
  " vagy akár evvel is, avval is."
  Hát, pontosan inkább "ezzel is, azzal is"....

  (szerk.: javaslom a Magyar helyesírás szabályai 84. szabálypontját olvasgatásra, tanulságos de mivel van akinek bántja a szemét átírtam. - Svindler)
 • 11.
  2010. 02. 28. 17:55
  Ok, köszi!
 • 10.
  2010. 02. 28. 16:14
  PhysX nincs, meg se jelenik az nV driverben onnantól, hogy van ATI kártya a rendszerben. HD4890-est alig tudtunk keríteni, mire lett egy a Fuzion már nem volt nálunk sajna. Eléggé kifutó széria.
 • 9.
  2010. 02. 28. 16:11
  És még annyi, hogy érdekes lett volna egy viszonylag szimmetrikus teljesítményű, de eltérő generációs Radeon teszt pl:HD4870+5770, aminél szintél nem alkalmazható CF. sry a dupla kommentért, de valami miatt nem engedte szerkeszteni az előzőt.
 • 8.
  2010. 02. 28. 15:52
  És kimaradt a tesztből egy lényeges dolog, hogy az X módnál a Physx használható opció-e. Mert végülis ha az embernek van egy Nvidia kártyája jelenlegi helyzet szerint nem nagyon érdemes megtartania, ha új kártyát szeretne venni. Meg kár, hogy nem minden dx 10-10.1 kártyát támogat. Kicsit elkapkodták szerintem a piacra dobását, nem tűnik túl életképesnek jelenlegi formában. Az A , és N módokra vannak jelenleg kiforrottabb, és olcsóbb megoldások, az X mód lenne szerintem pont a lényeg, és nem a kuriózum.
 • 7.
  2010. 02. 28. 10:20
  Azért nem egyszerű ilyennel játszani. Nem tudom, hogy mennyire támogatja az NV és a Ati az ilyen két kártyás vegyes felvágottat, tekintve, hogy ha vegyesen használják a népek, akkor ahelyett, hogy két kártyát tudna eladni a cég, egyet tud, és még ráadásul a konkurenciától is veszi a másikat (ált.) szal kétszeres a "veszteség". Ha viszont nincs támogatás, a hydra drivert csak az után lehet fejleszteni, ha kijött a hivatalos driver, magyarán mindig egy lépéssel a gyártók mögött járnak. Így a technika még tényleg csak inkább érdekes, mint hasznos. Kérdés h vajon meg fog-e változni ez valaha...
 • 6.
  2010. 02. 28. 09:58
  Mostanaban szamoljak fel az MSI Magyarorszagi kepviseletet.
 • 5.
  2010. 02. 27. 21:38
  Jó cikk volt! Érdekes volt végigolvasni.
 • 4.
  2010. 02. 27. 20:21
  Ha cikket jól értelmezem ,akkor nem is a hardwerrel van a gond,hanem a szoftveres /driveres gondok vannak.
  Nem hinném,hogy a hydra 2 önmagában teljes megoldás lenne,hanem inkább a szoftveres optimalizáció lenne a legfontosabb feladat jelen pillanatban.
 • 3.
  2010. 02. 27. 20:19
  "agy akár evvel is, avval is"

  Ez fájt. Amúgy ennek az egész Hydra dolognak nem sok értelmét látom, hacsak arra nem jó, hogy egyszerre használjuk a gyártók spéci dolgait, de annyit meg nem ér. Bepakolok a gépbe inkább egy 5970-est, és kézcsók.
 • 2.
  2010. 02. 27. 17:48
  Első próbálkozásnak azért szerintem nem rossz. És ha majd egyszer kijön egy Hydra2-es chip, akkor annak a felhasználása, már elég sok mindenre jó lehet.
 • 1.
  2010. 02. 27. 17:45
  Hát az X módnak tényleg nincs sok értelme.