Vizsgálódik az EU Google adatgyűjtési szokásait illetően

Az Európai Bizottság többet szeretne arról tudni, hogy a Google mit tud a felhasználókról.

Vizsgálódik az EU Google adatgyűjtési szokásait illetően

A Google és más nagyvállalatok esetében mindig felmerül a gyanú, hogy nem megfelelő módon kezelik a felhasználók adatit, és éppen ezért a vállalatok mostanában különösen nagy nyomás alatt vannak. Ezúttal a Reuters arról számolt be, hogy az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogy milyen adatgyűjteménnyel rendelkezik a Google.

A keresőóriás meghatározó piaci szereplő több fronton is, az internetes keresések javát ő kezeli, miközben az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő okostelefonokon is az általa életre hívott operációs rendszer fut, és a legtöbb ember világszerte azt a levelező szolgáltatást alkalmazza, amit a Google biztosít, a Chrome böngészőről már nem is beszélve. A vállalathoz rengeteg fronton sokféle adat kapcsolódik, éppen ezért egyáltalán nem meglepő, hogy az antitröszt szabályozók szeretnének mélyebb betekintést nyerni abba, hogy milyen információkon ül a Google.

Galéria megnyitása

A versenyhatóságok az Egyesült Államokban és Európában is vizsgálják, hogy a domináns technológiai cégek miként használják fel az összegyűjtött adatokat, hogyan húznak ezekből hasznot, milyen módszerekkel próbálják az információkat bevételre váltani.

„A Bizottság kérdőíveket küldött a Google számára az adatgyűjtéssel és felhasználásával kapcsolatos az előzetes vizsgálódás keretében, hogy feltárja a Google gyakorlatát. Az előzetes vizsgálódás tehát már folyamatban van.” – közölte hivatalosan az Európai Bizottság elektronikus levélben a Reutersszel.

Állítólag az EU szakemberei arra kíváncsiak, hogy az adatok miként viszonyulnak a helyi kereső szolgáltatásokkal, az online hirdetésekkel, valamint a hirdetéseket célzó más megoldásokkal, a bejelentkezéseknél használható szolgáltatásokkal, a webböngészővel és más egyebekkel. Mivel a Google egy rendkívül szerteágazó vállalat, és a legerősebb az Alphabet égisze alatt, így akár az Alphabet más termékeivel kapcsolatos adatszintű összefüggéseket is vizsgálhatják az Európai Bizottság tagjai.

Az ügy kapcsán a Google elmondta, hogy megfelelően kezelik az adatokat, minden esetben körültekintően, a szabályokat figyelembe véve járnak el. A felhasználók számára biztosítják a megfelelő eszközöket az információk menedzseléséhez. Az embereknek van lehetőséget törölni vagy akár mozgatni, megtekinteni a velük kapcsolatosan tárolt dolgokat.

Galéria megnyitása
Margrethe Vestager, amint a Google egy korábbi ügyében nyilatkozik

Azonban a Google valószínűleg nem sok jóra számíthat, abból ítélve, hogy az elmúlt két évben milyen súlyos büntetéseket kellett fizetnie az EU különböző vizsgálatai nyomán. Margrethe Vestagerrel az élen az Európai Bizottság már több mint 8 milliárd eurónyi bírságot szabott ki a vállalat esetében.

Egyáltalán nem lennénk meglepve, ha az összegyűjtött adatok elemzése során is szabálytalanságokat találnának az illetékesek. A Google az EU közbenjárása miatt már többször módosította is a korábbi gyakorlatait, hogy megpróbáljon jobban megfelelni az Európai Unió antitröszt-politikájának.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap