Windows 8: további újdonságokról hull le a lepel

A Microsoft BUILD konferenciája sok-sok érdekességet árul el a Windows 8-ról: az első kis érdekesség-csomag például pont a tegnapi nap folyamán érkezett. Most a vállalat szakemberei újabb részleteket árulnak el a várva várt operációs rendszer egyes tulajdonságairól, így lassan már minden lényegesebb információ a felhasználók birtokába kerülhet. Persze az is biztos, hogy a cég illetékesei egyelőre nem lövik el az összes puskaport, ugyanis a szoftver megjelenéséig még sok idő van hátra, így tartogatni kell néhány érdekességet későbbre is.

Windows 8: további újdonságokról hull le a lepel

A Microsoft BUILD konferenciája sok-sok érdekességet árul el a Windows 8-ról: az első kis érdekesség-csomag például pont a tegnapi nap folyamán érkezett. Most a vállalat szakemberei újabb részleteket árulnak el a várva várt operációs rendszer egyes tulajdonságairól, így lassan már minden lényegesebb információ a felhasználók birtokába kerülhet.

Xbox Live szolgáltatás is lesz a Windows 8-ban

A legfrissebb hírek szerint úgy tűnik, hogy a Games for Windows Live és az Xbox Live szolgáltatások hamarosan összeolvadnak. Az Xbox Live programozói részlegének igazgatója, Larry Hryb saját blogján egy fura bejelentést tett, amely lényegében arról szól, hogy a Windows következő kiadásában elérhetővé válik majd az Xbox Live szolgáltatás, amelynek pontos neve Xbox Live for Windows lesz.

Az Xbox Live szolgáltatás lényege, hogy segítségével a felhasználók játékaikat, zenéiket, filmjeiket, kedvenc TV sorozataikat elérhetik kedvenc Microsoft és Windows eszközeiken (már ahol pl. van rendes videótár). A BUILD alkalmával a fejlesztők egy kis ízelítőt is kapnak abból, hogy mennyire egyszerű olyan Windows 8-as játékokat készíteni, amelyek az Xbox Live szolgáltatásban rejlő lehetőségek kiaknázására is képesek.

Az újítással kapcsolatban az ígéretek szerint további információkat a közeljövőben kaphatunk.

Modern BSOD ablak: a Windows 8 esetében „szebb” lesz majd a kékhalál

Egy vicces újításra is fény derült, amely modernizálja a BSOD ablakot. Kékhalál esetén ezentúl egy sokkal jópofább ablak tárul majd elénk a Windows 8 esetében, mint korábban – bár azért titkon reméljük, hogy ezt a kis képet most látjuk először és utoljára.

A fotót Patrick Kortendick, a MobilityDigest és az Xbox360Digest egyik munkatársa töltötte fel a TwitPic-re. Ahogy a fotón is látszik, a hiba leírása alatt már egy kis visszaszámláló is helyet kap majd, amely a rendszer újraindításáig hátralévő időt mutatja. Hogy ez a jópofa megoldás csak a fejlesztők szórakoztatására készült, vagy a későbbiekben a Windows 8 szerves részét képezi-e, az egyelőre rejtély.

[bold]

Újdonságok, amelyek inkább a fejlesztők számára lesznek fontosak[/bold]

A BUILD-en számos olyan újdonságról is szó esett, amelyek a fejlesztők munkáját könnyítik majd meg. Az egyik legfontosabb hír a témában az, hogy elérhetővé válik a Visual Studio 11-es kiadása, amely szeptember 14-től kezdve az MSDN előfizetők, szeptember 16-tól pedig mindenki számára elérhető. A termékkel kapcsolatban további információk itt találhatóak.

A fejlesztőeszközök esetében néhány újításról is hírt adhatunk, amelyek a szakemberek hatékonyabb együttműködését és a hatékonyabb munkavégzést segítik elő. Az első ilyen újítás a Team Foundation Service fejlesztői változata, amelynek köszönhetően a fejlesztők hatékonyan együttműködhetnek egymással munka közben. Ezzel együtt a Microsoft .Net keretrendszerének 4.5-ös előzetese is elérhetővé válik.

A Windows 8 Server fejlesztői kiadása már inkább a felhő alapú szolgáltatások miatt lesz fontos, ugyanis a szoftver betekintést ad abba, hogy a különböző informatikai környezetekben hogyan üzemelnek a felhő alapú alkalmazások. Arra is fény derül, hogy miként tudnak ezek az alkalmazások együttműködni a különböző rendszerekkel és hogyan lehet szoros kapcsolatot kialakítani a nyilvános „felhőkkel”.

Ezzel egy időben a Windows Azure fejlesztőkészletének 1.5-ös kiadása is elérhetővé válik, sőt, a Windows Azure-hoz kapcsolódó különböző fejlesztésekről is lehull a lepel. Utóbbiak között az Azure Marketplace bővítés, az API fordító, az Azure Service Bus és az Azure Windows 8-ra szabott eszköztára is megtalálható.

A Metro felhasználói kezelőfelület nem kínál majd támogatást a webes pluginekhez, így a flash tartalmak sem lesznek benne elérhetőek.

A Flash támogatás már egy ideje kényes kérdésnek minősül: sokszor fel is vetették a piac különböző szereplői, hogy a Flash helyett érdemes lenne áttérni HTML 5-re. A Microsoft most egy meglehetősen kemény lépésre szánta el magát: a Metro kezelőfelület alkalmazásakor az Internet Explorer 10 esetében nem áll majd rendelkezésre Flash támogatás, sőt mit több, egyéb pluginek használatára sem lesz majd lehetőség.

Az Internet Explorer 10 Metro kiadása akkor aktivizálódik, ha a felhasználók az érintőkijelző-barát Metro felhasználói kezelőfelületre váltanak – ekkor majd le kell mondaniuk minden pluginről, amit az IE 10 esetében egyébként asztali módban továbbra is használhatnak. Tehát összességében maga az IE 10 asztali kiadása továbbra is kínál majd plugin támogatást, így a Flash plugin is elérhető marad, ám csak akkor aknázhatjuk ki a benne rejlő lehetőségeket, ha a Metro felhasználói kezelőfelületről a Start menü megfelelő kis „palájára” kattintva visszatérünk a hagyományos, megszokott asztali módba. Egyébként maga az Internet Explorer 10 is tartalmaz hasonló, üzemmód váltást elősegítő opciót, legalábbis a tegnap óta letölthető Developer Preview kiadás mindenképpen. Ha már a Wndows 8 fejlesztői kiadása szóba került, akkor mindenképpen meg kell említenünk azt az érdekes tényt is, amit nemrégiben Steve Ballmer osztott meg a nagyérdeművel. Ballmer szerint már több, mint 500 000 letöltésnél tart a Windows 8 Developer Preview kiadása, ami nagyjából egy nap leforgása alatt bizony mindenképpen szép teljesítmény.

No, de térjünk vissza a Flash támogatás kérdésére. Hogy miért nincsenek pluginek az IE 10 Metro változatában? A Microsoft szerint egyrészt a HTML5 támogatás segítségével sokkal jobban kiaknázhatóak az érintőkijelzőben rejlő lehetőségek, másrészt szerintük napjaink bővítményei nem minősülnek túl jó választásnak a Metro felhasználói kezelőfelület és a modern HTML5-ös weboldalak esetében, méghozzá azért, mert az általuk kínált felhasználói élmény hagy némi kívánnivalót maga után. Az eddigieknél talán sokkal fontosabb az az érv, hogy a pluginek nélküli IE 10 használatával kitolható az adott noteszgép, vagy tábla PC konfiguráció akkumulátor ideje, sőt, a rendszer ezzel együtt sokkal stabilabban, megbízhatóbban is biztonságosabban is üzemel pluginek nélkül, ami szintén nem elhanyagolható előny. Kétségtelen tény, hogy a bővítmények korábban nagyobb szerepet kaptak a webes tartalmak esetében, de a szabványok fejlődésével és a HTML5 megjelenésével rengeteg dolog megváltozott.

Az IE fejlesztőcsapat vezetője, Dean Hachamovitch arra is kitért, hogy a HTML5 szabványt egyre szélesebb körben alkalmazzák már a weben, sokan úgy, hogy a Flash támogatással nem rendelkező látogatók esetében a weblap automatikusan HTML5 módba vált. Ez utóbbi főleg a mobil webböngészők esetében lényeges.

A Flash támogatás elleni harc legkomolyabb szereplője egyébként maga az Apple, aki iOS alapú eszközeire nem kínál Flash támogatást, és ez a helyzet valószínűleg a jövőben sem fog megváltozni, főleg, ha a HTML5 a jelenlegihez hasonló mértékben terjed továbbra is. Más kérdés egyébként, hogy azoknál a mobil eszközöknél is vannak bajok a Flash támogatás által nyújtott felhasználói élménnyel, amelyek rendelkeznek Flash pluginnel. Utóbbi főleg akkor jelentkezik nagyon, ha nem érintőkijelzőre, hanem egér alapú vezérlésre tervezték az adott Flash alkalmazást – márpedig a legtöbb esetben utóbbi helyzet érvényes.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward