Shop menü

VAN EGY ROSSZ HÍRÜNK, HA AZT HITTED ÜGYESEBB VAGY EGY BOTNÁL A SZŰRŐTESZTEKEN

A CAPTCHA tesztnek az a lényege, hogy megállítsa a botokat, csak egy gond van ezzel, nem állítja meg a botokat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Van egy rossz hírünk, ha azt hitted ügyesebb vagy egy botnál a szűrőteszteken

Minden bizonnyal nincs olyan olvasónk, akik nem futott bele csak az elmúlt egy hét alatt több tesztbe, ahol bizonyítania kellett valamilyen formában, hogy nem egy szimpla bot, hanem egy lélegző és élő ember. Ezeket ugyan a botok ellen hozták létre, de már sok esetben képtelenek a botokat megfogni egy friss kutatás szerint.

Rengeteg népszerű weboldalt vettek szemügyre a kaliforniai egyetem kutatói, miközben igyekeztek azt kideríteni, hogy a botokat milyen hatékonyan szűrik a webfelületek. A honlapok jelentős része ma már aktív védelemmel rendelkezik a botok ellen, hogy ezek ne tudjanak károkat okozni. A klasszikus CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) teszt azonban a friss felmérés szerint már nem sokat ér. Persze sok botot képes megfogni, de bizony a fejlettebb rendszerek már gond nélkül jutnak át ezen.

A botok már évtizedek óta problémát jelentenek a kibertérben, mi bizonyítja ezt jobban, minthogy az első kezdetleges védelmi megoldás 1997-ben jelent meg, és a CAPTCHA rövidítés is velünk van már 2000 óta. Időközben ez nagyon sokat fejlődött és létrejöttek alternatív megoldások is. Egy ideig próbáltak a fejlesztők minél egyszerűbb megoldásokkal előállni, amik azért a biztonságot is fokozták, de az utóbbi időben muszáj volt ezeknek a komplexitását növelni.

Valószínűleg sokan észrevették azt, hogy a CAPTCHA teszteken megjelenő képek például egyre nehezebben beazonosíthatók. Sok esetben már fokozott figyelemre van szükség ahhoz, hogy a felhasználó azonnal meg tudja fejteni a feladványt, és átjusson ezen a védelmi vonalon. Ez pedig már azért alakult így, mert a fejlesztők pontosan tudták, hogy a botok képesek kijátszani a tesztet.

Galéria megnyitása

A friss kutatásban nagyjából 200 honlapot vizsgáltak meg, és ezek közül 120 esetén volt használatban még a szokványos CAPTCHA teszt. Ezt követően úgy döntöttek, hogy a botok és az emberek közötti teszthez egy 1000 fős csoportot toboroznak. Az emberek tömege véletlenszerűn állt össze, minden nem és korcsoport képviseltette magát a felmérésben. 10 különböző tesztet kellett megoldania a kutatás szereplőinek – ideértve a botokat is. Az eredményben a kontraszt a kutatókat is meghökkentette, attól függetlenül, hogy azért a botok győzelmét várták.

Lényegében megalázó fölénye van a modern botoknak az emberekkel szemben a CAPTCHA tesztben mutatott teljesítményt tekintve.

A számítógép elé ültetett emberek átlagosan 9-15 másodpercet töltöttek el azzal, hogy a 3 x 3 képkockát megjelenítő feladványokat megfejtsék. Illetve megpróbálják megfejteni, mert az az igazság, hogy ezeken nagyon sokszor elbuktak a felhasználók. Az emberek átlagosan 50-84 százalékos sikerrátával dolgoznak. Biztosan ismerős az is az olvasóinknak, mikor az első próbát követően futni kell egy újabb kört, és az eredmények fényében ez nem meglepő. Ami meglepő, az a botok eredménye.

A vizsgált botok javarészt alig hibáztak, és az már szinte magától értetődik, hogy elképesztően gyorsak voltak. Kevesebb mint egy másodpercig tartott egy próbálkozás a bottól, amin még nem lehet meglepődni, de az már sokkal riasztóbb, hogy a különböző helyzetekben 85-100% volt a sikerrátájuk. Ez pedig még nem minden. Valójában olyan kevés esetben jöttek zavarba a botok, hogy jobbára azért 96%-os pontosságot hoztak.

Galéria megnyitása

Azért azt túlzás lenne kijelenteni, hogy a CAPTCHA teszt csak az emberek feltartására és zavarására szolgál, de egyre kevesebb esetben alkalmas a botok kiszűrésére, és ez a helyzet folyamatosan romlani fog. Persze vannak egyéb eljárások is a weboldalak biztonságának fokozására. A szakemberek szerint több energiát kellene abba fektetni, hogy új megoldások jöjjenek létre. Olyan módszereket kellene bevetni, melyek dinamikusabbak és jobban figyelik az emberi viselkedést.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére